Skip to main content

«Δεν επισκιάζει τις γερμανο-ελληνικές σχέσεις η παρέμβαση στη Χάγη»

Νομική υπόθεση χαρακτήρισε τη διαδικασία της Χάγης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, τονίζοντας ότι οι γερμανο-ελληνικές σχέσεις δεν θα επισκιαστούν από αυτήν.
Νομική υπόθεση χαρακτήρισε τη διαδικασία της Χάγης για το Δίστομο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, τονίζοντας ότι οι γερμανο-ελληνικές σχέσεις δεν θα επισκιαστούν από αυτήν.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Στέφαν Μπρέντολ δήλωσε ότι «η απόφαση παρέμβασης την τελευταία ή προτελευταία ημέρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας είναι μία απόφαση που έρχεται τουλάχιστον πολύ αργά».

Παράλληλα, χαρακτήρισε και αυτός με τη σειρά του το θέμα ως «καθαρά νομική υπόθεση» και σημείωσε ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν το βράδυ της Τετάρτης 12.01.11 οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο κρατών, ο κ.Βεστεβέλε επανέλαβε στον κ. Δρούτσα την πάγια γερμανική στάση επί του θέματος.

Αναφερόμενος στην πολιτική διάσταση του θέματος επισήμανε ότι «η Γερμανία έχει συνείδηση της ευθύνης της που απορρέει από την ιστορία». Όπως είπε ο κ. Μπρέντολ, «η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί το στενότερο δυνατό πολιτικό διάλογο και μία πολύ στενή φιλική σχέση με την Ελλάδα», αναφέροντας ως παράδειγμα τη συμφωνία ελληνο-γερμανικής συνεργασίας που υπέγραψαν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το Μάρτιο του 2010 στο Βερολίνο. «Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί μία πληθώρα από προγράμματα, τα οποία εντατικοποιούν τις διμερείς σχέσεις», πρόσθεσε.

Ακόμα, παραδέχτηκε ότι πρόκειται και για ηθικής τάξεως ζήτημα και πρόσθεσε ότι, ανεξάρτητα από τη νομική τοποθέτηση, οι γερμανικές κυβερνήσεις ακολουθούν διαχρονικά μία «συνεπή πολιτική συμφιλίωσης».

Ειδικά για την Ελλάδα ανέφερε ότι υπάρχει μία σειρά από προγράμματα συμφιλίωσης, όπως προγράμματα διαλόγου στις πληγείσες κοινότητες, προγράμματα για τους νέους, στήριξη μουσείων και εκθέσεων, ενώ «οι πρέσβεις της Γερμανίας στην Ελλάδα καλλιεργούν επί χρόνια στενές επαφές με οργανώσεις θυμάτων».