Skip to main content

Δένδιας-Αγιά Σοφιά: Παγίδα αν θεωρηθεί το θέμα ελληνοτουρκική διαφορά

Ο Τούρκος πρόεδρος «υπερέβη τα εσκαμμένα και αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας του της χώρας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών

Το ζήτημα της Αγίας Σοφίας δεν ειναι ελληνοτουρκικό, ούτε καν ευρωτουρκικό, αλλά ζήτημα αναίρεσης κανόνων που αφορούν την παγκόσμια κοινότητα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημειώνοντας πως η Ελλάδα δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα να θεωρήσει το θέμα ως ελληνοτουρκική διαφορά.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Δένδιας σημείωσε πως με την απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία στο τζαμί ο Τούρκος πρόεδρος «υπερέβη τα εσκαμμένα και αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας του της χώρας». Ανέφερε ακόμη πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν δείχνει κανένα πνεύμα συνεργασίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Έκανε λόγο επίσης για «τεράστια ζημιά στην εικόνα της Τουρκίας» και για «απόφαση που συσσωρεύει τεράστιο κόστος» σε βάρος της γειτονικής χώρας, συμπληρώνοντας πως η ίδεα «της απόκρυψης των εκπληκτικών ψηφιδωτών της Αγίας Σοφίας είναι κάτι το φοβερό».

Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως τη Δευτέρα θα συζητηθεί στις Βρυξέλλες το θέμα της Τουρκίας και «εκεί η Ελλάδα ζητεί από την Ε.Ε. να έχει έτοιμο έναν κατάλογο ισχυρών μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας». Σημείωσε ωστόσο πως οι κυρώσεις αυτές δεν αφορούν την Αγία Σοφία, καθώς για το θέμα αυτό «πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες της UNESCO και των Ηνωμένων Εθνών».