Skip to main content

Δένδιας: H αυθαίρετη κράτηση ξένων πολιτών δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο

O υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η αυθαίρετη κράτηση ξένων πολιτών ως εργαλείο άσκησης πίεσης στα κράτη τους, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

Η αυθαίρετη κράτηση ξένων πολιτών ως εργαλείο άσκησης διπλωματικής πίεσης στα κράτη προέλευσής τους, δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο και συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε στη διαδικτυακή επίσημη παρουσίαση της «Διακήρυξης κατά της χρήσης αυθαίρετων κρατήσεων στις διακρατικές σχέσεις», ο κ. Δένδιας συνεχάρη τον Καναδά για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης αυτής, καθώς και για την προώθηση και το συντονισμό της διεθνούς προσπάθειας ανάδειξης ενός σημαντικού ζητήματος που θέτει προσκόμματα στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ κρατών.

Σε αυτό το πλαίσιο, έστειλε το μήνυμα πως η Ελλάδα, διαχρονικά προσηλωμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, χαιρετίζει την αυξανόμενη διεθνή στήριξη της «Διακήρυξης κατά της χρήσης αυθαίρετων κρατήσεων στις διακρατικές σχέσεις» και είναι έτοιμη να συμβάλει στην εφαρμογή της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.