Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επένδυση 5 εκατ. ευρώ από τη DEMO για το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης

Ποια είναι τα φιλόδοξα σχέδια της εταιρείας, η οποία αποτελεί την πρώτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία που αναπτύσσει δραστικές ουσίες

Με το μότο «Φέρνουμε το αύριο, σήμερα» η βιομηχανία φαρμάκων DEMO ΑΒΕΕ εγκαινίασε χθες το νέο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, αποτελώντας με τον τρόπο αυτόν την πρώτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία που αναπτύσσει δραστικές ουσίες, τη βάση, δηλαδή, για τα τελικά προϊόντα.

Τα εγκαίνια του πρωτοποριακού κέντρου πραγματοποίησαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Το νέο Ερευνητικό κέντρο, που αναπτύσσεται σε 2.400 τ.μ και αποτελεί επένδυση 5 εκατ. ευρώ, είναι μέρος του ευρύτερου επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας ύψους 356 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα υλοποίησης την περίοδο 2021 - 2027.

Το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2022 ενώ ξεκίνησε να υλοποιείται την άνοιξη του 2021. Το κέντρο στεγάζεται στο υποκατάστημα της DEMO στη Θεσσαλονίκη και επί του παρόντος απασχολεί 50 χημικούς και βιολόγους. Μέχρι τα τέλη του έτους ο αριθμός τους αναμένεται να διπλασιαστεί, ενώ σε δεύτερο χρόνο ο αριθμός τους θα αγγίξει τους 200.



Με την ανάπτυξη 5 νέων δραστικών πρώτων υλών και 21 τελικών προϊόντων κάθε χρόνο, που αποτελεί και τον στόχο της διοίκησης της φαρμακοβιομηχανίας, τα οποία εν συνεχεία θα παράγονται στην Τρίπολη, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή σύγχρονων μονάδων παραγωγής των τελικών προϊόντων, επιτυγχάνεται η καθετοποίηση της εταιρείας και ενισχύονται τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της.

Σημειώνεται πως στο τέλος του 2023 θα ολοκληρωθούν οι δυο από τις τέσσερις μονάδες που αναμένεται να κατασκευαστούν συνολικά, σε οικόπεδο 100 στρ. στην Τρίπολη.

Με το σύνολο των επενδύσεων για τα επόμενα χρόνια, η DEMO, που εξειδικεύεται στα ενέσιμα φαρμακευτικά προϊόντα κατέχοντας ηγετική θέση στην ελληνική αγορά ενέσιμων νοσοκομειακών προϊόντων, έρχεται να θωρακίσει την Ευρώπη σε φάρμακα και ταυτόχρονα να βάλει την Ελλάδα στις νέες τεχνολογίες του φαρμάκου. Μάλιστα, η DEMO αποκτά την δυνατότητα να παράγει όλες τις φαρμακοτεχνικές μορφές και κατηγορίες ενέσιμων που υπάρχουν σήμερα.

Το νέο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας με αριθμούς

Παρουσιάζοντας το νεο ερευνητικό κέντρο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Δέμος, τόνισε πως διαθέτει 13 εργαστήρια, 403 εργαστηριακά οργάνων και ειδικά συστήματα, 50 υπερσύγχρονα συστήματα χρωματογραφίας (HPLC,UPLC,GC), εργαστήριο πυρηνικού συντονισμός (NPR), το μοναδικό σε μη ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα, ενώ δυο εργαστηριακοί χώροι διατίθενται αποκλειστικά για συνεργασία με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

«Τα μεγαλεπήβολα σχέδια της DEMO ξεκίνησαν από τη Θεσσαλονίκη» τόνισε ο κ. Δέμος δίνοντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία καθώς όπως είπε η χώρα μας θα πρωταγωνιστήσει στον χώρο του φαρμάκου. Σύμφωνα με τον κ. Δέμο, πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα της Ευρώπης, πχ της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, στηρίχτηκαν, κατά την περίοδο του κορωνοϊού, στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

 

Ιδιαίτερα χαρούμενος για την επένδυση της DEMO εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τη φαρμακοβιομηχανία και εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης προϊδέασε τους παριστάμενους στα εγκαίνια λέγοντας πως «σύντομα στη Θεσσαλονίκη θα ακούσετε καλά νέα στον επενδυτικό τομέα. Η κυβέρνηση έχει βάλει τη Θεσσαλονίκη στην πρώτη ταχύτητα».

 

Για εξορθολογισμό με στοχευμένες παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των αδικιών στη φαρμακευτική πολιτική έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα επιτευχθεί με την τακτοποίηση του clawback. Αναφορά έκανε και στα κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τον τομέα υγείας, σημειώνοντας πως το υπουργείο Υγείας δίνει 250 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον χώρο του φαρμάκου.

Χαιρετισμούς απηύθηναν ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας - Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, και ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης.

Πρόβλεψη για ενίσχυση τζίρου το 2022

Η DEMO, με ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο σκευασμάτων, που αποτελείται από 2.700 εγκεκριμένα σκευάσματα, την ώρα μάλιστα που επεκτείνεται διαρκώς με 300 άδειες τον χρόνο, έχει διεθνή παρουσία σε 85 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί πως επί του συνολικού της τζίρου το 2021, οπότε και άγγιξε τα 207 εκατ. ευρώ, τα 42,1 εκατ. ευρώ προήλθαν από τις εξαγωγές της.

Σημειώνεται πως βάσει των εκτιμήσεων της εταιρείας ο κύκλος εργασιών του τρέχοντος έτους αναμένεται να αγγίξει τα 220 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο κύκλος εργασιών της εταιρείας έφτασε τα 104,3 εκατ. ευρώ έναντι 91,5 εκατ ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σύμφωνα με εκπροσώπους της εταιρείας το β' εξάμηνο του έτους συνεισφέρει διαχρονικά περισσότερο έναντι του α' εξαμήνου στον κύκλο εργασιών της φαρμακοβιομηχανίας.

Σημειώνεται πως η εταιρεία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά καθώς και το 2021 ήταν ενισχυμένο έναντι του 2020 όποτε τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 178 εκατ. ενώ τα κέρδη σε 30 εκατ. ευρώ.