Skip to main content

Δεν αποδίδουν τις τοπικές κοινωνίες 22 εκατ. που έδωσαν οι ΑΠΕ

Για πέντε χρόνια παρακρατείται το 1% του τζίρου από αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά, αλλά δεν αποδίδεται στις τοπικές κοινωνίες.

Oλόκληρα 22 εκατομμύρια λιμνάζουν στα αποθεματικά του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή της θυγατρικής της ΔΕΗ που διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αντί να αποδοθούν στους κατοίκους των περιοχών που λειτουργούν αιολικά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά έργα.

Το θέμα είναι ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, από το 2010 και μετά, παρακρατείται πόρος 1% από τα Αιολικά και τα Μικρά Υδροηλεκτρικά προκειμένου, ανταποδοτικά, τα ποσά αυτά να διανέμονται στους λογαριασμούς ρεύματος των κατοίκων που ζούνε στις περιοχές που λειτουργούν οι παραπάνω μονάδες ΑΠΕ.

Οι επιχειρήσεις των ΑΠΕ λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια, δίνουν αυτό το 1% από το τζίρο τους, ποσό για το οποίο φορολογούνται, χωρίς όμως αυτό να καταλήγει στις τοπικές κοινωνίες για τις οποίες προορίζεται.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε ένα ακόμη κραυγαλέο παράδειγμα κρατικής ολιγωρίας και ασυνέπειας. Αφού χρειάστηκαν τρία χρόνια για να βρεθεί ο αλγόριθμος υπολογισμού της απόδοσης, τώρα το πράγμα κόλλησε στην.... απόδοση του ποσού που έχει συγκεντρωθεί, στους δικαιούχους (ν.3851/2010).

Το θέμα επαναφέρουν στη δημοσιότητα η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (ΕΣΜΥΕ), που ζητούν την παρέμβαση του αρμοδίου υπουργού, δηλαδή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη.

Για τους φιλόδοξους στόχους της Ελλάδας για τις ΑΠΕ, που έχουν σκοντάψει στην προβληματική πολιτική που ακολουθήθηκε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις όπως και στην ασύλληπτης έκτασης γραφειοκρατία, μίλησαν στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Ιωάννης Τσιπουρίδης και ο γ.γ. του ΕΣΜΥΕ, Ηλίας Κακιόπουλος.

Η κατάσταση για τις ΑΠΕ ήταν τόσο άσκημη, με οφειλές πληρωμών στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που έφταναν ως τους 8 μήνες και πλέον, που σήμερα δηλώνουν σχετικά ικανοποιημένοι αφού έχουν εξοφληθεί σχεδόν οι οφειλές του Μαΐου και τους χρωστάνε ...μόλις τέσσερις μήνες.

Ωστόσο, προβλήματα του κλάδου είναι πολλά με αποτέλεσμα να έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός των επενδύσεων σε ΑΠΕ, ενώ η κυβέρνηση δε δείχνει να επείγεται για την επίλυσή τους.

«Από τις 4 Φεβρουαρίου ζητήσαμε από τον αρμόδιο υπουργό συνάντηση και δεν έχουμε καν λάβει απάντηση. Όσο για τους στόχους που τέθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής δέσμευσης για το 2020 (σ.σ. το 20% της ενεργειακής κατανάλωσης από ΑΠΕ ), απέχουμε από την επίτευξή τους».

Σημειώνεται ότι ο στόχος για το 2020 ήταν η λειτουργία πάρκων ισχύος 7.500 MW και πέντε χρόνια πριν, τον Απρίλιο του 2015 η συνολική ισχύς που ήταν συνδεδεμένη στο δίκτυο ήταν λίγο πάνω από 2.000 ΜW. Mε αυτά τα 2.000 MW ως τον Μάιο του 2015, η υφιστάμενη ισχύς είναι μόλις στο 50% του εθνικού στόχου για το 2014, όπως επισήμανε ο κ. Τσιπουρίδης.

Η εικόνα δεν είναι καλύτερη για τα Μικρά Υδροηλεκτρικά, καθώς δεν εκδηλώνεται επενδυτική διάθεση για ενίσχυση της εγκατεστημένης ισχύος, καθώς όπως είπε ο κ. Κακιόπουλος η αδειοδότηση των επενδυτικών σχεδίων απαιτεί χρόνια, ακόμη μέχρι και 7 έτη. Σε αυτό το μεγάλο διάστημα,  διαφοροποιούνται οι συνθήκες στο οικονομικό περιβάλλον, όπως έχει για παράδειγμα συμβεί στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση των έργων να δυσχεραίνεται.

Επιπλέον, ο κ. Κακιόπουλος πρόσθεσε, ότι με τη μη απόδοση του πόρου του 1% στις τοπικές κοινωνίες, από το ΔΕΔΔΗΕ, οι κάτοικοι των περιοχών που ενδιαφέρουν για νέες εγκαταστάσεις Μικρών Υδροηλεκτρικών, βλέπουν με δυσπιστία τους πιθανούς επενδυτές, κάτι που λειτουργεί σαν πρόσθετο αντικίνητρο.