Skip to main content

Δένδιας από Κύπρο:Οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας αγνοούν επιδεικτικά τον ΟΗΕ

Ο υπουργός επεσήμανε ότι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες «καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες» υπογράμμισε από την Κύπρο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφερόμενος στις εξαγγελίες Ερντογάν – Τατάρ για άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης Αμμοχώστου.

«Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι» ανέφερε ο κ. Δένδιας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Τόνισε, δε, ότι οι τουρκικές εξαγγελίες «επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα και να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου».

Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι οι παράνομες τουρκικές ενέργειες «καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, αγνοούν επιδεικτικά τον ΟΗΕ».

«Εμείς από τη δική μας πλευρά θα συνεχίσουμε σταθερά τις κοινές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού στο γνωστό πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας» πρόσθεσε.
Δένδιας: Επιστολή σε Λε Ντριάν για τα Βαρώσια

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας απέστειλε επιστολή προς τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σχετικά με τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Στην επιστολή του προς τον Λε Ντριάν (η Γαλλία έχει την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας), ο υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι η εξαγγελία των τουρκικών Αρχών αποτελεί ακόμα μία τρανή απόδειξη ότι η Τουρκία περιφρονεί την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 2561 (2021), η οποία επαναλαμβάνει το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως αυτό αναφέρεται σε άλλες σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.