Skip to main content

Δεν αποκλείεται η προσφυγή στο ΔΝΤ, αναφέρει ο Πεταλωτής

«Η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι μια δυνατότητα που δεν αποκλείουμε, με δεδομένο πως, όταν χρειαστεί, θα πρέπει να δανειστούμε με τους όρους και τις συνθήκες που αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα», δήλωσε ο κυβ
«Η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι μια δυνατότητα που δεν αποκλείουμε, με δεδομένο πως όταν χρειαστεί θα πρέπει να δανειστούμε με τους όρους και τις συνθήκες που αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μη επιθυμητής στήριξης από το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.

Πρόσθεσε ωστόσο πως «οι Ευρωπαίοι εταίροι αναγνώρισαν τις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση και διατύπωσαν τη βεβαιότητά τους ότι με το ΠΣΑ και τις πρόσθετες αποφάσεις που έλαβε βρίσκεται στη σωστή πορεία για τη μείωση του ελλείμματος κατά 4% το 2010».

Χαρακτήρισε επίσης «εξαιρετικά σημαντικό» το γεγονός ότι για πρώτη φορά τέθηκε ζήτημα δημιουργίας ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπιση παρόμοιων κρίσεων.

Ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια, αλλά πολιτική στήριξη και πως εκείνο που την ενδιαφέρει είναι να δανείζεται με τους όρους που το κάνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ακόμα το Συμβούλιο Κορυφής, την επόμενη εβδομάδα και ότι «συνεπώς υπάρχει για περαιτέρω εξειδίκευση των αποφάσεων της στήριξης της χώρας».

Ακόμα, τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μη δεχτεί ξανά να δανειστούμε με αυτούς τους όρους που δανειστήκαμε έως σήμερα».

Ερωτηθείς εάν κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Ουγγαρία, ο πρωθυπουργός θα «αντλήσει» και τεχνογνωσία από τον Ούγγρο ομόλογό του «σε περίπτωση που χρειαστούμε κάτι ανάλογο», καθώς η χώρα αυτή της Κεντρικής Ευρώπης έχει καταφύγει στο ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος είπε ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού έγινε κατόπιν προσκλήσεως του Ούγγρου πρωθυπουργού και πως θα συζητήσει με τον ίδιο, αλλά και θα συμμετάσχει σε συνέδριο σχετικά με την οικονομική κρίση.

«Την τεχνογνωσία δεν χρειάζεται να πάει επίσκεψη σε κάποια χώρα για να την αποκτήσει και δεν χρειάζεται προς το παρόν. Εμείς το ΔΝΤ το έχουμε απλώς ως μια δυνατότητα, θεωρητικά», σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Γερμανίας, απάντησε ότι με βάση τις διαπραγματεύσεις στην ΕΕ μπορεί να υπάρξει ή όχι στήριξη και πως «το να μένουμε στη συμπεριφορά μιας χώρας μόνο, δεν ωφελεί».

«Είναι διαφορετικό να συζητά κανείς με μία - μία χώρα και είναι διαφορετικό να γίνεται μια διαπραγμάτευση στα συμβούλια των υπουργών Οικονομικών και το Συμβούλιο Κορυφής», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σχετικά με το εάν η κυβέρνηση θα πάρει πρόσθετα μέτρα σε ασφαλιστικό και εργασιακά, ο κ. Πεταλωτής απάντησε αρνητικά.