Skip to main content

Δένδιας: Επίγνωση των διαφορετικών θέσεων - Τσαβούσογλου: Εκκρεμούν θέματα

Κοινές δηλώσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών μετά το πέρας της συνάντησής τους στο υπουργείο Εξωτερικών - Αναλυτικά όσα είπαν.

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας μετά το πέρας της συνάντησής τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, αλλά και των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και, σε ορισμένα σοβαρά θέματα, των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «σκοπός της σημερινής συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης  συνεννόησης και, αν αυτό καταστεί δυνατόν σταδιακής ομαλοποίησης σε βάθος».

Όπως είπε ο κ. Δένδιας, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, αλλά και η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid.

Τέλος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ συνεχάρη τον κ. Τσαβούσογλου για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας στο μπάσκετ από την Αναντολού Εφές.

Τσαβούσογλου: Υπάρχουν θέματα που εκκρεμούν - Βούληση για περαιτέρω συνεργασία

«Να συγχαρώ κι εγώ την Αναντολού Εφές για τον δύσκολο τελικό, που τον παρακολουθήσαμε με αγωνία» είπε εισαγωγικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στα συγχαρητήρια του κ. Δένδια, κάνοντας λόγο για συμμετοχή στη διοργάνωση δύο ομάδων από την Τουρκία και δύο από την Ελλάδα.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι πάλι στην Ελλάδα, ευχαριστώ τον φίλο μου Νίκο για τη θερμή υποδοχή» συνέχισε σε θερμό κλίμα ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέροντας πως «στις συνομιλίες και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τα διμερή θέματα». «Στη συνάντηση που είχαμε στην Άγκυρα, είχαμε αποφασίσει να επιταχύνουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις για τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα. Έγινε υψηλού επιπέδου συνάντηση σε επίπεδο υφυπουργών στην Καβάλα με 25 συμφωνημένα σημεία μέσω των οποίων θα μπορέσουμε να επαυξήσουμε τη συνεργασία μας σε αυτά τα θέματα» πρόσθεσε.

«Θέλω να πω ότι υπάρχει η πολιτική βούληση από την πλευρά της Τουρκίας και είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε την ίδια θετική πολιτική βούληση από την πλευρά της Ελλάδας» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε και εκείνος στην αμοιβαία αναγνώριση των εμβολιασμών, τονίζοντας πως η Τουρκία έχει υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με χώρες της ΕΕ όπως η Ουγγαρία και η Σερβία και σημείωσε πως «πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα επηρεάσει πολύ θετικά τόσο τον τουρισμό και άλλα θέματα».

«Ως προς την πολιτική και τη στρατιωτική συνεργασία μας, είχε γίνει ο 62ος γύρος συμβουλευτικών επαφών στην Αθήνα και θα καθοριστεί ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση» πρόσθεσε.

Επανέλαβε, όπως είχε πει νωρίτερα και ο Νίκος Δένδιας, πως προβλέπεται η συνάντηση των επικεφαλής των δύο κρατών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας πως «είναι σαφές ότι υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που εκκρεμούν και πιστεύουμε πως η βάση της επίλυσης πρέπει να είναι ο σεβασμός στο δίκαιο και τα κοινά συμφέροντα».

«Ως Τουρκία θέλουμε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και όρους και με τον Νίκο Δένδια συμφωνήσαμε πως θα συνεχιστεί αυτή η πολύ θετική συνεργασία» κατέληξε και έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας εκ νέου τον Έλληνα υπουργό.