Skip to main content

«Δεν θα καλύψουμε άλλες ζημίες», διαμηνύει η ATEbank στην ΕΒΖ

Τη σύνταξη ενός ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου επιχειρησιακού σχεδίου που θα επαναφέρει την ΕΒΖ σε τροχιά κερδοφορίας, ζήτησε ο Διοικητής της ΑΤΕ, Θεόδωρος Πανταλάκης, κατά τη χθεσινή επίσκεψη γνωριμίας
Αμέριστη στήριξη υπό προϋποθέσεις και όχι «λευκή» επιταγή, υπόσχεται στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ η νέα διοίκηση της ATEbank, η οποία ζητά τη σύνταξη ενός ρεαλιστικού κι εφαρμόσιμου επιχειρησιακού σχεδίου, που θα επαναφέρει τη θυγατρική της σε τροχιά κερδοφορίας και βιώσιμης λειτουργίας και ανάπτυξης.

Οι ζημίες ρεκόρ που «έγραψε» η βορειοελλαδική ζαχαροβιομηχανία στη διάρκεια της προηγούμενης εταιρικής χρήσης, όταν ξεπέρασαν το ποσό των 40 εκατ. ευρώ, αποτέλεσαν αρνητική έκπληξη για τον νέο Διοικητή της Αγροτικής. Και αυτό, ήταν κάτι περισσότερο από εμφανές στη χθεσινή –κατά τα άλλα εθιμοτυπική- συνάντηση γνωριμίας που επιχείρησε ο κ. Θ. Πανταλάκης με τη διοίκηση και τα διευθυντικά στελέχη, της ΕΒΖ, στα γραφεία της στο κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πανταλάκης ξεκαθάρισε ότι η ATEbank, ως μεγαλομέτοχος, δεν θα αναλάβει ξανά να καλύψει τυχόν ζημίες της ΕΒΖ και ότι η επιχείρηση εφεξής πρέπει να βρει τον τρόπο να καταστεί εκ νέου κερδοφόρα. Το ίδιο, όπως άφησε να εννοηθεί, θα συμβεί και με τις υπόλοιπες θυγατρικές της Αγροτικής, φέροντας για παράδειγμα τη ΣΕΚΑΠ στην Ξάνθη και τη Δωδώνη στα Ιωάννινα.

Αφήνοντας κατά μέρους τους συναισθηματισμούς ο κ. Πανταλάκης, με αυστηρά τεχνοκρατική προσέγγιση, ζήτησε από τη διοίκηση της ΕΒΖ να μη βιαστεί, προκειμένου, όπως είπε, το σχέδιο που θα ετοιμάσει να είναι απόλυτα τεκμηριωμένο για να αποσπάσει την αμέριστη συμπαράσταση, από άποψη κεφαλαίων και υποστήριξης, από τη μητρική ΑΤΕbank. Η υπόσχεση που έλαβε ήταν ότι το επιχειρησιακό πλάνο εκτός απροόπτου θα είναι έτοιμο το αργότερο το Μάιο του 2010.

Καθώς, πάντως, ο κ. Πανταλάκης παρότρυνε τα στελέχη της βιομηχανίας να «μην είστε συντηρητικοί στα σενάρια που θα επεξεργαστείτε, αλλά να εξετάσετε ακόμη και προτάσεις που θα είναι τολμηρές», ορισμένοι μέσα στην ΕΒΖ ερμήνευσαν τις τοποθετήσεις του ως προπομπό συρρίκνωσης της εταιρείας, χωρίς, μάλιστα, να αποκλείουν ακόμη και τις πωλήσεις εργοστασίων, αφού η οικονομική συγκυρία δεν ευνοεί.

Άσχημα, όμως, ήταν τα «μαντάτα» και για τη βιοαιθανόλη, δεδομένου ότι ο κ. Πανταλάκης –αν και δεν απέκλεισε ευθέως το project- αναφέρθηκε στις αναδιαρθρώσεις που γίνονται στον τομέα, διεθνώς, που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κι από την ΕΒΖ. Επικαλούμενος, εξάλλου, τη διεθνή και την ελληνική συγκυρία στο πεδίο της οικονομίας, ο διοικητής της ΑΤΕ είπε πως τα σχέδια εξυγίανσης των τραπεζών και των θυγατρικών τους θα απαιτήσουν ισχυρή βούληση από την πολιτεία, για να μπορέσουν να εφαρμοστούν επιτυχώς.

Σήμερα, εξάλλου, στο Δ. Σ. της ΕΒΖ, που έχει προγραμματιστεί, θέμα της ατζέντας είναι και η πολιτική που θα ακολουθήσει η βιομηχανία σε ό,τι αφορά στην καλλιέργεια των τεύτλων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις της νέας διοίκησης της εταιρείας είναι να στηριχθούν εκείνοι οι αγρότες που θα φέρουν ποιοτικό προϊόν στη βιομηχανία. Μια πιθανή περικοπή των ενισχύσεων της τευτλοκαλλιέργειας, ωστόσο, εκτιμάται ότι θα κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για την ΕΒΖ, δεδομένου ότι οι παραγωγοί μάλλον δεν θα πειστούν να φυτέψουν τεύτλα.

Στην ΕΒΖ, εν τω μεταξύ, το τελευταίο 10ήμερο έχουν εγκατασταθεί 5 στελέχη της ΑΤΕ, που κάνουν φύλλο και φτερό τα βιβλία της εταιρείας, προκειμένου ο μέτοχος να έχει εικόνα για το τι παραλήφθηκε. Έργο που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου μία εβδομάδα.