Skip to main content

Δένδιας για Τουρκία: Να μην κρύβουμε τις διαφορές μας κάτω από το χαλί

Η πρώτη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών μετά την αντιπαράθεσή του στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν είναι δυνατόν να κρύψουμε κάτω από το χαλί τα ζητήματα στα οποία έχουμε διαφορετική αντίληψη», λέει στην «Καθημερινή» ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στην πρώτη συνέντευξή του μετά την αντιπαράθεσή του στην Άγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κ. Δένδιας επισημαίνει ότι η επίσκεψή του αυτή στοχεύει στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και ότι η επίλυση των διαφορών στο Αιγαίο είναι δύσκολη και έχει ως προϋπόθεση η Άγκυρα να αρχίσει να σέβεται τη διεθνή νομιμότητα.

«Υπήρξε όντως διαφοροποίηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον φίλο μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρά το πολύ καλό κλίμα που είχε δημιουργηθεί κατά τις συνομιλίες μου. Κάθε πλευρά εξέφρασε τις θέσεις της, τόσο κατά τις συζητήσεις, όσο και δημοσίως. Στο πλαίσιο αυτό, ανέπτυξα τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, οι οποίες είναι εξάλλου γνωστές. Ήταν εμφανές ότι δεν υπάρχει σύγκλιση σε αρκετά ζητήματα», είπε και πρόσθεσε: «Όμως, και θέλω να το υπογραμμίσω αυτό, σκοπός της επίσκεψης στην Άγκυρα, η πρώτη επίσκεψη υπουργού Εξωτερικών από το 2015, ήταν να αναζητηθούν προοπτικές για μια θετική ατζέντα με την Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει, σε πρώτη φάση, κλίμα αποκλιμάκωσης, όχι συμφωνία. Ευελπιστούμε ότι με την προσέγγιση αυτή, σταδιακά θα υπάρξει σημαντική βελτίωση των διμερών σχέσεων. Προς το συμφέρον και των δυο γειτονικών χωρών».