Skip to main content

Βαρύ το κόστος από τους προεκλογικούς μποναμάδες του Τσίπρα

Καλές οι παροχές και οι προεκλογικοί μποναμάδες, αλλά έχουν και το κόστος τους. Κι εν προκειμένω, είναι πολύ βαρύ για τη χώρα μας.

Και τι θα γίνει τώρα που έκλεισαν οι αγορές; Γιατί καλές οι παροχές και οι προεκλογικοί μποναμάδες, αλλά έχουν και το κόστος τους. Κι εν προκειμένω, είναι πολύ βαρύ. Γιατί όλοι μπορεί να αναλύουν το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής και να προθερμαίνονται για εκείνο των εθνικών εκλογών, όμως στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι για άγνωστο διάστημα δεν θα μπορούν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο μιας νέας ομολογιακής έκδοσης. Κι όλα αυτά ενώ ετοίμαζαν άλλες δύο (!) μέχρι τα μέσα Ιουνίου, αν οι συνθήκες ήταν καλές.

Αλλά, πώς να «βγει» και να ζητήσεις χρήμα από τους επενδυτές, δηλαδή, πώς να τους ζητήσεις δανεικά, όταν ξέρουν ότι έπεται νέα εκλογική διαδικασία, και δεν αποκλείεται σε μια νέα κρίση γαλαντομίας από τον πρωθυπουργό, ενόψει της, να μοιρασθούν κι άλλα πακέτα, για να μειωθεί η διαφορά από τη ΝΔ;

Και κάπως έτσι χάνεται η εμπιστοσύνη προς ένα κράτος και εξακολουθεί να αποτελεί τον παρία διεθνώς. Όχι βεβαίως ότι αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε μοιράσει κάπου 1,5 δις ευρώ προ 15 ημερών, θα στριμώχνονταν για να μας τα δώσουν. Ούτως ή άλλως για 2,5 δις θα πηγαίναμε, αλλά και πάλι. Θα ήταν μια ένδειξη υγείας. Ενώ τώρα; Το πιο παράδοξο απ όλα βεβαίως είναι ότι δεν βρέθηκε ούτε ένας από το οικονομικό επιτελείο αυτής της κυβέρνησης να ορθώσει το ανάστημα του και να βγει και να πει στον πρωθυπουργό «κάνε κράτει».

Να τον προειδοποιήσει δηλαδή ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στις εποχές των τελών της δεκαετίας του '80 όταν το «αφεντικό» έλεγε από το προεκλογικό μπαλκόνι στον υπουργό Οικονομικών «δώστε λεφτά στο λαό», για να ξαναβγούμε. Γιατί, απλά, αυτές οι τακτικές και εποχές, ήταν που μας έφεραν εδώ που μας έφεραν. Αλλά κι εμείς, το εκλογικό σώμα, φαίνεται ότι δεν βάζουμε μυαλό. Δεν ωριμάζουμε ως λαός. Γιατί είμαστε της λογικής «ας τα πάρουμε, τώρα που μας τα δίνουν και βλέπουμε», οπότε δίνουμε δικαιώματα στον κάθε πρωθυπουργό, παραμονές εκλογών να μοιράζει. Έστω κι αν αμέσως μετά τον τιμωρούμε, όπως καλή ώρα.

Μόνο που έτσι, όπως αποδείχθηκε, το μόνο που κάνουμε είναι να τρώμε από τις σάρκες μας και από τα παιδιά μας.