Skip to main content

Έλληνες του εξωτερικού με νεογέννητο δεν μπορούν να επισκεφθούν την Ελλάδα

Τα παιδιά Έλληνες υπήκοοι που γεννιούνται στο εξωτερικό δηλώνονται μόνο στο ληξιαρχείο Αθηνών που δεν απαντά ποτέ σε καμία κλήση.

Ένα νεαρό ζευγάρι Ελλήνων που ζει στο Βέλγιο, έχει κάνει εδώ και καιρό τον προγραμματισμό του για τις καλοκαιρινές διακοπές στην πατρίδα, έπειτα από δύο χρόνια, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα κάτι τέτοιο ήταν απαγορευτικό λόγω της πανδημίας.

Το ζευγάρι είχε εκδώσει, μάλιστα, εγκαίρως και τα αεροπορικά εισιτήρια για παν ενδεχόμενο. Δεν μπορούσαν όμως ποτέ να φανταστούν ότι εμπόδιο σ' αυτό το ταξίδι που τόσο πολύ το περίμεναν, θα ήταν το πιο χαρμόσυνο γεγονός της ζωής τους, η γέννηση του παιδιού τους.

Οι νεαροί έγιναν για δεύτερη φορά γονείς τον περασμένο Μάιο. Προϋπόθεση για να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ήταν να έχουν όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα για το νέο μέλος της οικογένειας. Πρωτίστως την ληξιαρχική πράξη γέννησης από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τα ισχύοντα εν Ελλάδι, τα παιδιά που γεννιούνται από έλληνες οι οποίοι ζουν στο εξωτερικό δηλώνονται σε ένα και μοναδικό ληξιαρχείο, στο ειδικό ληξιαρχείο Αθηνών.

Όμως, το τηλέφωνο του ειδικού ληξιαρχείου Αθηνών δεν απαντούσε ποτέ και όταν οι νεαροί γονείς απευθύνθηκαν στις ελληνικές προξενικές αρχές διαπίστωσαν ότι λύση στο πρόβλημά τους δεν υπήρχε. Πριν από μερικές εβδομάδες ετέθη σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα του ειδικού ληξιαρχείου μέσω της οποίας μπορεί να κλείσει κάποιος ραντεβού για να εξυπηρετηθεί. Όταν, όμως, μπήκαν στην πλατφόρμα, οι γονείς βρήκαν ραντεβού για τον προσεχή Οκτώβριο!

Αυτή είναι μία από τις εκατοντάδες περιπτώσεις νεαρών ελλήνων ανά την υφήλιο οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να ματαιώσουν τις επισκέψεις τους στην πατρίδα εξ αιτίας της πρωτοφανούς δυσλειτουργίας μιας ελληνικής δημόσιας αρχής. Η προσπάθεια που έκανε και η Voria.gr για να επικοινωνήσει με το ειδικό ληξιαρχείο απέβη άκαρπη καθώς κανείς δεν απάντησε ποτέ στα τηλεφωνήματα. Το δε συντομότερο ηλεκτρονικό ραντεβού ήταν για την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου!

Το πρόβλημα είναι σε γνώση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Όπως αναφέρει στην Voria.gr ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας "υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το ειδικό ληξιαρχείο Αθηνών. Είναι σοβαρό, διαχρονικό και ταλαιπωρεί εκατοντάδες συμπατριώτες μας οι οποίοι ζουν σε διάφορα μέρη του κόσμου. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα μέλη μας, οι δικηγόροι οι οποίοι δεν μπορούν να κλείσουν ραντεβού για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους".

Ο κ. Κουτσοχήνας σημείωσε μάλιστα, ότι "πριν από περίπου δύο μήνες κάναμε μία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών κ. Βορίδη και του συναδέλφου μου, προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων κ. Βερβεσού. Εξηγήσαμε στον υπουργό το μέγεθος του προβλήματος και έγιναν κάποιες κινήσεις, όπως η δυνατότητα ορισμού ραντεβού μέσω διαδικτύου. Όμως το πρόβλημα δεν λύθηκε, παραμένει. Απλώς πριν να δοθεί η δυνατότητα των ηλεκτρονικών ραντεβού δεν μπορούσε κανείς να κλείσει με κανένα τρόπο ραντεβού καθώς δεν απαντούσαν ούτε στα τηλέφωνα".

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης τονίζει ότι "το θέμα δεν λύνεται έτσι, πρέπει να λυθεί ριζικά. Προφανώς πρόκειται για μια πολύ υποστελεχωμένη υπηρεσία. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να υπάρχει αυτή η ρύθμιση σύμφωνα με την οποία όλοι οι έλληνες κάτοικοι εξωτερικού θα πρέπει να απευθύνονται στο ειδικό ληξιαρχείο Αθηνών. Θα μπορούσε να μοιραστεί η δουλειά στα κατά τόπους ληξιαρχεία, ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο εξυπηρέτησης των συμπατριωτών μας".