Skip to main content

Δεμουρτζίδης: 103 χρόνια μετά τη σφαγή των Ποντίων, η δικαίωσή τους δεν έχει έρθει ακόμα

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σήμερα το βράδυ στην πλατεία Ελευθερίας, στην Ηλιούπολη, για να τιμήσουν τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Εκδήλωση μνήμης για τα 103 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων διοργανώνει σήμερα ο δήμος Παύλου Μελά στην πλατεία Ελευθερίας – Αλέξανδρος Υψηλάντη στην Άνω Ηλιούπολη, υπό την αιγίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Πληθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία για να απολαύσει τραγούδια και παραδοσιακούς ποντιακούς χορούς από τους ποντιακούς συλλόγους «Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης», «Ακρίτες του Πόντου Σταυρούπολης» και «Ένωση Ποντίων Πολίχνης».

Η εκδήλωση μνήμης ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Αλέξανδρου Υψηλάντη και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη, τους τρεις Προέδρους των ποντιακών συλλόγων Αλέξανδρο Εμεινίδη, Κώστα Παπαδόπουλο, Πόπη Πολυματίδου, αλλά και την Πρόεδρο του Μικρασιατικού Συλλόγου Ν. Ευκαρπίας Ουσάκ, Σοφία Τσολοζίδου.

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δερμουρτζίδης, σε δήλωσή του έκανε λόγο για «μια πλήγη που παραμένει ανοιχτή» και σημείωσε ότι «103 χρόνια μετά τη σφαγή την Ποντίων, η δικαίωσή τους δεν έχει έρθει ακόμα». «Ζητάμε το αυτονόητο», τόνισε, «να αναγνωριστεί το έγκλημα της ποντιακής γενοκτονίας».

Στην εκδήλωση μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκε και τιμητική βράβευση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα, από τους τρεις ποντιακούς συλλόγους για το κοινωνικό, φιλανθρωπικό και ποιμαντικό του έργο στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε ιστορική αναδρομή από τον Θεοδόσιο Κυριακίδη, Διδάκτορα Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, επιστημονικού συνεργάτη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ. και επισκέπτη λέκτορα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος για την ιστορία της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Θα ακολουθήσει μουσική αναφορά με υπεύθυνο τον Φάνη Κουρουκλίδη.

Συμμετέχουν

Σχολή εκμάθησης ποντιακής λύρας «ΑΠΟΛΛΩΝ» - παράρτημα του συλλόγου Αλέξανδρος Υψηλάντης Ηλιούπολης

Φωνές: Μπάμπης Ιωακειμίδης, Στάθης Παυλίδης, Κώστας Τσακλίδης

Λύρες: Φάνης Κουρουκλίδης, Ραφαήλ Αλεξανδρίδης, Σωκράτης Τσαπανίδης, Κώστας Φουλίδης, Ιορδάνης Σιδηρόπουλος, Παναγιώτης Κουρουκλίδης, Βασίλης Παπαδόπουλος.

Πλήκτρα: Αθανάσιος Σωτηριάδης

Κιθάρα, Λάουτο: Ιωάννης Πούλιος

Κρουστά: Ιωάννης Πεχλιβανίδης

Ποντιακό νταούλι: Γιώργος Κορτσινίδης, Δημήτρης Μητρούλης, Τάσος Ξανθόπουλος, Στάθης Κεμεντζετζίδης

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με Πορεία Μνήμης – Λαμπαδηφορία, για να τιμηθούν οι 353.000 ψυχές, με αφετηρία και τερματισμό την Πλατεία Ελευθερίας – Αλέξανδρος Υψηλάντης, μέσα από την οδό Μακρυγιάννη και άλλους δρόμους της Άνω Ηλιούπολης.

Την εκδήλωση παρουσιάζει η Ελένη Χαριτωνίδου.