Skip to main content

Δεν βρίσκουν μαγιά οι ζαχαροπλάστες - Τη... σήκωσαν οι Θεσσαλονικείς

Μειωμένη η κίνηση στα ζαχαροπλαστεία έως 70% - Αυξημένη κατά 30% στα κρεοπωλεία - Από 7 έως 8,80 ευρώ το κιλό το αρνάκι, από 8 έως 9,50 το κατσικάκι.

«Θύματα» της... δημιουργικής νοικοκυροσύνης που έχει κυριέψει, φέτος το Πάσχα, λόγω του κορωνοϊού τις Θεσσαλονικιές και τους Θεσσαλονικιούς φαίνεται να έχουν πέσει ακόμη και οι ζαχαροπλάστες της πόλης που δυσκολεύονται τις τελευταίες δέκα ημέρες να βρουν την πολυπόθητη μαγιά για τα τσουρέκια.

Όπως είχε γράψει η Voria.gr, το τελευταίο διάστημα έγινε... επιδρομή στα ράφια των σούπερ μάρκετ με τις μαγιές, με αποτέλεσμα να τα βρίσκουν, πλέον, σκούρα οι ζαχαροπλάστες καθώς ελλείψει της μαγιάς συγκεκριμένων προδιαγραφών που παραγγέλνουν στην πλειονότητα τους από βιομηχανία της Ιταλίας, η οποία δουλεύει λόγω του φονικού ιού με το 20% της δυναμικότητας της, στράφηκαν σε άλλες πηγές για την αγορά μαγιάς.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr o πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης και β ´αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της πόλης, Μάριος Παπαδόπουλος «από τους 5 τόνους μαγιάς -αποτελεί ειδικό τύπο για την ζαχαροπλαστική - που παραγγέλθηκαν στο συγκεκριμένο εργοστάσιο ήρθε μόνο το 10%. Η έλλειψη μαγιάς που υπάρχει και στην αγορά της Θεσσαλονίκης, καθώς οι νοικοκυρές φέτος αποφάσισαν να κάνουν home made τσουρέκια, δημιουργεί μερικό πρόβλημα και στους ζαχαροπλάστες. Οι προμηθευτές μας δεν έχουν μαγιά».

Πάντως η περιορισμένη αγοραστική κίνηση φέτος, λόγω των ειδικών συνθηκών που βιώνουμε, έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της παραγωγής σε τσουρέκια, η οποία όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος μεταφράζεται σε 70%. Όσο για την μείωση της καταναλωτικής κίνησης και αυτή είναι αντίστοιχη, εξαρτάται και από το σημείο στο οποίο βρίσκεται το ζαχαροπλαστείο, κυμαίνεται από 50 έως 70%.

Αρνιά και κατσίκια στο φόρτε τους

Διαφορετική είναι η εικόνα στα κρεοπωλεία της πόλης, με τις παραγγελίες σε σχέση με πέρυσι να είναι αυξημένες τουλάχιστον κατά 30%. Ο λόγος, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Θεσσαλονίκης και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, είναι πως όλοι, λόγω των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορωνοϊού, θα μείνουν στη Θεσσαλονίκη, άρα τηρώντας τα πατροπαράδοτα έθιμα, έστω και παραλλαγμένα θα γευτούν το κατσικάκι ή το αρνάκι που επιτάσσει το Πάσχα.

Όπως λέει ο ίδιος η κίνηση θα κορυφωθεί την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή, ωστόσο οι παραγγελίες έχουν ήδη γίνει γεμίζοντας χαμόγελα τους κρεοπώλες της πόλης. Αναφορικά με τις ποσότητες που έχουν προμηθευτεί οι καταναλωτές, φαίνεται να είναι ικανοποιητικές, παρά το γεγονός πως στο φούρνο δεν χωρά ολόκληρο το αρνάκι. Οι τιμές κυμαίνονται από 7 έως 8,80 ευρώ το κιλό για το αρνάκι και από 8 έως 9,50 για το κατσικάκι. Η τιμή ποικίλει ανάλογα με την ποιότητα του κρέατος (πχ αρνάκι γάλακτος κλπ).