Skip to main content

Δεν παραδίδει την έδρα της Β' ΄Θεσσαλονίκης στο ΜέΡΑ25 η Κωνσταντίνα Αδάμου

Η ανεξάρτητη, πλέον, βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνα Αδάμου δεν θα παραδώσει την έδρα στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη - Η ανακοίνωσή της.

Διευκρινίσεις σχετικά με την ανεξαρτητοποίησή της από το κόμμα ΜέΡΑ25 έδωσε με ανακοίνωση που εξέδωσε η ανεξάρτητη, πλέον, βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνα Αδάμου.

Όπως υπογραμμίζει στη δήλωσή της δεν θα παραδώσει την έδρα πίσω στο κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη καθώς όπως σημειώνει «η επιστροφή της έδρας δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, παρά μόνο στην περίπτωση παραίτησης».

Η βουλευτής τονίζει ότι «ηθικό χρέος δεν έχω προς 5-10 μέλη, έχω προς τη συνείδηση μου, την αξιοπρέπεια μου και τους χιλιάδες συμπολίτες μου που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους».

Αναλυτικά η ανακοίνωσή της:

Προς αποκατάσταση της αλήθειας και προς απάντηση της δήλωσης των μέχρι πρότινος «συνοδοιπόρων» μου στις οργανώσεις ΜέΡΑ25 Θεσσαλονίκης.
 
Καταρχάς, και για λόγους αποκατάστασης  της αλήθειας,  οφείλω  να γνωστοποιήσω ότι η απόφαση ανεξαρτητοποίησης μου δε σχετίζεται με την ανάρτηση του Γραμματέα αναφορικά με κάποια παραπομπή μου, η οποία  ουδέποτε  μου  γνωστοποιήθηκε,  με  οποιονδήποτε  τρόπο (τηλέφωνο,  mail,  sms) ούτε και οι  λόγοι  της, οι οποίοι παραμένουν άγνωστοι σε μένα.  
 
Ήδη από την Τρίτη 20 Ιουλίου είχα λάβε  την απόφαση της ανεξαρτητοποίησης μου, όταν το κόμμα, προέβη, για ακόμα μία φορά, χωρίς να με ρωτήσει και χωρίς να με ενημερώσει, στην αυθαίρετη και αδικαιολόγητη αντικατάστασή μου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο Παιδείας.
 
Ενώ είχα δηλώσει ρητώς ότι  ούτε  κώλυμα παρουσίας μου έχω, ούτε κώλυμα  για  οποιοδήποτε  άλλο λόγο...  έτσι  δε  θα  συναινέσω  στην (επανειλημμένη) αντικατάσταση μου. Για ακόμη μία φορά, υπήρχε άλλη μία αυθαίρετη απόφαση που αφορούσε σε εμένα και δε διεπόταν από καμία  λογική,  αφού  η  συζήτηση  αφορούσε  στο  Νομοσχέδιο  για  την Πρωτοβάθμια  και  Δευτεροβάθμια  Εκπαίδευση  και ήμουν η μοναδική βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΜέΡΑ25 με την ιδιότητα της εκπαιδευτικού με χρόνια πείρα στην Α ́βάθμια και Β ́βαθμια Εκπαίδευση, τόσο σε εκπαιδευτικό, όσο και σε διοικητικό επίπεδο.
 
Οι  συνεδριάσεις  της  Επιτροπής  για  το  Νομοσχέδιο  της  Παιδείας  ήταν τέσσερις (4) και θα ολοκληρώνονταν την Παρασκευή 23 Ιουλίου. Έτσι, περίμενα να δω αν, έστω και την τελευταία στιγμή, έστω και για λόγους ηθικούς ή τυπικότητας, και στοιχειώδους σεβασμού προς τον άνθρωπο και τα δικαιώματα του, θα λάμβανα κάποια γραπτή απάντηση από το κόμμα για τους λόγους αντικατάστασης μου, όπως είχα αιτηθεί...

Η αντικατάσταση μου, όπως προανέφερα, στη μοναδική Επιτροπή που με  είχαν  τοποθετήσει,  γινόταν  επανειλημμένως,  αυθαίρετα,  χωρίς  να ερωτηθώ, χωρίς να υφίσταται λόγος αντικατάστασης μου και χωρίς να υπάρχουν ιδεολογικές διαφοροποιήσεις... και έπειτα έλεγαν κιόλας ότι δε συμμετέχω.

Από  τη  στιγμή  που  δεν  έλαβα  καμία  απολύτως  γραπτή  απάντηση, κοινοποίησα  την  επιστολή  ανεξαρτητοποίησης  μου,  στις  23.07.2021, στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής  Όμαδας  και  στον  Πρόεδρο  της Βουλής, στην οποία είναι απόλυτα σαφείς οι λόγοι ανεξαρτητοποίησης μου.
 
Επαναλαμβάνω  ότι  ουδέποτε  έλαβα  με  οποιονδήποτε  τρόπο  κλήση παραπομπής μου, ούτε βέβαια γνωρίζω τους λόγους που θα μπορούσαν να επικαλεστούν.
 
Ως προς το υπόλοιπο της δήλωσης σας:  
 
Θεωρώ ότι θα έπρεπε τουλάχιστον τα μέλη και οι άνθρωποι που ψήφισαν το ΜέΡΑ25 να αναρωτηθούν τι θα μπορούσε να ωθήσει έναν εκλεγμένο βουλευτή να αποχωρήσει από το κόμμα και να ανεξαρτητοποιηθεί. Από τη  στιγμή  μάλιστα  που  η  εν  λόγω  ανεξαρτητοποίηση  δεν  αφορά σε  διαφοροποίηση από την πολιτική γραμμή του κόμματος.
 
Το λέω με κάθε καλή διάθεση και παρά τις πικρόχολες αντιδράσεις και συκοφαντικές επιθέσεις που έχω δεχθεί κατά του ήθους μου και της ακεραιότητας του χαρακτήρα μου.
 
Όταν  αποχωρεί  ένα  μέλος  ή  και  στέλεχος  ακόμη,  θα  μπορούσε, ενδεχομένως, κάποιος να ισχυριστεί ότι ο λόγος αποχώρησης είναι ότι το εν  λόγω  μέλος  βρήκε  «τείχος»  και  δεν  κατάφερε  να  εκπληρώσει προσωπικές  φιλοδοξίες  και  ιδιοτελείς  σκοπούς  ή  δεν  απέκτησε  καμία θέση,  οπότε  και  έφυγε.  Όταν  όμως  πρόκειται  για  αποχώρηση  μιας βουλευτού  από  το  κόμμα,  στη  μέση  της  εκλογικής  θητείας,  η  οποία εκλέχτηκε με μεγάλη διαφορά ψήφων, τέτοιοι ισχυρισμοί δε στέκουν και προφανώς  συμβαίνει  κάτι  άλλο,  βαθύτερο,  πιο  ουσιαστικό  και  πιο σοβαρό για να φτάσει  στο σημείο να πει ως εδώ και μη παρέκει.  
 
Προφανώς και στην οργάνωση του  ΜέΡΑ25 της  Β ́Θεσσαλονίκης προχωράτε με αίσθημα ανακούφισης, όπως δηλώνετε, αφού το πεδίο είναι πλέον ελεύθερο για τις δικές σας προσωπικές φιλοδοξίες, ιδιοτελείς σχεδιασμούς  και  πολιτικά  «εγώ»  στην  επόμενη  εκλογική  αναμέτρηση. Αυτή είναι η «μεγάλη μάχη» στην οποία αναφέρεστε στο δημοσίευμα σας και ο πραγματικός σκοπός σας. Γι αυτο εξάλλου επιζητούσατε με κάθε τρόπο  τον  παραγκωνισμό  οποιουδήποτε  νέου  μέλους  το  οποίο θεωρούσατε εμπόδιο στις προσωπικές σας επιδιώξεις. Επιπροσθέτως, δε  σεβόσασταν  ούτε  το  πρόσωπο,  ούτε  την  ιδιότητα  του  νόμιμα  και δημοκρατικά  εκλεγμένου  εκπροσώπου  των  πολιτών  στο  Ελληνικό Κοινοβούλιο (εκτός από ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις).
 
Ο καθένας όμως βγάζει ό,τι έχει μέσα του.  
 
Μέχρι τότε φυσικά και ζητάτε την επιστροφή της έδρας για.. λόγους  «ανιδιοτέλειας και ηθικού χρέους».
 
Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του, από το πνεύμα του δημοσιεύματος σας και μόνο.
 
Η επιστροφή της έδρας δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα, παρά μόνο στην περίπτωση παραίτησης.  
 
Υπενθυμίζω ότι βάσει Συντάγματος και θεμελιωδών αρχών της Δημοκρατίας, οι βουλευτές, εκπροσωπούν χιλιάδες ψηφοφόρους και είναι οι νόμιμοι εκπρόσωποι του λαού.
 
Ηθικό χρέος δεν έχω προς 5-10 μέλη, έχω προς τη συνείδηση μου, την αξιοπρέπεια μου και τους χιλιάδες συμπολίτες μου που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.
 
Επομένως,  δεν παραιτούμαι από τον  όρκο που έδωσα με απόλυτη υπευθυνότητα να εκπροσωπώ στο Ναό της Δημοκρατίας, το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με καθαρή  συνείδηση και  στο  μέγιστο των δυνατοτήτων μου, όχι μόνο τους ψηφοφόρους του ΜέΡΑ25, αλλά όλες και όλους τους συμπολίτες μου  της Β ́ Περιφέρειας  Θεσσαλονίκης,  όπως επίσης και όλους ανεξαιρέτως τους συμπολίτες μου, οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, οι οποίοι έχουν δίκαια αιτήματα.  
 
Τέλος, με χαροποιεί το γεγονός ότι στις Οργανώσεις του ΜέΡΑ25 στη Θεσσαλονίκη αισθάνονται ότι αγωνίζονται πλέον με καλύτερους όρους για την πόλη και τα κινήματα. Σκοπός μου είναι πάντοτε να βοηθάω τους γύρω μου και τον τόπο μου.