Skip to main content

Δένδιας προς Τουρκία: Μόνη λύση ο σεβασμός του Διεθνόυς Δικαίου

«Ο διάλογος είναι δικλείδα εκτόνωσης εντάσεων. Όμως, δεν θεραπεύει τα αίτια», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο.

Σταθερός στόχος και πρόθεση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είναι «μέσα από την προσήλωσή μας στη διεθνή νομιμότητα και την πύκνωση των τάξεων των ομονοούντων κρατών, να κάνουμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τη μόνη απάντηση στα προβλήματα», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε παρέμβασή του στο διαδικτυακό συνέδριο της ελληνικής εταιρείας διεθνούς δικαίου και διεθνών σχέσεων περί "Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής".
 
«Ο διάλογος είναι δικλείδα εκτόνωσης εντάσεων. Όμως, δεν θεραπεύει τα αίτια», τόνισε ο υπουργός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εν γένει τουρκική προκλητική συμπεριφορά σε Ελλάδα και Κύπρο, κατά το περασμένο διάστημα.

«Η Ελλάδα έχει την ατυχία να γειτνιάζει με ένα συστηματικά παραβατικό γείτονα και την τύχη να βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί δέλεαρ και φόβητρο για την Τουρκία, δημιουργώντας ένα είδος ζώνης προστασίας», σημείωσε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Όχι απόλυτης».

«Αν με ρωτήσετε αν είμαστε ικανοποιημένοι, θα σας πω ότι θα θέλαμε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει με αυστηρότερο τρόπο την Τουρκία. Αλλά η ΕΕ είναι Ένωση 27 χωρών. Λειτουργεί, ευτυχώς, με ομοφωνία. Ενίοτε, το εθνικό συμφέρον επικρατεί του ευρωπαϊκού. Δεν παύει, όμως, να αποτελεί ένα πολύ ισχυρό, ίσως το ισχυρότερο, όπλο μας» επισήμανε.

Όπως ανέφερε, «ο φόβος των ευρωπαϊκών κυρώσεων, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους, οδήγησαν στη διακοπή των μεγάλων τουρκικών προκλήσεων του δευτέρου εξαμήνου του 2020 και κατέστησαν δυνατή την έναρξη διαλόγου/διερευνητικών συνομιλιών με την Τουρκία, συγκεκριμένα του 61ου γύρου». «Θα ακολουθήσει, πιστεύω και ευελπιστώ, και ο 62ος», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις αξίες και τις αρχές που διέπουν την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, υπογραμμίζοντας πως ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της.

«Το Διεθνές Δίκαιο, από τον Χάρτη του ΟΗΕ, μέχρι το Δίκαιο της Θάλασσας και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αποτελεί ισχυρό εργαλείο αντιμετώπισης και χειρισμού των διεθνών σχέσεων της χώρας», επεσήμανε.

Τόνισε, ακόμη, τη σημασία της συμμετοχής της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς, καθώς και την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων της χώρας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και την Ασία. «Μέσα από το στρατηγικό διάλογο έχουμε αναβαθμίσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Οι τελευταίες δεν διστάζουν, για πρώτη φορά, να αποδοκιμάσουν δημοσίως την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.