Skip to main content

Δεν επαρκούν πλέον οι απλές οικονομικές συνταγές

Οι αρνητικές επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και η ενίσχυση του λαϊκισμού μετά την εκλογή Τραμπ αναμένεται να μονοπωλήσουν τις συζητήσεις του Νταβός

O Κλάους Σβαμπ δεν φταίει. Ούτε και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που ίδρυσε ο γερμανός οικονομολόγος το 1971. Δεν φέρουν ευθύνη ούτε για τις οικονομικές ανισότητες σε πολλές κοινωνίες, ούτε και για τους φόβους που προκαλεί η συνεχιζόμενη παγκοσμιοποίηση, αλλά ούτε και για την επιτυχία των λαϊκιστών στο δημοψήφισμα υπέρ του Brexit ή για την εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ στις ΗΠΑ. Στην συνέντευξη τύπου λίγο πριν το ξεκίνημα του 47ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ο Κλάους Σβαμπ διάβασε αποσπάσματα ενός κειμένου που συνέταξε πριν από μια 20ετία και στο οποίο προειδοποιούσε για άνοδο του λαϊκισμού και υπογράμμιζε ότι η παγκοσμιοποίηση θα έπρεπε να ωφελήσει τους πολλούς και όχι μόνο μια μικρή ελίτ. Ό,τι ίσχυε τότε ισχύει και σήμερα, τόνιζε ο ιδρυτής του Φόρουμ: «Κάθε προσπάθεια για διευθέτηση πολύπλοκων παγκόσμιων προκλήσεων με απλές λύσεις είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», δήλωνε ο Κλάους Σβάμπ, ο οποίος βλέπει το Οικονομικό Φόρουμ ως αντίβαρο στις εύκολες λύσεις και τον λαϊκισμό. Κάθε χρόνο ακούγονται στο ελβετικό τουριστικό θέρετρο πλήθος απόψεων από πολιτικούς, επιχειρηματίες, επιστήμονες, εκπροσώπους ΜΚΟ, ακόμα και από ανθρώπους του πολιτισμού.

Στο επίκεντρο οι παγκόσμιες επιπτώσεις της εκλογής Τραμπ

Παράλληλα όμως το φόρουμ είναι τόπος συνάντησης της παγκόσμιας ελίτ. Εδώ συναντάται σε ανώτατο επίπεδο η πολιτική με την οικονομική εξουσία. Και εδώ διατυμπανίζεται ότι περισσότερη παγκοσμιοποίηση, ελεύθερο εμπόριο και λιγότεροι περιορισμοί για διεθνείς επενδύσεις οδηγούν σχεδόν νομοτελειακά σε ευημερία σε παγκόσμιο επίπεδο. Όλα και συχνότερα όμως οι πληθυσμοί στις δυτικές κοινωνίες διερωτώνται μήπως η παγκοσμιοποίηση έχει εν τέλει περισσότερα μειονεκτήματα από πλεονεκτήματα. Οι αμφιβολίες αυτές έπαιξαν ρόλο τόσο στο δημοψήφισμα υπέρ του Brexit όσο και στην εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ. «Από την οικονομία της αγοράς αναδεικνύονται κερδισμένοι και χαμένοι. Όμως το οικονομικό σύστημα θα αντέξει στο χρόνο μόνο αν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ κερδισμένων και χαμένων», υπογραμμίζει ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το φετινό φόρουμ πραγματοποιείται με το μότο «Υπεύθυνη ηγεσία ανταποκρινόμενη στις προκλήσεις», ένα σύνθημα που παραπέμπει στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ των ελίτ και μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, αλλά και στην απώλεια εμπιστοσύνης στους θεσμούς.

Στο Νταβός αναμένονται από σήμερα περίπου 3.000 κορυφαίοι πολιτικοί, επιχειρηματίες, επιστήμονες, αλλά και εκπρόσωποι των σημαντικότερων διεθνών οργανισμών. Χωρίς αμφιβολία αυτό που θα μονοπωλήσει τις συζητήσεις είναι η εκλογή Τραμπ και ερωτήματα όπως το αν θα επιβάλει πολιτική οικονομικού απομονωτισμού στις ΗΠΑ ή αν θα καταγγείλει τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου ή εκείνες για την προστασία του παγκόσμιου κλίματος. Το σίγουρο είναι ωστόσο ότι όλα αυτά τα ερωτήματα δεν θα απαντηθούν στο Νταβός.


Πηγή: Deutsche Welle

Αντρέας Μπέκερ / Στέφανος Γεωργακόπουλος