Skip to main content

Δεν έχει όρια η φαντασία του Μιλόσοσκι λέει ο Δελαβέκουρας

«Η φαντασία του σκοπιανού υπουργού δεν έχει όρια προκειμένου να βρίσκει δικαιολογίες για τη μη διαπραγμάτευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, κληθείς να σχολιάσε
«Η φαντασία του σκοπιανού υπουργού δεν έχει όρια προκειμένου να βρίσκει δικαιολογίες για τη μη διαπραγμάτευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις του Αντόνιο Μιλόσοσκι περί «αδυναμίας της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις λόγω των οικονομικών της δυσχερειών».

«Η Ελλάδα έχει δείξει ότι εργάζεται για τη βελτίωση του κλίματος, είναι έτοιμη να προχωρήσει, αλλά, δυστυχώς, η προσπάθεια δεν έχει βρει ανταπόκριση», πρόσθεσε ο κ. Δελαβέκουρας και εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα ληφθεί τελικά η σωστή απόφαση με εποικοδομητικό πνεύμα, ώστε να προχωρήσουμε και να φθάσουμε σε μια λύση αμοιβαία αποδεκτή».

Στόχος μας η ειρήνευση στη Μέση Ανατολή

Στις παραδοσιακές και ιστορικές σχέσεις της Ελλάδας με το χώρο της Μέσης Ανατολής αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, από τον οποίο ζητήθηκε σήμερα να σχολιάσει τις εξελίξεις μετά την στρατιωτική επέμβαση των Ισραηλινών εναντίον του στολίσκου ακτιβιστών σε διεθνή ύδατα, θέμα που αναμένεται να τεθεί σε συζήτηση και στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, την ερχόμενη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

«Ο στόχος και ο λόγος για τον οποίο εργαζόμαστε είναι η διαφύλαξη της διαδικασίας ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή», εξήγησε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι πρέπει να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας και γι΄ αυτό το σκοπό, η Ελλάδα και η Κύπρος συνεργάζονται, σε μια κοινή προσπάθεια, για την αναζήτηση τρόπων προκειμένου να αυξηθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την περιοχή.

Ο Γρ. Δελαβέκουρας ανέφερε επίσης οτι η Ελλαδα έχει γνώμη, την οποία συζητά στις επαφές της με όλες τις πλευρές, με τους Ευρωπαίους εταίρους, το Ισραήλ και τις Αραβικές χώρες.

Σκοπός παραμένει η συνολική διευθέτηση του Μεσανατολικού, αν και τα δεδομένα δεν εμπνέουν αισιοδοξία, πρόσθεσε.

Επεσήμανε ότι στο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο, θα αναπτυχθούν όλες οι απόψεις, όπως, άλλωστε, θα τεθεί απο την ελληνική πλευρά και το θέμα της διγλωσσίας της τουρκικής πλευράς, που εμφανίζει την Άγκυρα να επικαλείται απο τη μία πλευρά το Διεθνές Δίκαιο και απο την άλλη να μην το εφαρμόζει.

«Η ΕΕ δεν έχει την παρουσία που θα έπρεπε. Η Ευρώπη οφείλει να έχει λόγο στον πολιτικό τομέα. Η Ευρώπη πρέπει να μιλήσει με καθαρή φωνή», τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών, επισημαίνοντας οτι πρόοδος με σκοπό την προστασία και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν συνεργασθούν μαζί οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη.

Η Ελλάδα, τόνισε, ακολουθεί μια πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική που μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη, αλλά αναζητεί γι αυτό ερείσματα στο εξωτερικό.

Η χώρα μας, επίσης, στηρίζει απόλυτα τις κινήσεις της Αιγύπτου για ενδοπαλαιστινιακή συνεννόηση, γιατί η πρόοδος εκεί θα μπορούσε να δημιουργήσει μια δυναμική λύσης.

Τέλος ο εκπρόσωπος με αφορμή ερώτημα για το αν θα ισχύσει για την καλοκαιρινή περίοδο το «μορατόριουμ» στο Αιγαίο, επεσήμανε οτι ήδη οι τουρκικές αρχές έλαβαν το διάβημα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα για την υπερπτηση αεροσκαφών πάνω απο την φρεγάτα «Σαλαμίς», διάβημα με το οποίο η Αθήνα εξέφρασε τη βαθιά ενόχλησή της για το περιστατικό.

«Τέτοιες ενέργειες εγείρουν ερωτηματικά για το τί θέλει ακριβώς η Τουρκία και σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με το δόγμα της εξωτερικής της πολιτικής περί μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, ούτε και με την προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων», τόνισε.

Το μορατόριουμ πτήσεων θα ισχύσει απο τις 15 Ιουνίου και η ελληνική πλευρά αναμένει ότι θα εφαρμοσθεί, κατέληξε.