Skip to main content

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Μνημόνιο με ΕΜΠ για ανταλλαγή τεχνογνωσίας στο φυσικό αέριο

Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης υπεγράφη σήμερα μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ)

Μνημόνιο Συνεργασίας και Συναντίληψης υπεγράφη σήμερα μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, με αντικείμενο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα που αφορούν στη χρήση και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου.

Η υπογραφή του Μνημονίου αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του κομβικού ρόλου της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης των μηχανικών για την ενεργειακή αυτονόμηση της χώρας, καθώς και του κρίσιμου ρόλου των ιδιωτικών ενεργειακών φορέων για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη συνεχή βελτίωση της ευημερίας της ελληνικής κοινωνίας, στηριζόμενη στο τρίπτυχο «Περιβάλλον, Κοινωνία, Οικονομία».

Αναλυτικότερα, το αντικείμενο του Μνημονίου αφορά στη διευρυμένη συνεργασία για την από κοινού χρήση εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, τη δημιουργία δικτύων, την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας και την ενθάρρυνση της μεταφοράς τεχνολογικών λύσεων και καινοτομιών στις διαδικασίες παραγωγής. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας, θα διοργανώνονται από κοινού συνέδρια με θεματικές κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και θα υλοποιούνται δράσεις και έργα έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Τέλος, το ΕΜΠ θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα ενδιαφέροντος της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Στην τελετή υπογραφής του Μνημονίου παρέστησαν, από πλευράς ΕΜΠ, ο Πρύτανης κ.Ανδρέας Μπουντουβής, ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης κ.Ιωάννης Χατζηγεωργίου και ο Αναπληρωτής Καθηγητής της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών κ.Νικόλαος Βεντίκος καθώς και, από πλευράς της ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ.Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο Συντονιστής Διευθυντής Δραστηριοτήτων Στρατηγικής & Ανάπτυξης κ.Γεώργιος Πολυχρονίου και ο Project Manager Υδρογόνου & Βιομεθανίου/ Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκών Θεμάτων κ.Ιωάννης Μωραΐτης.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ, κ. Ανδρέας Μπουντουβής, δήλωσε:

«Η ενδυνάμωση και βιώσιμη ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας προϋποθέτει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, ειδικότερα αυτών της παραγωγής, διάθεσης και διαχείρισης των διαθέσιμων ενεργειακών αποθεμάτων. Η επίτευξη της ανταγωνιστικότητας απαιτεί τη βελτίωση των δεξιοτήτων και ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, ειδικότερα των μηχανικών, καθώς και τη συνεχή εκπαίδευσή τους.»

Με τη σειρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς υπογράμμισε την αναγκαιότητα συστηματικής σύμπραξης των ΑΕΙ και των επιχειρήσεων στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και τη συσχέτιση και προσαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων με τις πραγματικές απαιτήσεις της βιομηχανίας, καθώς και της εγχώριας αλλά και της διεθνούς αγοράς. Συγκεκριμένα, ο κ. Ξιφαράς ανέφερε: «Η ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕ κατέχει κυρίαρχη θέση στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας μέσω της χρήσης φυσικού αερίου και αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της χώρας. Η συνεργασία με το ΕΜΠ δύναται να προσφέρει τα μέγιστα στην περεταίρω ανάπτυξη της εταιρείας και την επίτευξη των παραγωγικών της σχεδίων».