Skip to main content

Δένδιας: Επιχείρηση κοροϊδίας η 13η σύνταξη, αλλά θα την ψηφίσουμε

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε στη συζήτηση στη Βουλή πως η 13η σύνταξη είναι επίδομα κόστους μερικών εκατομμυρίων

«Πέραν των 120 δόσεων και όποιο άλλο μέτρο, έστω και ανεπαρκές και λίγο, εμείς θα το ψηφίσουμε γιατί δεν θέλουμε να τιμωρούμε την κοινωνία».

Αυτό τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου των 120 δόσεων.

Ακόμη, χαρακτήρισε «επιχείρηση κοροϊδίας» τη ρύθμιση για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η ΝΔ θα τη στηρίξει.

«Θα την ψηφίσουμε και αυτή, παρότι δεν είναι σύνταξη αλλά ένα επίδομα κόστους μερικών εκατομμυρίων», ανέφερε ενώ παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει δεκτές τις δύο τροπολογίες της ΝΔ που αφορούν την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση και την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου.

«Το νομοθέτημα σας δεν προάγει αλλά ανατρέπει τις επιβλαβείς συνέπειες των δικών σας πολιτικών. Θα το ψηφίσουμε και καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει και τις δύο τροπολογίες της ΝΔ. Ζητάμε να τις ψηφίσετε δείχνοντας έμπρακτα ότι θέλετε να συμμετάσχετε στην απάλειψη των επιβλαβών νομοθετημάτων σας. Αν δεν το κάνετε σε 10 μέρες θα έχουμε εκλογές και ευθεία εφαρμογή της λαϊκής κυριαρχίας και η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έρθει να νομοθετήσει τα συγκεκριμένα που σας προτείνουμε σήμερα», πρόσθεσε ο κ. Δένδιας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, υποστήριξε ότι «το αφήγημα της κυβέρνησης για ένα κοστολογημένο σοβαρό πρόγραμμα για τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες έχει καταρρεύσει και δεν πείθει κανέναν».

Όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, παρά τις προσπάθειες του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, απέτυχε η προσπάθεια να παρουσιαστεί το αφήγημα της κυβέρνησης ως ένα καλά σχεδιασμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα και κανείς δεν το πιστεύει πια.

«Αν αυτό το αφήγημα σας είναι αλήθεια, τότε πως εξηγείται ότι ο πρωθυπουργός, εξαιτίας των πλωτών μέσων, έσπευσε να τρέξει στο Ζάππειο και χωρίς κανένα πρόγραμμα να ανακοινώσει παροχές; Πως εξηγείται ότι το υποτιθέμενο σοβαρό, ποσοτικοποιημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα έρχεται ως νομοσχέδιο με σειρά τροπολογιών;» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Επίσης, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη ρύθμιση του υπουργείου Πολιτισμού ως «ομολογία πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης που προσπαθεί να διορθώσει τα αδιόρθωτα και να διασώσει ότι μπορεί για την πολιτιστική μας κληρονομιά».

Είπε ακόμη ότι «για να καταλάβεις την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαβάσεις Χάρι Πότερ» και συμπλήρωσε ότι «ζει σε άλλο κόσμο που τα πράγματα ξαφνικά αποκτούν άλλη διάσταση».

«Τα αχρείαστα πλεονάσματα και η εκκρεμότητα των συντάξεων ονομάζεται ως επιτυχία εξόδου της χώρας από την κρίση και ως ακμή για την ανακούφιση του μεσαίου πολίτη. Κι εμείς προσπαθούμε να καταλάβουμε πως είναι συμβατή αυτή η εικόνα» σημείωσε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δένδιας και σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τις ευρωεκλογές, έκανε λόγο «για αντίληψη μιας επερχόμενης ήττας της κυβέρνησης».

«Ο πρωθυπουργός είπε αρχικά ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές συνιστά και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ότι τη χρίζει ως κριτήριο αποδοχής ή αποδοκιμασίας του κυβερνητικού έργου. Όταν το είπε, δεν είχαν ανακοινωθεί τα μέτρα και ήλπιζε ότι θα γίνουν κατανοητά. Προφανώς έκανε μετρήσεις, είδε την απήχηση και το άλλαξε. Τώρα λέει ότι οι ευρωεκλογές είναι μορφή δημοσκόπησης. Από την υπέρτατη ψήφο εμπιστοσύνης, το ναι μένω όχι φεύγω, με θέλετε δεν με θέλετε, πήγαμε σε κάτι εντελώς αχνό. Αυτό είναι αποτέλεσμα της αντίληψης μιας επερχόμενης ήττας».