Skip to main content

Δέλτα Αξιού: Aυξήθηκαν τα ζευγάρια της προστατευόμενης λαγγόνας (φωτο)

Η λαγγόνα είναι σημαντικό είδος για το Δέλτα Αξιού και ένα από αυτά με βάση τα οποία η περιοχή χαρακτηρίστηκε προστατευόμενη

Ευχάριστα νέα ως προς τον πληθυσμό της λαγγόνας κατέγραψαν οι επιστήμονες κατά την πρόσφατη δράση δακτυλίωσης στη μεικτή αποικία πουλιών του Δέλτα Αξιού. Στην αποικία καταγράφεται φέτος αύξηση των ζευγαριών λαγγόνας, καθώς καταμετρήθηκαν 308 φωλιές, από 184 το προηγούμενο έτος.

Η λαγγόνα είναι προστατευόμενο είδος, το οποίο περιλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο των Aπειλούμενων Zώων της Ελλάδας, και είναι συγγενικό του κορμοράνου που συναντάται σε αφθονία στους ελληνικούς υγροτόπους. Σε αντίθεση με άλλα είδη, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια καταγράφονται ευτυχώς τάσεις αύξησης και επέκτασης του πληθυσμού της στην Ευρώπη, αναφέρει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.

Είναι σημαντικό είδος για το Δέλτα Αξιού, και ένα από αυτά με βάση τα οποία η περιοχή χαρακτηρίστηκε προστατευόμενη, επισημαίνεται.

Συνολικά, στη μεικτή αποικία του Δέλτα Αξιού καταγράφηκαν περισσότερες από 1.300 φωλιές, δέκα ειδών πουλιών (έξι είδη ερωδιών, καθώς και χουλιαρομύτες, χαλκόκοτες, λαγγόνες και κορμοράνοι). Ειδικά ως προς τους ερωδιούς, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αποικία στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη και απαντούν σε αυτήν όλα τα είδη ερωδιών που αναπαράγονται σε αποικίες στην Ευρώπη (λευκοτσικνιάδες, νυχτοκόρακες, κρυπτοτσικνιάδες, σταχτοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες και γελαδάρηδες). Η αποικία βρίσκεται σε μία νησίδα κοντά στις εκβολές του ποταμού Αξιού.

Δακτυλιώσεις με πλαστικά δαχτυλίδια

Οι καταγραφές των ζευγαριών των πουλιών πραγματοποιήθηκαν από ερευνητές του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών και του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου στο πλαίσιο των ετήσιων δακτυλιώσεων που πραγματοποιούνται στην αποικία. «Είναι η τρίτη χρονιά φέτος που πραγματοποιούμε δακτυλιώσεις σε χουλιαρομύτες και χαλκόκοτες, προκειμένου να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τις περιοχές διαχείμασής τους γιατί η γνώση μας σε αυτό τον τομέα υστερεί», αναφέρει ο ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Σάββας Καζαντζίδης. Η δακτυλίωση είναι ένα σημαντικό εργαλείο παρακολούθησης των μετακινήσεων των πληθυσμών των πουλιών.

Όπως λέει ο κ. Καζαντζίδης, τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται πλαστικά «δαχτυλίδια» με μεγάλα γραφικά στοιχεία και αυτό αποτελεί μία καινοτομία, καθώς ακόμη και ένας επισκέπτης με βασικό εξοπλισμό (κιάλια) είναι σε θέση να τα διακρίνει και να συνεισφέρει στην επανεύρεση των πουλιών. Έως τώρα έχουν επανευρεθεί αρκετά άτομα των συγκεκριμένων ειδών κατά τη μετανάστευσή τους σε πολλούς υγροτόπους στην Ελλάδα (Αξιός, Γαλλικός, Κερκίνη, Κάρλα), αλλά και στην Τουρκία. Με την πάροδο των χρόνων αναμένεται να έχουμε περισσότερες αναφορές και επιστημονικές διασταυρώσεις.