Skip to main content

Δεν διοχετεύτηκε στην αγορά η ρευστότητα που άντλησαν οι τράπεζες

Η ρευστότητα και οι εγγυήσεις που άντλησαν μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες δεν διοχετεύτηκαν στην αγορά και στην πραγματική οικονομία, ισχυρίζεται η ΕΣΕΕ.
Η ρευστότητα και οι εγγυήσεις που άντλησαν μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες, από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ, όπως άλλωστε επιβεβαιώνει το ρεκόρ μείωσης της πιστωτικής επέκτασης, δεν διοχετεύτηκαν στην αγορά και στην πραγματική οικονομία. Αυτό σημειώνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, για τις επιπλέον εγγυήσεις και την παράταση του πακέτου ενίσχυσης ρευστότητας των τραπεζών.

Ο κ. Κορκίδης ευελπιστεί ότι με την παράταση μέχρι τις 30/6/2010 της χρήσης του πακέτου ενίσχυσης ρευστότητας της οικονομίας, με επιπλέον εγγυήσεις συνολικού ύψους περίπου 16,8 δισ. ευρώ, θα ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων με την επανεκκίνηση της δανειοδότησής τους.

Όμως αυτό πρέπει να διενεργηθεί σύμφωνα με τα επιτόκια της αγοράς και όχι υψηλότερα, υπογραμμίζει.

Το υπουργείο Οικονομικών, εκτός από τις εγγυήσεις που θέτει στη διάθεση των εμπορικών τραπεζών, θα πρέπει άμεσα να εφαρμόσει και μια σειρά από διαδικασίες ελέγχου των δανείων που θα δίνουν οι τράπεζες στην αγορά, σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση. Η ΕΣΕΕ προτείνει στις τράπεζες την επαναδιαπράγματευση των δόσεων και την ανάλογη παράταση πληρωμών, κυρίως των επαγγελματικών δανείων που βρίσκονται «στο κόκκινο».

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των οποίων έχει σταματήσει η αποπληρωμή για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, έχουν φτάσει από 7,2% το 2009 στο 8% του συνόλου των χορηγήσεων, το οποίο σε απόλυτα ποσά είναι 17,5 δισ. ευρώ.