Skip to main content

Δένδιας για ΑΟΖ: Στον κάλαθο των αχρήστων το τουρκολιβυκό σύμφωνο

Ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ ακύρωσε επί της ουσίας το σύμφωνο Τουρκίας - Λιβύης.

Για υποδειγματική συμφωνία που υπεγράφη στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, μετά την υπογραφή της οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Δένδιας τόνισε πως η συμφωνία επιλύει μία χρονίζουσα εκκρεμότητα και επεσήμανε πως είναι σημαντική για όλη την ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας.

«Αυτή η συμφωνία είναι απολύτως αντίθετη με το παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο σύμφωνο μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης» σημείωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ προσθέτοντας μάλιστα πως με την υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας το σύμφωνο Τουρκίας - Λιβύης «έχει καταλήξει εκεί που ανήκε από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων».

«Η συμφωνία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και αποκλειστική ζώνη» συμπλήρωσε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως με τον τρόπο αυτό έχουν τεθεί υγιείς βάσεις έτσι ώστε οι δύο χώρες να πορευθούν μαζί προς όφελος των λαών και της περιοχής.

«Πρόκειται για δείγμα αποφασιστικότητας και από τις δύο πλευρές» πρόσθεσε και τόνισε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα για τη διευθέτηση των συνόρων με όλες τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες.

Παράλληλα, κάλεσε όποια άλλη χώρα επιθυμεί «να ακολουθήσει το παράδειγμα» της Αιγύπτου και της Ιταλίας, χώρες με τις οποίες οριοθετήθηκαν οι ΑΟΖ, σημειώνοντας ωστόσο, με βολές προς την Τουρκία, πως το διεθνές δίκαιο επιλύει ζητήματα και δεν πρέπει να το επικαλείται κανείς κατά το δοκούν.

«Εύχομαι η περιοχή μας να δει και άλλες τέτοιες εξελίξεις» κατέληξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.