Skip to main content

Διάσκεψη Θεσσαλονίκης: Κοινή θέση για ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ

Αισιόδοξος για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ο υπουργός της Κροατίας. Στήριξη στην από κοινού ένταξη και των δύο χωρών.

Η πλήρης στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων υπό την προϋπόθεση της πλήρους τήρησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των προϋποθέσεων της ενταξιακής διαδικασίας ήταν η κοινή θέση των κρατών που συμμετείχαν στη σημερινή Διάσκεψη με τίτλο: «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ», η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα στις 15.30 στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

«Προετοιμάσαμε τον δρόμο ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Ζάγκρεμπ», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Όπως σημείωσε, στη διάρκεια της Διάσκεψης δόθηκε ευκαιρία για γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων προκειμένου οι υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες αλλά και αυτές που βρίσκονται ποιο μακρυά από τον στόχο αυτό να ακουστούν, να εκφράσουν τις θέσεις του τους πριν την υιοθέτηση της νέας μεθοδολογίας για τη διεύρυνση αλλά και τέλος να επιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στην προώθηση του μεταρρυθμιστικού έργου.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επανέλαβε πως το μέλλον των Βαλκανίων βρίσκεται εντός ΕΕ υπογραμμίζοντας πως η πλήρης ένταξη τους αφενός θα ωφελήσει την ίδια την ΕΕ που θα αποκτήσει συνέχεια και αφετέρου θα αποτελέσει το πιο ισχυρό εχέγγυο για την ανάπτυξη και ευημερία των λαών των Βαλκανίων.

Στην προσπάθεια αυτή, όπως σημείωσε, η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά την ατμομηχανή ενώ η Θεσσαλονίκη 17 χρόνια μετά την ιστορική σύσκεψη ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στην πόλη αποτελεί εκ νέου σημείο αναφοράς.

Αισιόδοξη για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Κροατία

Αισιόδοξος για τη θετική έκβαση της προσπάθειας αυτής εμφανίστηκε ο Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, ΥΠΕΞ της Κροατίας, που αυτό το εξάμηνο έχει αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως υπογράμμισε, βασική προτεραιότητα της προεδρίας της χώρας είναι η προώθηση της διαδικασίας διεύρυνσης ελπίζοντας πως η απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία θα έχει ληφθεί τον Μάρτιο, πριν από τη διάσκεψη ΕΕ και Δυτικών Βαλκανίων του Ζάγκρεμπ τον Μάιο.

«Η ατμόσφαιρα είναι θετική και προσβλέπουμε σε θετικά αποτελέσματα τον Μάρτιo», επισήμανε ο κ. Ράντμαν διευκρινίζοντας πως η ΕΕ πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα ότι παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική των άμεσα γειτονικών της χωρών.

Ερωτηθέντες για το λεγομένο decoupling, δηλαδή την αποσύνδεση της Βόρειας Μακεδονίας από την Αλβανία στη διαδικασία της ένταξης, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τη στήριξή τους και στις δύο χώρες και στην από κοινού ένταξη. Ο Κροάτης υπουργός επισήμανε ότι και οι δύο χώρες έχουν κάνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις ενώ ο Έλληνας ομόλογος του δήλωσε πως η ελληνική επιδίωξη και ελπίδα είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων και για τις δύο χώρες. «Μένουν να πληρωθούν ορισμένες αιρεσιμότητες ιδίως από την αλβανική πλευρά. Το παρατηρούμε αλλά ελπίζουμε και οι δύο χώρες να είναι έτοιμες και να μην χρειαστούμε να βρεθούμε μπροστά σε επώδυνα διλήμματα», διευκρίνισε.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και τη στάση της Ελλάδας στην ένταξη της Αλβανία, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως τα θέματα που αφορούν την προστασία των μειονοτήτων και της περιουσίας βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού δικαίου και δεν είναι ένα ζήτημα που να αφορά τις δικές μας διμερείς σχέσεις αλλά είναι θέμα συμμόρφωσης της χώρας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Πιστεύουμε ότι η Αλβανία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί. Δεν προσπαθούμε να της επιβάλλουμε, δεν εκβιάζουμε μια κατάσταση», επισήμανε.

Τέλος, ερωτηθείς για το τι θα κάνει σε περίπτωση που στις εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας επικρατήσει το VMRO που έχει εκφραστεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και ζητήσει αλλαγές στη Συμφωνία, ο κ. Δένδιας δήλωσε πως δεν μπορεί να απαντήσει σε υποθετικά σενάρια ωστόσο επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει παράδειγμα του πώς τα κράτη στη σύγχρονη ζωή και τις σύγχρονες κοινωνίες έχουν συνέχεια.