Skip to main content

Δεν ενδίδει προς το παρόν στις πιέσεις της ΕΕ το υπουργείο Εργασίας

Αντίθετο εμφανίζεται το υπουργείο εργασίας στη μείωση μισθών και επιδομάτων, καθώς και την αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, παρά τις πιέσεις από την ΕΕ, όπως τόνισε ο υφυπουργός Γι
Καταστροφική χαρακτηρίζει μια ενδεχόμενη μείωση μισθών και επιδομάτων, όπως επιτάσσει η ΕΕ, ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, συμπληρώνοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε τέτοιου είδους επιλογές». Παράλληλα, σημειώνει ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή στην ατζέντα του υπουργείου ούτε η αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Σχετικά με τις πιέσεις της ΕΕ για μείωση μισθών και επιδομάτων, ο κ. Κουτρουμάνης σημείωσε ότι «για εμάς αυτό θα ήταν καταστροφικό. Είναι επώδυνο για τους εργαζομένους. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε τέτοιου είδους επιλογές, οι οποίες θα οδηγήσουν σε μικρότερες αποδοχές τους εργαζομένους, αλλά ταυτόχρονα και σε μεγάλες απώλειες για το ασφαλιστικό σύστημα. Ακόμα και η μείωση των δώρων των εορτών και του επιδόματος αδείας δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στα οικονομικά των Ταμείων».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις πιέσεις για αύξηση των ορίων ηλικίας, ο υφυπουργός ανέφερε ότι όντως υπάρχουν, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν είναι αυτή τη στιγμή στη δική μας ατζέντα. Εξηγήσαμε για ποιους λόγους δεν ωφελεί το σύστημα, αλλά δημιουργεί και μεγάλα προβλήματα στην αγορά εργασίας.»

Όπως είπε «υπάρχει επιφύλαξη (από την ΕΕ) σε σχέση με το πρόγραμμα, τον σχεδιασμό που έχουμε κάνει για την αύξηση του πραγματικού μέσου όρου ηλικίας από τα 61 έως τα 63. Αυτό που ζητείται στην πραγματικότητα είναι να υπάρξουν εξηγήσεις ή τεκμηρίωση του πώς θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Εμείς πιστεύουμε ότι θα τον πετύχουμε αυτόν τον στόχο».