Skip to main content

Δεν τα βρήκαν στο ενοίκιο Εκκλησία και δήμος για την Πολεοδομία

Πώς ναυάγησε η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών για την επέκταση της μίσθωσης για το κτήριο της οδού Μαουσογιαννάκη όπου στεγάζεται η Πολεοδομία.

Σε ναυάγιο οδηγείται η διαπραγμάτευση μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και Εκκλησίας της Ελλάδος για την επέκταση της μίσθωσης του ακινήτου επί της οδού Μανουσογιαννάκη 6 στο οποίο στεγάζεται εδώ και περίπου 35 χρόνια η Πολεοδομία. Αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι η μίσθωση των υπολοίπων τεσσάρων ορόφων της οικοδομής προκειμένου να επεκταθούν και σε αυτούς οι υπηρεσίες της Πολεοδομίας η οποία συνωστίζεται σήμερα στους τέσσερις πρώτους ορόφους μαζί και το υπόγειο. Ωστόσο, οι υπερβολικές απαιτήσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το ύψος του μισθώματος, φαίνεται πως οδηγούν τις συζητήσεις σε αδιέξοδο.

Στις αρχές του χρόνου ο δήμος Θεσσαλονίκης εκδήλωσε ενδιαφέρον να μισθώσει τους υπόλοιπους  τέσσερις ορόφους της οικοδομής οι οποίοι παραμένουν άδειοι τα τελευταία χρόνια. Προς το σκοπό αυτό εστάλη σχετικό έγγραφο προς την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Ιεράς Συνόδους της Εκκλησίας της Ελλάδος. Παράλληλα, με απόφαση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη συγκροτήθηκε τριμελής επιτροπή για την εκτίμηση της μισθωτικής αξίας του συγκεκριμένου ακινήτου. Την επιτροπή αποτελούσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Άννα Αγγελίδου Πολυχρονιάδου, εκ μέρους της πλειοψηφίας, ο Σωκράτης Δημητριάδης εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης και η αρχιτέκτονας μηχανικός του δήμου Ολυμπία Καραγιάννη.

Ζητούν 54% παραπάνω!

Στην έκθεση της επιτροπής, ως προς τη μισθωτική αξία των προς εκμίσθωση τεσσάρων ορόφων εκτιμάται ότι αυτή θα πρέπει να ανέλθει στα 7.210,24 ευρώ μηνιαίως. Το ποσόν αυτό προέκυψε έπειτα από το ακόλουθο σκεπτικό. Σύμφωνα με την επιτροπή «η μισθωτική αξία των ακινήτων της περιοχή βαίνει μειούμενη συνεχώς από το 2010 και μετά λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης». «Επομένως», αναφέρει στην έκθεσή της η επιτροπή, «σε σύγκριση με το μίσθωμα της ήδη υπάρχουσας μίσθωσης των τεσσάρων πρώτων ορόφων μετά υπογείου της εν λόγω οικοδομής που είναι από το 2012 5,70 ευρώ/τ.μ., θα πρέπει το νέο μίσθωμα της επέκτασης μίσθωσης να μειωθεί σήμερα στα 4 ευρώ/τ.μ. Άρα, το νέο μίσθωμα της επέκτασης μίσθωσης θα πρέπει να είναι 1.802,56 τ.μ. Χ 4 ευρώ = 7.210,24 ευρώ μηνιαίως».

Ωστόσο, στην απάντησή της προς το δήμο Θεσσαλονίκης η ΕΚΥΟ της Ιεράς Συνόδου (εδώ) ζητά το μίσθωμα να καθοριστεί στα 11.090 ευρώ, αυξημένο δηλαδή κατά περίπου 54% σε σχέση με την εκτίμηση της επιτροπής του δήμου. Η ΕΚΥΟ ορίζει τιμή 6,15 ευρώ ανά τετραγωνικό και αναφέρει ότι ήδη τα τελευταία χρόνια κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης τα αρχικώς συμφωνηθέντα μισθώματα για τους τέσσερις πρώτους ορόφους έχουν υποστεί τρεις διαδοχικές μειώσεις.

Πάντως, η επιτροπή του δήμου, στη δική της έκθεση αναφέρει ότι η τιμή των 4 ευρώ/τ.μ. προέκυψε και από έρευνα που έκανε σε ανάλογα ακίνητα, αντίστοιχης παλαιότητας και τετραγωνικών μέτρων, στην ίδια περιοχή.

Διαφωνία και για τις επισκευές

Πέρα από τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές ως προς την τιμή, διαφορές υπάρχουν και όσον αφορά τις εργασίες ανακαίνισης οι οποίες πρέπει να γίνουν, το κόστος των οποίων θα επιβαρύνει ασφαλώς τον εκμισθωτή, δηλαδή την Εκκλησία. Από την αυτοψία την οποία διενήργησαν τα μέλη της Επιτροπής στο προσφερόμενο προς μίσθωση χώρο διαπίστωσαν ότι απαιτούνται προηγουμένως να γίνουν κάποιες εργασίες συντήρησης και μερικής ανακαίνισης καθώς η οικοδομή είναι παλιά και επιπλέον, οι τέσσερις προς εκμίσθωση όροφοι είναι κενοί τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ των εργασιών που απαιτούνται, σύμφωνα με την Επιτροπή περιλαμβάνονται: επισκευή υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, ανακαίνιση των χώρων υγιεινής, επέκταση του συστήματος πυρόσβεσης και έκδοση πιστοποιητικού πυροπροστασίας, εξασφάλιση δομημένης καλωδίωσης (ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεφωνικού κέντρου κ.λπ.), τοποθέτηση θυρών ασφαλείας ανά όροφο καθώς και στην κεντρική είσοδο της οικοδομής προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφάλεια του κτιρίου και των αρχείων των υπηρεσιών και φυσικά, εργασίες ελαιοχρωματισμού.

Απέναντι σε όλα αυτά, τα οποία απαιτούν σημαντικές δαπάνες η Εκκλησία εμφανίστηκε διστακτική αν όχι απρόθυμη. Συγκεκριμένα στο έγγραφο της ΕΚΥΟ αναφέρεται ως προς αυτό ότι «εάν υφίσταται ανάγκη πραγματοποιήσεως εργασιών συντηρήσεως, αύται θα πρέπη να συμφωνηθούν προ της συνάψεως της μισθώσεως επακριβώς και βεβαίως θα είναι αι απολύτως απαραίτητοι, δεδομένης και της δυσχερούς οικονομικής καταστάσεως που πλήττει όλους».

Επέκταση μίσθωσης

Κατόπιν αυτών η Πολεοδομία θα συνεχίσει προς το παρόν να στεγάζεται μόνον στους τέσσερις πρώτους ορόφους της συγκεκριμένης οικοδομής. Σύμφωνα με πηγή από το δημαρχιακό μέγαρο «εάν η Εκκλησία δεν αλλάξει γνώμη τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλο κτήριο για τη στέγαση αυτών των υπηρεσιών». Πάντως, οι τρεις προηγούμενες απόπειρες οι οποίες είχαν γίνει για την εξεύρεση άλλης στέγης, την περίοδο 2013-2015 είχαν αποβεί άκαρπες. Έτσι, στο τέλος του 2015 και συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την παράταση της μίσθωσης για τους τέσσερις πρώτους ορόφους του κτηρίου της Μανουσογιαννάκη ως και τον Σεπτέμβριο του 2018.

Η τελευταία σύμβαση είχε συναφθεί το 2006 μεταξύ της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και της Εκκλησίας και έληξε τον Σεπτέμβριο του 2012. Ωστόσο, με βάση νόμο του 2003 οι συμβάσεις αυτές ισχύουν για 12 έτη, ασχέτως εάν έχουν συναφθεί για μικρότερο χρονικό διάστημα. Σημειώνεται, πάντως, ότι το αρχικό ενοίκιο ήταν στα 29.400 ευρώ, ενώ σταδιακά, μετά και τις σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις για μείωση των ενοικίων που πληρώνουν κρατικοί ή αυτοδιοικητικοί φορείς, διαμορφώθηκε στα 13.172,67 ευρώ.

Και άλλο μέτωπο στην ίδια περιοχή

Το ακίνητο της Μανουσογιαννάκη δεν είναι το μοναδικό που προκαλεί προστριβές μεταξύ δήμου Θεσσαλονίκης και Εκκλησίας. Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από ενάμιση μήνα, στις αρχές Ιουλίου ο δήμος Θεσσαλονίκης έχασε οριστικά το οικόπεδο που περικλείεται από τις οδούς Εθνικής Αμύνης, Μανουσογιαννάκη, Φιλικής Εταιρείας και Μαργαρίτη, όπου επρόκειτο να ανεγερθεί σχολείο. Το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκει στην Εκκλησία η οποία έπειτα από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε, καθώς δεν είχε λάβει τα περίπου 800.000 ευρώ που είχε εκτιμηθεί ότι απαιτούνταν για την απαλλοτρίωση του ακινήτου, πέτυχε τον αποχαρακτηρισμό του επίμαχου οικοπέδου από χώρο σχολείου.