Skip to main content

Δένδιας: Η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο

Στο Βερολίνο βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών για επαφές με τον ομόλογό του, Χάικο Μάας, αλλά και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία έστειλε Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το Βερολίνο, όπου βρέθηκε για επαφές με τον ομόλογό του, Χάικο Μάας, αλλά και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε επαφές με τον ομόλογό του Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, ενώ επρόκειτο να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου της Γερμανίας και άλλοτε υπουργό Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Νίκος Δένδιας και Χάικο Μάας σημειώνεται ότι είχαν συναντηθεί προσφάτως και στο Ελσίνκι.

«Παρά τα πολύ καθαρά μηνύματα της ΕΕ, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, ενώ έχει κλιμακώσει τη ρητορική της» δήλωσε ο κ. Δένδιας από τη γερμανική πρωτεύουσα, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, «επικίνδυνη» τη συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.  

«Τα κύματα των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών έχουν εκ νέου προσλάβει ανησυχητικές διαστάσεις» συνέχισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας, μάλιστα, δύο πράγματα: το γεγονός ότι χρειάζεται «αλληλεγγύη προς τα κράτη εκείνα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος», όπως είναι η Ελλάδα, αλλά και προσήλωση ως προς την ανάγκη «πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Έλληνα ΥΠΕΞ

«Συζητήσαμε για μία πολύ μεγάλη σειρά θεμάτων σε διμερές, σε ευρωπαϊκό, σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη, σε συνέχεια της ανάληψης καθηκόντων από την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και το κοινό μας όραμα για το Μέλλον της Ευρώπης σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον που ταχύτατα αλλάζει.

Βεβαίως, όλα αυτά, σε κλίμα συνεργασίας με τους διεθνείς εταίρους μας, βασιζόμενοι στις θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Δημοκρατίας, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αλληλεγγύης που αποτελούν πυρήνα της ΕΕ και, βέβαια, όχι σε μία λογική περιχαράκωσης ή ενός νέου απομονωτισμού.

Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, καθώς και η κατά το δυνατόν προσφορότερη αντιμετώπιση των συνεπειών της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, απετέλεσαν, επίσης, αντικείμενα του ενδιαφέροντός μας.

Όπως γνωρίζετε και ελέχθη ήδη, τα κύματα των προσφυγικών και των μεταναστευτικών ροών έχουν εκ νέου προσλάβει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις. Εκτιμούμε ιδιαίτερα την εποικοδομητική στάση της Γερμανίας σε αυτό το ζήτημα. Οι απόψεις μας συμπίπτουν στο ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο παγκόσμιο και ότι γι' αυτό το φαινόμενο απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση, τόσο των αιτιών, όσο και των συνεπειών. Και βέβαια, χρειάζεται αλληλεγγύη προς τα κράτη εκείνα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προβλήματος.

Θέλω ειδικότερα να σταθώ στη σημασία της πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016.

Συζητήσαμε, επίσης, το θέμα της Διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια. Η χώρα μου, το παλαιότερο κράτος-μέλος της ΕΕ στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, ήταν πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας, υπό την απαρέγκλιτη, βεβαίως, προϋπόθεση της πλήρωσης των κριτηρίων και της αιρεσιμότητας - κανόνες που άλλωστε ίσχυσαν και ισχύουν για όλους μας.

Από πλευράς μου, ανέπτυξα στον Heiko τη βούληση της Ελλάδας να εξακολουθήσει να διαδραματίζει το ρόλο του πυλώνα σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της.

Στον αντίποδα, συζητήσαμε για την επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρά τα πολύ καθαρά μηνύματα της ΕΕ, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός κράτους-μέλους της ΕΕ, ενώ έχει κλιμακώσει τη ρητορική της.

Τέλος, ως προς τα διμερή ζητήματα, μεταξύ άλλων, επιβεβαιώσαμε την κοινή μας βούληση να εμβαθύνουμε ακόμα περισσότερο τη συνεργασία μας, στη βάση του Κοινού Σχεδίου Δράσης που υπεγράφη το 2016. Και παρά το γεγονός ότι οι οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο, προσδοκούμε να τις ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο. Γι' αυτό το λόγο επιλέξαμε την Γερμανία ως τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ το 2020».