Skip to main content

Δεν μένουμε μόνο στα λόγια, τόνισε ο Χρυσοχοΐδης

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δοθεί στη δημοσιότητα ο νέος αναπτυξιακός νόμος, επεσήμανε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης μιλώντας στο 3ο Αραβοελληνικό οικονομικό φόρουμ.
Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα δοθεί στη δημοσιότητα ο νέος αναπτυξιακός νόμος, που αλλάζει ένα καθεστώς δεκαετιών, βάζει στην άκρη τις άμετρες επιδοτήσεις και φέρνει στο επίκεντρο την οικονομία της γνώσης, την καινοτομία και την υψηλή προστιθέμενη αξία, επεσήμανε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μιλώντας το πρωί στο 3ο αραβοελληνικό οικονομικό φόρουμ, που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Το φόρουμ ξεκίνησε λίγες ώρες μετά την υπογραφή στις ΗΠΑ του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας - Κατάρ, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης, λέγοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει πως δεν μένουμε μόνο στα λόγια.

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, τόνισε τους ιστορικούς δεσμούς φιλίας με τον αραβικό κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε περιόδους έντασης με τη Δύση, η χώρα μας αποτελούσε το μοναδικό δίαυλο επικοινωνίας.

Παρά το υψηλό επίπεδο των πολιτικών σχέσεων, πρόσθεσε, έχουμε πολύ χαμηλό επίπεδο συνεργασίας στην οικονομία. Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, επισημαίνοντας τη μείωση του ελλείμματος, τον περιορισμό των δαπανών και τις διαρθρωτικές αλλαγές, ενώ παρουσίασε τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, τις αποκρατικοποιήσεις και τη νομοθεσία για την επιτάχυνση των μεγάλων επενδύσεων (fast track).

Η Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, αντιμετωπίζει με επιτυχία τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, επεσήμανε ο πρέσβης του Λιβάνου, κ. Γκεμπράν Σουφάν. Στην Ελλάδα, πρόσθεσε, οι επενδυτές είναι καλοδεχούμενοι, υπογράμμισε ωστόσο ότι οι Άραβες θέλουν πιο σαφείς προσεγγίσεις στους τομείς της φορολογίας και της νομοθεσίας.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Θανάσης Λαβίδας ανέφερε ότι στο πλαίσιο του φόρουμ έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 650 συναντήσεις μεταξύ Αράβων και Ελλήνων επιχειρηματιών. "Η διάθεση από τις αραβικές χώρες να αναβαθμίσουν τις οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα είναι δεδομένη, όπως φαίνεται με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να επενδύσουν στους τομείς ενέργειας, τουρισμού, ακινήτων και ναυπηγείων", είπε ο κ. Λαβίδας.

Ο πρόεδρος του Αραβοελληνικού επιμελητηρίου κ. Μπάνταλι Άνταρ, πρότεινε να γίνεται κάθε χρόνο το φόρουμ εναλλάξ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός Επικρατείας του Λιβάνου Αντνάν Κασσάρ αναφέρθηκε στις σώφρονες -όπως είπε- αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ο υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουλτάν Σαΐντ Νάσερ Αλ Μανσούριζήτησε πιο αναλυτική παρουσίαση των επιχειρηματικών ευκαιριών που προσφέρει η χώρα μας.