Skip to main content

Δένδιας από Βρυξέλλες: Μεγάλο το ελληνικό ενδιαφέρον για Ουκρανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι μία μαύρη τρύπα μέσα στην καρδιά της Ευρώπης που πρέπει να αντιμετωπιστεί με μία εκλογική μεταρρύθμιση, δήλωσε ο ΥΠΕΞ.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε πως αναμένει μια «πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για θέματα που αφορούν τη Συρία, τη Λιβύη, αλλά και την Ουκρανία, για την οποία η Ελλάδα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω του σημαντικού πληθυσμού Ελλήνων ομογενών που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης».

Επίσης, η συζήτηση για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη έχει μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, καθώς πρόκειται για μια χώρα που επηρεάζει τη σταθερότητα και την ειρήνη στα Βαλκάνια.

«Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη είναι μία μαύρη τρύπα μέσα στην καρδιά της Ευρώπης που πρέπει να αντιμετωπιστεί με μία εκλογική μεταρρύθμιση, η οποία θα επιτρέψει στις εκλογές να γίνουν τον Οκτώβρη και να μετατραπεί η Βοσνία και Ερζεγοβίνη σε μια χώρα η οποία να λειτουργεί κανονικά και να έχει αποκτήσει μια καινούργια δυνατότητα ευρωπαϊκής πορείας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μετέβη σήμερα, Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες, για να πάρει μέρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριν από την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε μαζί με τους ομόλογούς του σε άτυπο πρόγευμα εργασίας, που διοργάνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, με τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, Ahmad Nasser Al-Mohammad Al-Sabah.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του ΣΕΥ θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ είναι προγραμματισμένο να ακολουθήσει συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης, για το τελευταίο θέμα, των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό ομόλογό τους, Άντονι Μπλίνκεν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών πρόκειται να ανταλλάξουν απόψεις για την πολιτική της ΕΕ στην περιοχή του Ινδο – Ειρηνικού, καθώς και για τις εξελίξεις στο Μαλί και το Σουδάν. Επιπλέον, θα συζητηθεί η τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, κατόπιν κοινής πρότασης της Ελλάδας και της Κροατίας, όπως μεταφέρει η kathimerini.

Τέλος, στο περιθώριο του ΣΕΥ, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον Ειδικό Εκπρόσωπο της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, Miroslav Lajčák. Στο πλαίσιο της εν λόγω συνάντησης, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επανέλαβε τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Ειδικού Εκπροσώπου για την επίτευξη προόδου στις σχέσεις των δύο πλευρών.