Skip to main content

Δένδιας: Η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στη Δυτική Αφρική

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στη Δυτική Αφρική και τις χώρες του Σαχέλ από ανθρωπιστική σκοπιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε σήμερα στη διεξαχθείσα Σύνοδο υπουργών του Διεθνούς Συνασπισμού για το Σαχέλ (Coalition pour le Sahel), η οποία έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην παρέμβασή του, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός σημείωσε ότι η κατάσταση στην περιοχή του Σαχέλ συνεχίζει να απαιτεί την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, τόσο από ανθρωπιστικής σκοπιάς όσο και από σκοπιάς ασφαλείας. Η συνεργασία διεθνών εταίρων με την ομάδα των G5 χωρών του Σαχέλ συμβάλλει στην αντιμετώπιση των πολύπλοκων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή, λόγω του εύθραυστου περιβάλλοντος ασφαλείας, επισήμανε και προσέθεσε ότι τα αλληλοσυνδεόμενα προβλήματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επιδείνωση της φτώχειας, τη δραστηριοποίηση εγκληματικών και τρομοκρατικών οργανώσεων και την ενίσχυση των παράνομων μεταναστευτικών ρευμάτων.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι υπό το πρίσμα αυτό η Ελλάδα ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή, τόσο με το άνοιγμα, πρόσφατα, νέας πρεσβείας στη Σενεγάλη, όσο και με τον ορισμό του πρέσβη της Ελλάδος στο Ντακάρ ως ειδικού εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών για το Σαχέλ. Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι έτσι καταδεικνύεται έμπρακτα το ενδιαφέρον της Ελλάδας για τη Δυτική Αφρική και τις χώρες του Σαχέλ, με στόχο να συμβάλει ενεργά στη στήριξη των προσπαθειών για ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας του, σε συνεργασία με τις χώρες της περιοχής, καθώς και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς εταίρους.