Skip to main content

Δεν συναινεί στην «ολιγωρία» της κυβέρνησης ο Σαμαράς

Για ολιγωρία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά την έναρξη του προσυνερδιακού διαλόγου του κόμματος, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει «ταφόπλ
Για ολιγωρία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, κατά την έναρξη του προσυνερδιακού διαλόγου του κόμματος, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει «ταφόπλακα» στη συναίνεση.

«Η κυβέρνηση πρωταγωνιστεί με τα μέτρα που δεν παίρνει», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν συγκυβερνούμε, παρέα στα σφάλματά τους δεν θα κάνουμε».

«Η χώρα έχει ανάγκη από ενότητα και όχι από διχαστικά διλήμματα, το ΠΑΣΟΚ παραπαίει, αντί να κυβερνά στήνει εξεταστικές επιτροπές», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση για «τετράμηνη απραξία» και πρόσθεσε ότι «βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης για τα μέτρα που δεν παίρνει, ενώ η ΝΔ βρίσκεται στο επίκεντρο για τα 23 μέτρα που πρότεινε για την ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στην εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, είπε ότι «τέτοια ώρα είναι λάθος να βάζουμε τα χέρια μας και να βγάζουμε τα μάτια μας, να κρεμάμε την χώρα στα μανταλάκια του διεθνούς Τύπου» και πρόσθεσε ότι «αν η κυβέρνηση προχωρήσει τότε θα συμμετάσχουμε». Συνεχίζοντας είπε ότι «η κυβέρνηση νόμιζε ότι θα μας παγιδεύσει άλλα έπεσε έξω, δεν φοβόμαστε τίποτε δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε δεν καλύπτουμε κανέναν, όλα στο φως, δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και σε καιροσκοπικά διλήμματα».

Χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το αν θα πρέπει να πάρουμε μόνοι μας τα μέτρα ή αν θα περιμένουμε να τα επιβάλλει η ΕΕ. Το θέμα δεν είναι τα μέτρα αλλά τι μέτρα παίρνεις, ανέφερε ο κ. Σαμαράς και υποστήριξε ότι οι Βρυξέλλες αυξάνουν τη σκληρότητα των μέτρων. Παράλληλα προειδοποίησε ότι «θα μας βρουν απέναντι, αν μας οδηγήσουν στο ΔΝΤ, που είναι λύση αντιευρωπαϊκή». Τα μέτρα θα πρέπει να περικόψουν τη δημόσια σπατάλη και όχι τις ανάγκες των πολλών, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προστατευθούν οι πλέον αδύναμοι αλλά και η μεσαία τάξη και να μην στεγνώσει η αγορά.

Περιέγραψε την αντιπολιτευτική του τακτική, λέγοντας ότι «ασκούμε ριζοσπαστική αντιπολίτευση, κάνουμε καλό στον τόπο, αλλά δεν συγκυβερνούμε, στηρίζουμε την πατρίδα και όχι την κυβέρνηση, άλλο η πολιτική ευθύνη της Αντιπολίτευσης και άλλο η συνυπευθυνότητα, δεν θα δεχθούμε άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα».

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε και την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την απόδωση της ελληνικής ιθαγένειας στους αλλοδαπούς, υποστηρίζοντας ότι «δεν πρέπει να πολιτογραφούμε αυτόματα όποιους μπαίνουν παράνομα στη χώρα χωρίς να τους ενσωματώνουμε. Ενσωμάτωση σημαίνει να τους εντάσσουμε στην ημετέρα παιδεία».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι υπερασπίζεται το χρεοκοπημένο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που επικράτησε μετά το 1980 και βασίζεται στην αναδιανομή των δανεικών και στις πελατειακές σχέσεις. «Η χώρα χρειάζεται αλλαγή υποδείγματος, η νέα ΝΔ που δημιουργείται στην πορεία προς το 8ο τακτικό συνέδριο αρχών και θέσεων οδηγεί την Ελλάδα στη νέα Μεταπολίτευση που είναι αίτημα των καιρών και αγκαλιάζει ολόκληρη την κοινωνία», είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε το όραμά του για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό που βασίζεται στις αξίες της «Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισονομίας και της Ανταγωνιστικότητας». «Αν έπρεπε περιγράψω με μία φράση, το σύνθημά μου θα ήταν ανταγωνιστικότητα παντού, στην οικονομία, στον πολιτισμό, στην εξωτερική πολιτική στην άμυνα», είπε ο κ. Σαμαράς.

Μιλώντας για την ανασυγκρότηση του κόμματός του, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «για να αναγεννηθεί το κόμμα πρέπει να μπει στην κοινωνία και η κοινωνία να μπει στο κόμμα, η πορεία αυτή άρχισε από τις 29 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί με την αξιοκρατική ανάδειξη στελεχών μέσα από την κοινωνία στο συνέδριο αρχών και θέσεων...δημιουργούμε ένα κόμμα άξιων και αξιών».

Τέλος, ο κ. Σαμαράς κάλεσε τους νεοδημοκράτες να προβάλουν παντού τις αξίες του κόμματος και να βάλουν τέρμα στον «ιδεολογικό αφοπλισμό», να ανατρέψουν τη θεωρία του 60%-40%, σύμφωνα με την οποία η κεντροδεξιά είναι πάντα η μειοψηφία στην κοινωνία και να δημιουργήσουν μία νέα κοινωνική πλειοψηφία.