Skip to main content

Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Ο νέος επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με σοβαρότητα να λύσει το πρόβλημα του υπέρογκου δημ
Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε σήμερα ο νέος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, κατά την ακρόασή του στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων που του υπέβαλαν ευρωβουλευτές, ο Ο. Ρεν είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση - που το προσεχές διάστημα θα παρουσιάσει στην Επιτροπή ένα συνολικό πακέτο πολιτικής για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που σήμερα είναι πάνω από 12% του ΑΕΠ - έχει δεσμευτεί με σοβαρότητα να λύσει αυτό το πρόβλημα.

Ο νέος κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή παρακολουθεί με κάποια ανησυχία την κρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα και πως σε συνέχεια της αποστολής αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο θα ληφθούν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Ο Ο. Ρεν ανέφερε ακόμη ότι δεν απειλείται η σταθερότητα της ευρωζώνης από την περίπτωση της Ελλάδας, τόνισε ωστόσο πως θα πρέπει να ληφθεί γρήγορα δράση στην Ελλάδα, ώστε να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, ο Ο. Ρεν είπε ότι η Ελλάδα συνιστά εξαιρετική περίπτωση και ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η Επιτροπή και η Eurostat στηρίζουν την Ελλάδα για τα μέτρα που λαμβάνει επιμένοντας παράλληλα στην ανάγκη να κοινοποιούνται στις κοινοτικές υπηρεσίες σωστά και αξιόπιστα στοιχεία.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ρόδης Κράτσα, ο κ. Ρεν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης σε χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες και τόνισε ότι θα πρέπει να αρχίσει επειγόντως η φορολογική εξυγίανση στη χώρα μας.

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, ο Ο. Ρεν είπε ότι η Επιτροπή αναμένει από την Ελλάδα ένα περιεκτικό και πειστικό πακέτο το οποίο θα περιλαμβάνει «χειροπιαστά» μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. Ο κοινοτικός επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι η φοροδιαφυγή είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών τα οποία φέρουν την ευθύνη για την καταπολέμησή της.