Skip to main content

Delimenti: Η εταιρεία τροφίμων της Φλώρινας που βάζει Ελλάδα σε διεθνείς γεύσεις

Ένας 35χρονος διακοσμητής παντρεύει διεθνείς συνταγές με ελληνικές πρώτες ύλες, βελτιώνοντας με τα κέτσαπ και τις σάλτσες του την εμπειρία του φαγητού

Εμπνέεται από γεύσεις από όλο τον κόσμο, τους δίνει ελληνική πινελιά χρησιμοποιώντας τοπικά υλικά και δημιουργεί κέτσαπ με ιδιαίτερα μπαχαρικά και διαφορετικές σάλτσες τομάτας, μέσα από ένα «πάντρεμα» που το ονομάζει local international. Με παραγωγικό ορμητήριο το Αρμενοχώρι Φλώρινας, η Delimenti του 35χρονου Άγγελου Σταμόπουλου κάνει τα… μαγικά της, με έναν σκοπό, να βελτιώσει την εμπειρία του φαγητού με τα προϊόντα της, προσθέτοντας εκείνη την ιδιαίτερη γεύση που θα κάνει τη διαφορά. Μάλιστα, ένα από τα πλέον καινοτόμα είδη της είναι το κέτσαπ πιπεριάς, μια πρόταση διαφορετική, που καλύπτει και τις ανάγκες όσων έχουν δυσανεξία στην τομάτα.

Σήμερα η Delimenti, που μπήκε στην παραγωγική διαδικασία σε μια δύσκολη περίοδο, στις αρχές του 2020, αφού τα προηγούμενα χρόνια ανέθετε την παραγωγή της σε τρίτους, διαθέτει 16 κωδικούς κέτσαπ και σάλτσας, ενώ από τον επόμενο μήνα θα προσθέσει άλλους δύο, που θα είναι σάλτσες μπάρμπεκιου, μία γλυκιά και μία με μουστάρδα. Για την ώρα έχει παρουσία στην Αθήνα, πριν από έναν μήνα άρχισε να τοποθετεί τα προϊόντα της στη Θεσσαλονίκη, ενώ πραγματοποιεί ήδη εξαγωγές στη Ρουμανία. Η εξωστρέφεια την ενδιαφέρει πολύ, γι’ αυτό και έχει επαφές με τις αγορές της Γαλλίας και του Βελγίου, προκειμένου να ταξιδέψει και εκεί τα προϊόντα της.

Ο διακοσμητής που ερωτεύτηκε τις σάλτσες

Ο Άγγελος Σταμόπουλος, μισός Φλωρινιώτης μισός Θεσσαλονικιός, σπούδασε διακοσμητής, αλλά είχε πάντα έντονο μέσα του το επιχειρηματικό πνεύμα. Κάποια στιγμή, μέσω και της επαφής του με έναν φίλο του που είχε χωράφια και ενδιαφερόταν για την μεταποίηση, αποφάσισε να μπει στη δημιουργική αυτή περιπέτεια, γοητευμένος αρχικά περισσότερο από το design και το branding που ήθελε να βάλει στη δουλειά. Η αρχή έγινε με πρώτη ύλη την πιπεριά Φλωρίνης, όπως ήταν αναμενόμενο, σύντομα όμως η Delimenti θέλησε να διαφοροποιηθεί και στράφηκε στην τομάτα και στις σάλτσες για πίτσες και ζυμαρικά.

Το 2019 ο Άγγελος Σταμόπουλος πήρε την απόφαση να δημιουργήσει στο Αρμενοχώρι Φλώρινας ένα εργαστήριο μεταποίησης και τυποποίησης και να προσπαθήσει να βγάλει στην αγορά ιδιαίτερα προϊόντα. Έτσι, με έμπνευση από διεθνείς γεύσεις και συνταγές, από την Ταϊλάνδη και το Μεξικό μέχρι τις ΗΠΑ και την Ιταλία, δημιούργησε κέτσαπ, sweet chili sauces, honey chili sauces και σάλτσες για πίτσες και ζυμαρικά, χρησιμοποιώντας ελληνικά υλικά. Το πάντρεμα αυτό είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα στις σάλτσες sweet chili, που, αν και έχουν αντλήσει την έμπνευσή τους από την Ταϊλάνδη, η γεύση τους είναι πολύ ελληνική, χάρη στο καυτερό μπούκοβο που έχει προστεθεί στη συνταγή. Ο Άγγελος Σταμόπουλος από διακοσμητής έγινε τελικά… μάγειρας, αφού είναι ενεργός στην παραγωγική διαδικασία, ενώ βάζει και την αισθητική του σφραγίδα στις συσκευασίες των προϊόντων, αξιοποιώντας τις σπουδές του.

Άγγελος Σταμόπουλος 

«Παρακολουθούμε μαζί με τους συνεργάτες μου την αγορά, βλέπουμε τις ανάγκες της και συνεχίζουμε να προσθέτουμε κωδικούς στην προϊοντική μας γκάμα, που πιστεύουμε ότι έχουμε να πουν κάτι διαφορετικό» λέει στη Voria.gr, για να προσθέσει:. «Βγάζουμε μια μικρή, αλλά ιδιαίτερη, παραγωγή στο εργαστήριο, όπου φτάνει η πρώτη ύλη και περνά από όλα τα στάδια, για να γίνει τελικό προϊόν, έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά».