Skip to main content

Δεν δανείζεσαι κάτι που έχει κλαπεί απαντά η Σία Αναγνωστοπούλου στο Βρετανικό Μουσείο

Επιζήμια θεωρεί τη λύση προσωρινού δανεισμού ή μοιρασιάς, η Τομεάρχης Πολιτισμού της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε ασνακοίνωσή της

«Η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και η ακεραιότητα ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορεί να γίνονται παιχνίδι επικοινωνιακού χαρακτήρα, ούτε να αντιμετωπίζονται ως «photo opportunity» προεκλογικής κατανάλωσης», δήλωσε η Τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σία Αναγνωστοπούλου.

Αναφερόμενη στις δηλώσεις του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου, ο οποίος ανέφερε ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία με την Ελλάδα για την επιστροφή των Γλυπτών και την κοινή τους χρήση, η κ. Αναγνωστούλου τόνισε ότι «κάτω από τον μανδύα των «συζητήσεων μεταξύ λογικών ανθρώπων, χωρίς προαπαιτούμενα και κόκκινες γραμμές» ουσιαστικά επαναλαμβάνει την πάγια θέση της βρετανικής πλευράς για προσωρινό δανεισμό, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο ίδιος».

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου για Γλυπτά Παρθενώνα: Πρέπει να συμφωνήσουμε με την Ελλάδα

«Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις από το 1984 δίνουν διαρκή αγώνα, στη βάση της γραμμής που χάραξε η Μελίνα Μερκούρη, για την οριστική επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα με την αμετάκλητη επιστροφή τους από το Βρετανικό Μουσείο στον τόπο τους που είναι η Αθήνα και το Μουσείο της Ακρόπολης, σύμφωνα και με τις θεμελιώδεις αρχές της UNESCO.

Μόνο πάνω σε αυτή τη βάση μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε συζήτηση. Θεωρούμε αδιανόητο η κυβέρνηση να διαπραγματεύεται οτιδήποτε άλλο, επαναφέροντας το ζήτημα του προσωρινού δανεισμού που είχε θέσει ατυχέστατα ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τις εκλογές.

Ένα τέτοιο επιζήμιο ενδεχόμενο αποτελεί «μη λύση», ικανοποιεί τις πάγιες θέσεις της Βρετανίας και ενταφιάζει το αίτημα για την οριστική επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, σε ευθεία αντίθεση με ομόθυμο το λαϊκό αίσθημα και την ακεραιότητα ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς.

Δεν δανείζεσαι κάτι που έχει κλαπεί, αναγνωρίζοντας ως ιδιοκτήτη αυτόν που τα υπεξαίρεσε από το ιστορικό τους σπίτι, αναφέρει στη δήλωσή της η κ. Αναγνωστοπούλου.