Skip to main content

Δεν έρχονται νέα μέτρα διαβεβαιώνει ο Παπακωνσταντίνου

Μεγάλη νίκη της Ελλάδος χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα.
«Μεγάλη νίκη» της Ελλάδος  χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα και τονίζει πως «ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ποτέ ο μηχανισμός».

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημειώνει ότι «ο ρόλος του ΔΝΤ είναι μειοψηφικός και σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται νέα μέτρα». Παράλληλα, τονίζει πως δεν εγκαταλείπονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου και έκδοσης ευρωομολόγου, ενώ υπογραμμίζει πως η πρόσφατη απόφαση είναι ένα βήμα «προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός νέου μοντέλου οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη».

Εξάλλου, ερωτηθείς για τις επικρίσεις που έχει δεχθεί ότι η οικονομική πολιτική είναι η πιο νεοφιλελεύθερη από τη μεταπολίτευση, απαντά ότι «οι αποφάσεις που πάρθηκαν δεν ήταν αποτέλεσμα ιδεολογίας, αλλά ανάγκης».

Τέλος, μιλώντας για τις σχέσεις του με τη Λούκα Κατσέλη αναφέρει ότι «ουδείς στην κυβέρνηση «φιλοσοφεί» και όλοι δουλεύουμε για να σωθεί η χώρα».

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν η συμμετοχή του ΔΝΤ συνεπάγεται νέα μέτρα, με δεδομένο ότι ακούγεται για απολύσεις στο δημόσιο τομέα, για απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και για κατάργηση του ορίου στις απολύσεις, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει:

«Το ΔΝΤ συμμετέχει στο μηχανισμό με ρόλο μειοψηφικό και συμπληρωματικό. Και σε καμία περίπτωση ο όποιος ρόλος του δεν συνεπάγεται νέα μέτρα. Ο μηχανισμός αυτός κατέστη δυνατόν να δημιουργηθεί ακριβώς, γιατί η Ελλάδα έδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα στην προσπάθεια να λύσουμε το δημοσιονομικό μας πρόβλημα μόνοι μας, με ένα σοβαρό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και με πρόσθετα και δύσκολα μέτρα για να εξασφαλίσουμε την επίτευξη των στόχων. Αυτό ήταν ο καταλύτης και στην τελική απόφαση δεν υπάρχουν πρόσθετες προϋποθέσεις. Για εμάς και για όλους θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του προγράμματός μας».