Skip to main content

Δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας, διαβεβαιώνει ο Παπανδρέου

Το πρόβλημα λειτουργίας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν αφορά μόνο εμάς, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός
Τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός, ενώ, αργότερα, στην ομιλία του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, στη Θεσσαλονίκη, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υπογραμμίζοντας ότι «δεν χρειάζεται φόβος, καθώς έχουμε εναλλακτικές λύσεις, και δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας. Παρά τις δυσκολίες, είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η  Ελλάδα κατακτά και πάλι την αξιοπιστία της τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς, ενώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη, «όπως κάποιοι άσχετοι υποστηρίζουν».

Ακόμα, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι «γνωρίζω, καταλαβαίνω και μοιράζομαι ειλικρινά μαζί τους τις ανησυχίες και αγωνίες που έχει κάθε Έλληνας, κάθε Ελληνίδα. Τις αγωνίες κάθε πολίτη αλλά και κάθε στελέχους, κάθε φίλου, κάθε μέλους του κινήματός μας».

Όπως τόνισε, η κατάσταση στην οποία βρέθηκε η οικονομία μας επέτρεψε στους διεθνείς κερδοσκόπους να εξαπολύσουν μια άνευ προηγουμένου επίθεση στη χώρα μας, αψηφώντας στο βωμό του κέρδους τους τις συνέπειες που αυτό μπορεί να έχει για μια ολόκληρη χώρα, για μια ολόκληρη κοινωνία.

Πρόσθεσε ,δε , ότι «το πρόβλημα του τρόπου λειτουργίας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν αφορά μόνο εμάς, γίναμε όμως ένα πολύ απτό παράδειγμα για το τι μπορεί πια να συμβεί σε οποιαδήποτε χώρα, σε οποιαδήποτε κοινωνία από τις ανεξέλεγκτες και αρρύθμιστες αγορές».

Πρέπει, συνέχισε, «να πείσουμε τους εταίρους μας στην ΕΕ και τους διεθνείς μας συνομιλητές ότι, αν σήμερα δεν αλλάξουμε, αν δεν βάλουμε κανόνες στις αγορές, αν δε θέσουμε περιορισμούς στους κερδοσκόπους, που τζογάρουν κυριολεκτικά εις βάρος ολόκληρων κοινωνιών, αύριο θύμα δε θα είναι μόνο η Ελλάδα».

«Τα λάθη μας θα τα διορθώσουμε μόνοι μας - το αποδεικνύουμε κάθε μέρα με τις μεγάλες αλλαγές που κάνουμε παντού- και τα χρέη μας θα τα πληρώσουμε επίσης μόνοι μας. Ζητάμε όμως πολιτική στήριξη εναντίον όσων κερδοσκοπούν εις βάρος μας και ουσιαστικά μάς αφαιρούν τη δυνατότητα να δανειστούμε με όρους, που θα μας επιτρέψουν να ανασάνουμε. Ζητάμε από τους εταίρους μας, από τώρα, το μηχανισμό για να μπορεί η ΕΕ να παρέμβει στις αγορές. Να στηρίξει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη», ανέφερε.

Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς «κανένας λογικός άνθρωπος δε θα μπορούσε να διανοηθεί με πόση ανευθυνότητα, με πόση εγκληματική αμέλεια, με πόση ελαφρότητα οι κυβερνήσεις της ΝΔ διαχειρίστηκαν επί 5 χρόνια τη χώρα, τα κρατικά ταμεία, τη δημόσια διοίκηση».

Ωστόσο, σημείωσε ότι «την κρίση αυτή μπορούμε να τη μετατρέψουμε σε μία τεράστια ευκαιρία. Ευκαιρία να φύγουμε από την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, κρατώντας όλα τα καλά που έγιναν στον τόπο και αφήνοντας πίσω όλες τις παθογένειες, όλα τα προβλήματα, όλες  τις αρρώστιες του πολιτικού μας συστήματος».

Ο κ. Παπανδρέου έκανε ακόμα αναφορά στα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησης, όπως η κατάργηση των  stage, τις υπογραφές της διοίκησης στο διαδίκτυο,  την απονομή ιθαγένειας, τις παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις, τις αλλαγές στο χώρο της υγείας, τον «Καλλικράτη» και τη στροφή στην πράσινη και στη βιώσιμη οικονομία.

Τέλος, κάλεσε τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου να δώσουν «μάχες», να συνταχθούν στο πλευρό του, καθώς και «να δώσουμε απαντήσεις με την πολιτική μας στις ανησυχίες πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί σκληρά».