Skip to main content

«Δεν έχει νόημα να κλείνεις σύνορα για τον ιό»

Από το πρωί της Δευτέρας και η Γερμανία κλείνει τα σύνορά της σε μία προσπάθεια να περιορίσει τη διάδοση του ιού.

Η Καταρίνα Μπάρλεϊ, αντιπρόεδρος σήμερα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι φανατική υπέρμαχος της ενωμένης Ευρώπης. Γι αυτόν τον λόγο και μόνον, επισημαίνει η ίδια μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF), όταν υψώνονται και πάλι σύνορα στην Ευρώπη "είναι κάτι οδυνηρό για μένα, όταν μάλιστα πολλοί ειδικοί αμφιβσητούν την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Γιατί είτε πάω από την Κολωνία στη Φρανκφούρτη, είτε πάω από την Κολωνία στο Νάιμεγιεν της Ολλανδίας, τον ιό θα τον μεταδώσω, εάν τον έχω ήδη, άλλωστε οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πλήττονται λίγο-πολύ το ίδιο. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι έχει νόημα να απομονωθούν περιοχές υψηλού κινδύνου. Αλλά τα εθνικά σύνορα είναι κάτι πολύ διαμφισβητούμενο..."

Δανία, Αυστρία και Πολωνία έχουν ήδη κλείσει, από την πλευρά τους, τα σύνορα προς τη Γερμανία. Λιγότερο αυστηρά φαίνονται τα μέτρα στα συνορα με τη Γαλλία. Άλλωστε, στην ενωμένη Ευρώπη πολλοί είναι εκείνοι που διαμένουν σε μία χώρα, αλλά εργάζονται σε άλλη. Μπορεί, για παράδειγμα, να μετακινούνται καθημερινά από τη Γερμανία στις Βρυξέλλες, στο Στρασβούργο ή στο Λουξεμβούργο και να επιστρέφουν το απόγευμα. Γι αυτό οι γερμανικές αρχές αποφάσισαν ότι τα σύνορα δεν θα κλείσουν ερμητικά, αλλά θα επιτρέπεται κατ΄εξαίρεσιν η διέλευση για όσους προσέρχονται στην εργασία τους σε παραμεθόριες περιοχές.

"Όχι στα πάρτι..."

Όπως και πολλοί ειδικοί, η Καταρίνα Μπάρλεϊ προειδοποιεί ότι "αυτό που έχει σημασία είναι να περιορίσει κανείς τις κοινωνικές επαφές του. Αν είναι να περιοριστούμε εντός των εθνικών συνόρων, αλλά να μένουν τα σχολεία ανοιχτά και να πηγαίνουμε στα πάρτι που πηγαίναμε και πριν, τότε δεν βοηθάμε κανέναν...".

Στην ουσία αναιρείται, έστω και προσωρινά, η ενιαία αγορά. Ενώ όμως περιορίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, οι ιθύνοντες διατηρούν την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών στην Ευρώπη. Μπορεί να υπάρξει η μία ελευθερία χωρίς την άλλη; "Νομίζω ότι σε αυτό συμφωνούν όλα τα κράτη-μέλη", τονίζει η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης. "Όλοι έχουν συμφέρον να παραμείνουν γεμάτα τα ράφια στο σούπερ-μάρκετ, κανείς δεν θέλει αυτή την ανασφάλεια που αισθάνονται όλοι, τη βλέπετε άλλωστε και στα social media. Αυτό υπαγορεύει λοιπόν το συμφέρον όλων των κρατών μελών..." Ένα άλλο ζήτημα είναι βέβαια ότι, στα πλαίσια της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών, η Ιταλία δεν κατάφερε να βρει εγκαίρως προστατευτικές μάσκες εντός της ΕΕ και αναγκάστηκε να τις εισάγει από την... Κίνα.

"Λίγη βόλτα χρειάζεται..."

Η τελευταία σύνοδος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργου αρχικά μεταφέρθηκε στις Βρυξέλλες, όπου ούτως η άλλως διαμένουν μόνιμα οι περισσότεροι ευρωβουλευτές, ενώ στη συνέχεια συμπτύχθηκε σε μία ημέρα συζητήσεων λόγω κορωνοϊού. Το ίδιο θα συμβεί και με την επόμενη σύνοδο, η έναρξη της οποίας είχε προγραμματιστεί για τις 30 Μαρτίου. Ως αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου η Καταρίνα Μπάρλεϊ έχει πολλές υποχρεώσεις και μέχρι πρότινος αναγκαζόταν να μετακινείται συνεχώς. Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή τι μπορεί να κάνει η ίδια για να προστατευθεί από τον ιό; "Εδώ και μια εβδομάδα δεν βγαίνω πολύ έξω", λέει η ευρωβουλευτής των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. "Χθες δεν βγήκα καθόλου, δεν είναι καλό κι αυτό, χρειάζεται να παίρνεις φρέσκο αέρα κάθε τόσο. Αλλά είχαμε κάνει τα ψώνια μας πριν από μία εβδομάδα και τις τελευταίες μέρες δεν βγαίνουμε σχεδόν καθόλου. Μάλλον έτσι θα συνεχίσουμε..."

Αν Κατρίν Μπίσκερ (DLF)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: Deutsche Welle