Skip to main content

Δενδροφύτευση στη Θεσσαλονίκη από την «Οικολογία – Αλληλεγγύη»

Tο αστικό πράσινο αποτελεί ένα βασικό παράγοντα βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην πόλη, τόνισε η παράταξη στη Διεύθυνση Πρασίνου η παράταξη.

Με συμβολική δενδροφύτευση σε σχολική αυλή και επίσκεψη στη Διεύθυνση Πρασίνου τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας η «Οικολογία – Αλληλεγγύη», εστιάζοντας με δηλώσεις του υποψηφίου Δημάρχου της Μιχάλη Τρεμόπουλου στην ανάγκη αύξησης του πράσινου μέσα στην πόλη.

Στο Τμήμα Αλσών, Δενδροστοιχιών & Φυτωρίων της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος τόνισαν ότι η νέα διοίκηση του Δήμου θα πρέπει να δώσει έμφαση και να εξασφαλίσει υποδομές, πρόσωπα και πόρους γιατί το αστικό πράσινο αποτελεί ένα βασικό παράγοντα βελτίωσης της ποιότητας ζωής στην πόλη, προσφέροντας στους πολίτες προστασία από τη ρύπανση του περιβάλλοντος, οξυγόνο, αναψυχή, αισθητική απόλαυση και υγιεινότερες συνθήκες διαβίωσης.

Και σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την αυτενέργεια των πολιτών και τη διάθεση για εθελοντική προσφορά, εξασφάλισαν δενδρύλλια και σε συνεργασία με γονείς έκαναν συμβολική δενδροφύτευση στην αυλή σχολείου του Ε' Διαμερίσματος.  

«Θα πρέπει να φυτευτούν άμεσα 3.000 δένδρα στη θέση των κομμένων δένδρων, που υπάρχουν μόνον ως κούτσουρα μέσα στην πόλη», δήλωσε ο υποψήφιος Δήμαρχος Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Από το φθινόπωρο η φροντίδα για το πράσινο θα αυξηθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε άλλο τη θλιβερή πραγματικότητα ότι η επιφάνεια του αστικού πράσινου στη Θεσσαλονίκη είναι έξι φορές μικρότερη από τα ελάχιστα διεθνώς αποδεκτά όρια. Υπάρχουν μάλιστα πυκνοδομημένες συνοικίες με 15 ως 20 φορές μικρότερη επιφάνεια σε πράσινο (Κάτω Τούμπα, Ανάληψη, Αγία Τριάδα, Ξηροκρήνη). Προτείνουμε την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση και διαχείριση των πράσινων χώρων, με προεκτάσεις του δάσους μέσα στην πόλη και ένταξη των πολιτιστικών μνημείων, με ανάδειξη του περιβάλλοντος χώρου τους, μέσα σε ένα πράσινο δίκτυο».

Με στόχο να πάψει η Θεσσαλονίκη να είναι η μεγαλούπολη με τη μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο και να αντιμετωπιστεί η θερμική ρύπανση (ημερήσιοι και νυκτερινοί καύσωνες κάθε καλοκαίρι) η ατμοσφαιρική ρύπανση και ο θόρυβος, η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» έχει επεξεργαστεί στο πρόγραμμά της προτάσεις για δημιουργία πάρκων σε στρατηγικά σημεία και εκμετάλλευση της θαλάσσιας αύρας και των ρευμάτων του δροσερού αέρα που έρχεται από το δάσος του Σέιχ Σου. Και καταλήγει σε ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα απόκτησης και φύτευσης άκτιστων οικοπέδων, ακόμα και κατεδαφίσεων οικοδομικών τετραγώνων και δημιουργίας χώρων πρασίνου σε επιλεγμένα σημεία πυκνοδομημένων συνοικιών.

Τα μικρά αλλά πολυάριθμα αυτά πάρκα, που θα προσφέρουν αναψυχή κοντά στην κατοικία, θα ενισχύσουν την αίσθηση της γειτονιάς και της φροντίδας του δημόσιου χώρου, θα συγκροτήσουν ένα δίκτυο ενδοαστικού πράσινου, με κύριους άξονες το Σέιχ Σου και το θαλάσσιο μέτωπο, με το παραλιακό πάρκο. Άξονες διείσδυσης του πράσινου μέσα στην πόλη μπορούν να αποτελέσουν τα αγνοημένα και υποβαθμισμένα σήμερα ρέματα, όπως και ο μεγάλος χώρος στο κέντρο της πόλης (ΑΠΘ, ΔΕΘ, Γ' ΣΣ, πάρκο ΧΑΝΘ), που έτσι κι αλλιώς αποτελεί διακριτό όριο της ανατολικής από την κεντρική Θεσσαλονίκη.

Στη Διεύθυνση Πρασίνου ο Μιχάλης Τρεμόπουλος συνοδεύτηκε από τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», Γιάννη Μανομενίδη, Νίκο Μάρκου, Λορέτα Σπάχο και Οδυσσέα Χιλιτίδη, με τους οποίους έγινε και η συμβολική δενδροφύτευση.