Skip to main content

Δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων το 2020

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το 2020 δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα θα έχουμε μειώσεις έως και 7%

Το clawback ως αρχική ιδέα, ενδεχομένως να είχε μία πρακτική εφαρμογή στην καρδιά της κρίσης. Ωστόσο δεν πρόκειται για διαρθρωτικό μέτρο. Αυτό επεσήμανε σε ημερίδα για την φαρμακευτική δαπάνη ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν έρχεται να προβλέψει και να μαζέψει την κατανάλωση, την ποσότητα και την τιμή, ώστε να μπορέσει με δείκτες και με τελευταία τεχνολογία και με φίλτρα να αποτυπώσει ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι υπερσυνταγογραφούν.

Σημείωσε πως η κυβέρνηση έδωσε πρόσημο εμφανώς αναπτυξιακό, σε ό,τι έχει να κάνει με το επενδυτικό clawback. «Τα 50 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ενέγραψε η κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν στους επόμενους μήνες, με αυτά τα οποία θα φέρουν οι εταιρείες σε R&D και σε επενδύσεις, είναι μία πρώτη στροφή» είπε, προσθέτοντας πως «αποδεδειγμένα και κοστολογημένα και με έναν διαφανή τρόπο τον οποίο επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με όλους. Είναι ένα μικρό δείγμα του πού στρέφεται το πράγμα. Είμαστε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση με λαϊκό πρόσημο».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι το 2020 δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα θα έχουμε μειώσεις έως και 7%. «Πιστεύουμε ότι σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς, πρέπει πράγματι να δουν οι Έλληνες ασφαλισμένοι μείωση στη συμμετοχή τους στην αγορά των φαρμάκων που έχουν ανάγκη» σημείωσε.

Για την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση

Ο ΕΟΠΥΥ έχει τα στοιχεία ανά ποσότητα και ανά σκεύασμα οι οποίες χρησιμοποιούνται στη χώρα μας και έτσι μπορούμε να δούμε πού υπάρχει υπερσυνταγογράφηση, είπε ο κ. Κικίλιας. «Αν αυτά δεν είναι αποδεκτά και υπάρχει αμφιβολία, τότε θα είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω από τις φαρμακευτικές εταιρείες, επιδημιολογικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Αλλιώς, θα αποζημιώνεται ο μέσος όρος της χρήσης ποσότητας φαρμάκων στις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, ανά 100.000 κατοίκους» τόνισε.

Όπως εξήγησε, η συμφωνία κυρίων η οποία θα έχει η κυβέρνηση, θα είναι η μείωση εντός τριετίας με αναλογικότητα των ποσών ή της ποσότητας φαρμακευτικής δαπάνης, εκεί που είναι πάνω από το μέσο όρο, μέχρι το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.