Skip to main content

Δένδιας: Η ΕΕ θα προστατέψει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τον κ. Μπορέλ και αναφέρθηκε στα γεγονότα στα ελληνονοτουρκικά σύνορα.

Τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και η Ε.Ε. έχει την αποφασιστικότητα να προστατέψει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά την επίσκεψη τους στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1, στις Καστανιές του Έβρου, ενώ διαμήνυσε στην Άγκυρα πως "είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών ή να βοηθήσουμε στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας".

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση με τον κ. Μπορέλ και αναφέρθηκε στα γεγονότα στα ελληνονοτουρκικά σύνορα, λέγοντας: «Στο μέρος αυτό, πριν από λιγότερο από 4 μήνες, Έλληνες, Ευρωπαίοι και η διεθνής κοινότητα έγιναν μάρτυρες μιας αδιανόητης κατάστασης: της εκμετάλλευσης από την Τουρκία της ελπίδας χιλιάδων ανθρώπων για μια καλύτερη ζωή.

Εκμετάλλευσης ανθρώπων που είχαν ενεργά καθοδηγηθεί εδώ, προκειμένου να διέλθουν τα σύνορα, παραπλανημένοι από εκστρατείες παραπληροφόρησης που είχαν ενορχηστρωθεί από Τούρκους αξιωματούχους στο υψηλότερο επίπεδο, οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι τα σύνορα αυτά ήταν ανοικτά και ότι περισσότεροι από εκατό χιλιάδες τα είχαν διασχίσει μεταβαίνοντας στην Ελλάδα και την ΕΕ».

Τόνισε ότι «απέτυχε αυτή η θλιβερή απόπειρα εκβιασμού της ΕΕ για απόσπαση παραχωρήσεων» και σημείωσε πως «εδώ στον Έβρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Κομισιόν, καθώς και με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, εξέφρασαν στις 3 Μαρτίου την αποφασιστικότητα της ΕΕ να προστατέψει αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο».

Στο μεταξύ, τις ημέρες που ακολούθησαν, οι δυνάμεις της FRONTEX αναπτύχθηκαν στην περιοχή του Έβρου και παραμένουν εδώ, έως σήμερα, ενώ η ΕΕ απέρριψε την παραβίαση από την Τουρκία της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016 και καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εργαλειοποίηση αθώων ανθρώπων.

«Σήμερα, μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, εξ αιτίας της πανδημίας, η Τουρκία δήλωσε εκ νέου ότι τα χερσαία σύνορά της με την Ευρώπη είναι ανοικτά, η ακτοφυλακή της συνοδεύει σκάφη γεμάτα μετανάστες με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά και εμμένει στην υπονόμευση της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο», παρατήρησε ο κ. Δένδιας και αναφέρθηκε αναλυτικά στην εντεινόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας, λέγοντας:

- Η Τουρκία έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλους τους γείτονές της.
-Παραβιάζει συστηματικά την κυριαρχία της Λιβύης, της Συρίας, του Ιράκ και του ευρωπαϊκού μας εταίρου, της Κυπριακής Δημοκρατίας.
-Παραβιάζει σχεδόν καθημερινά τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας και τα χωρικά της ύδατα, πραγματοποιώντας, μεταξύ άλλων, υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές εδώ στον Έβρο και το Αιγαίο με οπλισμένα πολεμικά αεροσκάφη.
-Στην Κύπρο, για έκτη συνεχή φορά στο διάστημα ενός έτους, πραγματοποιεί παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
-Στη Λιβύη, περιφρονώντας και πάλι τη διεθνή νομιμότητα, παραβιάζει κατάφωρα το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών με σκοπό να επιτύχει τις νέο-οθωμανικές της βλέψεις.
-Βασιζόμενη σε ένα παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε μαζί με τη διοίκηση της Τρίπολης, αποσκοπεί στο να αποστερήσει την Ευρώπη από τις θαλάσσιες ζώνες της, σφετεριζόμενη περιοχές που βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων από νησιά όπως η Κρήτη και η Ρόδος.
-Αγνοεί κατάφωρα τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρώπης για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας.

Στο σημείο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε τη θέση και στάση της χώρας μας και υπογράμμισε:

«Η Ελλάδα έχει επιδείξει έμπρακτα τη βούλησή της και την ικανότητά της να επιλύει μακροχρόνιες διαφορές με τους γείτονές της, με βάση το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και τις αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας. Προϋποθέσεις sine qua non για κάθε μέλος της ΕΕ, αλλά και για τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτή. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε υπό καθεστώς απειλών ή να βοηθήσουμε στη νομιμοποίηση των συνεχών παραβιάσεων της νομιμότητας εκ μέρους της Τουρκίας».

«Ο διάλογος μεταξύ γειτονικών χωρών με αντικείμενες ακτές για την οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας είναι η μόνη ενδεδειγμένη οδός, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», δήλωσε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Η Ελλάδα έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει στο υψηλότερο επίπεδο τη βούλησή της να συζητήσει καλή τη πίστη το ζήτημα αυτό με την Τουρκία και παραμένει έτοιμη να το κάνει. Όμως, αυστηρά εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Κάτι τέτοιο όμως, μπορεί να εξεταστεί μόνον αν η Άγκυρα ανταποκριθεί στις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ για αποκλιμάκωση των εντάσεων, αποχή από μονομερείς ενέργειες και επιστροφή στη νομιμότητα».  

«Η μεταμφίεση, σήμερα, των κανονιοφόρων του 19ου και 20ου αιώνα σε κόκκινα και άσπρα γεωτρητικά πλοία, δεν μπορεί να ξεγελάσει τη διεθνή κοινότητα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Οι πρόσφατες παρατηρήσεις του προέδρου της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, αναφορικά με την Τουρκία, ήταν οι πλέον εύστοχες και επίκαιρες. Η Άγκυρα πρέπει να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό παράδειγμα και να αποστεί από την άσκηση της διπλωματίας των κανονιοφόρων, όπως εκδηλώθηκε με το πρόσφατο περιστατικό όπου τουρκικές φρεγάτες δεν δίστασαν να βάλουν στο σκόπευτρο πλοίο του Γαλλικού Ναυτικού που συμμετείχε σε αποστολή του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο».

Οι κ.κ. Δένδιας και Μπορέλ ενημερώθηκαν από εκπρόσωπο της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ συνομίλησαν και με στελέχη της FRONTEX που βρίσκονται στον Έβρο.