Skip to main content

Δερμεντζοπούλου: Η πολιτική είναι αγώνας ουσίας, όχι δημόσιες σχέσεις

Συνέντευξη στη Voria.gr της Μελίνας Δερμεντζοπούλου, δικηγόρου και υποψήφιας περιφερειακής συμβούλου με την παράταξη της «Αλληλεγγύης».

Μέσα από τις περιφέρειες σχεδιάζεται η Ευρώπη της επόμενης 20ετίας τονίζει σε συνέντευξή της στη Voria.gr η δικηγόρος και υποψήφια περιφερειακή σύμβούλος με την παράταξη της «Αλληλεγγύης» Μελίνα Δερμεντζοπούλου, θέλοντας να καταδείξει πόσο σημαντική είναι η ψήφος των πολιτών λόγω του κομβικου ρόλου των περιφερειών στη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η κ. Δερμεντζοπούλου θέτει τρεις προτεραιότες για την επόμενη μέρα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Τη δημιουργία ενός ακόμα πιο φιλικού τρόπου διοίκησης με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, τη στήριξη της μητρότητας και τη δημιουργία της Περιφερειακής Χάρτας Αλληλεγγύης, μίας πραγματικά ενδιαφέρουσας ιδέας που φιλοδοξεί να προωθήσει τη σύμπραξη όλων των κοινωνικών φορέων και εθελοντικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης.

Η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα απορρίπτει την πολιτική των «δημοσίων σχέσων», δηλώνοντας έτοιμη να συμβάλλει με πράξεις στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, έχοντας ως βασικότερο εφόδιο τα ένσημα που έχει γράψει στην πραγματική ζωή και τη μάχιμη δικηγορία.

Γιατί σας κέρδισε η Περιφέρεια, από τον Δήμο ή από τη Βουλή; Το όνομά σας ακούστηκε και για υποψήφια βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και για υποψήφια δημοτική σύμβουλος. Τι σας ώθησε να πάρετε την απόφαση για τον δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης;

Η ενασχόλησή μου με τα δημόσια πράγματα έχει αφετηρία την πεποίθηση ότι η συμμετοχή όλων μας είναι μέριμνα για τον τόπο που ζούμε, για τους ανθρώπους που είναι δίπλα μας και κατ΄επέκταση για τον εαυτό μας. Oι Περιφέρειες έχουν πλέον βασικές αρμοδιότητες που εκτείνονται σε ένα μεγάλο εύρος δημόσιων πολιτικών. Αν υπήρχε πλήρης εμπέδωση του εύρους των αρμοδιοτήτων που διαχειρίζονται οι Περιφέρειες τότε σίγουρα το ενδιαφέρον για τις εκλογές σε αυτόν τον βαθμό της Αυτοδιοίκησης θα ήταν μεγαλύτερο. Από την Περιφέρεια υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης μεγάλων πολιτικών, υπερτοπικής κλίμακας που αφήνουν αποτύπωμα στην οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών. Οι Περιφέρειες είναι το μέλλον. Μέσα από αυτές σχεδιάζεται η Ευρώπη της επόμενης 20ετίας. Για αυτό σε αυτή τη φάση της ζωής μου έκανα αυτήν την επιλογή.

Εφόσον εκλεγείτε ποιες είναι οι προτεραιότητες που θέτετε για την επόμενη τετραετία στην Κεντρική Μακεδονία; Ποιοι είναι οι τομείς ενδιαφέροντός σας και πού θα θέλατε να προσφέρετε;

Συμμετέχω στην ομάδα της Αλληλεγγύης από την πρώτη της ημέρα. Τώρα στην πλήρη ανάπτυξη κι εξέλιξη του προγράμματός της επιθυμώ να συνδράμω ώστε να πετύχουμε τους κοινούς στόχους για μια Μακεδονία έξυπνη και δημιουργική, μια Μακεδονία παραγωγική, μια Μακεδονία κοινωνική, μια Μακεδονία πράσινη, μια Μακεδονία ελληνική. Πέραν των μεγάλων στόχων και των κεντρικών κατευθύνσεων κάθε ένας από εμάς που μετέχει σε μία μεγάλη συλλογική προσπάθεια μπορεί να υλοποιήσει πολλά μικρότερα. Μέσα από τη συμμετοχή μου στο Περιφερειακό συμβούλιο στοχεύω να εργαστώ συστηματικά για δύο πρωτοβουλίες

1. Προώθηση του Εθελοντισμού - Συντονισμός και αξιοποίηση της Εταιρικής Υπευθυνότητας με στόχο τη Δημιουργία Περιφερειακής Χάρτας Αλληλεγγύης.

Στοχεύω σε πρώτη φάση να καταγραφούν  όλοι οι κοινωνικοί φορείς (σύλλογοι, ΜΚΟ, εθελοντικές οργανώσεις) οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες και να δημιουργηθεί αντίστοιχο ηλεκτρονικό μητρώο και σε δεύτερη φάση να αναπτυχθεί ένα ολοκληρωμένο μοντέλο διαβούλευσης,  διασύνδεσης και συντονισμού των πρωτοβουλιών το οποίο θα αποτελεί την Περιφερειακή Χάρτα Αλληλεγγύης. Στοχεύω να δημιουργηθεί μια ανοικτή πλατφόρμα που θα είναι το  βασικό εργαλείο για την οργάνωση, τον προγραμματισμό και τις συνέργειες της Κοινωνίας των Πολιτών με τον ιδιωτικό τομέα  στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Με την αποδοχή και εφαρμογή της θα επιτύχουμε  αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας σε μια σειρά στόχων για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη σε καθοριστικούς τομείς: την Εκπαίδευση, τον πολιτισμό, το περιβάλλον, την Κλιματική Αλλαγή, τη Φτώχεια, την Υγεία. Έτσι θα επιτευχθεί αποτελεσματική αξιοποίηση των δυνάμεων και των πόρων της κοινωνία μας.

2. Στήριξη της μητρότητας

Με ενδιαφέρει η στήριξη της μητρότητας και της γονεϊκότητας για να αντιστρέψουμε την δημογραφική αποψίλωση του τόπου. Είναι ζήτημα κοινωνικό αλλά ταυτόχρονα και εθνικό. Όσοι το αντιλαμβανόμαστε ως τέτοιο πρέπει να διαμορφώσουμε μία πρόταση ενίσχυσης της μητρότητας που θα διαπερνά όλες τις δημόσιες πολιτικές σε κάθε βαθμίδα της διοίκησης και της αυτοδιοίκησης. Η ενίσχυση της μητρότητας μέσω διοχέτευσης πόρων στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) σε άξονες που στοχεύουν το παιδί, επιδοτήσεις θέσεων παιδικών σταθμών, έργα ψυχαγωγίας (αναπλάσεις πεζοδρομήσεις παιδικές χαρές) και αξιοπρεπή και αξιόπιστη μεταφορά μαθητών είναι μερικά ενδεικτικά. Ενίσχυση, αναβάθμιση, εκσυγχρονισμό για παράδειγμα των παιδιατρικών κλινικών. Με χρήματα της Ευρώπης, που έχουμε δείξει την επάρκειά μας στη διαχείριση και την απορρόφηση πόρων.

3. Νέο μοντέλο φιλικής και αποτελεσματικής Διοίκησης

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις αποφάσεις της Περιφέρειας με τη δημιουργία ενός ανοικτού θεσμικού εργαλείου διαβούλευσης στη λήψη αποφάσεων. Πρέπει επίσης να ενισχύσουμε τις ψηφιακές υποδομές και λειτουργίες τόσο στα όργανα διακυβέρνησης της Περιφέρειας όσο και στην παροχή των υπηρεσιών της διοίκησης στους πολίτες. Να επιταχύνουμε το χρόνο και την ποιότητα των υπηρεσιών, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα και να αναπτύξουμε ένα φιλικό και λειτουργικό μοντέλο διοίκησης.

 Γιατί οι ψηφοφόροι της Θεσσαλονίκης, που θα ψηφίσουν «Αλληλεγγύη», να επιλέξουν τη Μελίνα Δερμεντζοπούλου;

Δύσκολη ερώτηση γιατί πρέπει να μιλήσω εγώ για τον εαυτό μου. Αναφορικά με τα προσωπικά χαρακτηριστικά, με χαρακτηρίζει σε σημείο που οι συνεργάτες στη δουλειά να γκρινιάζουν η επιμονή και η υπομονή, το πείσμα, το πάθος με ότι καταπιάνομαι, όμως νομίζω και η αυτογνωσία. Όσον αφορά τα κίνητρά μου δεν είναι ιδιοτελή και παλεύω για το συλλογικό συμφέρον γιατί πραγματικά το πιστεύω.  

Έχω μία επαγγελματική πορεία και ένσημα στην πραγματική ζωή. Παλεύω καθημερινά με πολλούς από τους συμπολίτες μας για πολλά κοινά ζητήματα. Έχω πλήρη επίγνωση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

Πέρα από όλα τα άλλα νομίζω ότι ένα είναι αυτό που πραγματικά και με τυραννάει και με δυναμώνει. Δεν υπάρχει περίπτωση ο διπλανός μου να έχει μια ανάγκη και να μην προσπαθήσω να βρω μια λύση. Αυτό είναι το μόνο το οποίο μπορώ να σας το πω με μεγάλη σιγουριά. Θα προσπαθήσω μέχρις εσχάτων!

Ως νέα, γυναίκα πολιτικός, πιστεύετε ότι η χώρα μας έχει αφήσει οριστικά στο παρελθόν τα στερεότυπα σε σχέση με την πολιτική και τα φύλα ή ακόμα και σήμερα δεν υπάρχουν ίσες ευκαιρίες ανάμεσα σε έναν άνδρα ή μία γυναίκα πολιτικό;

Η κατάσταση βελτιώνεται συνεχώς – είναι γεγονός. Στο θεσμικό/ νομικό πεδίο μπορούμε με σχετική ασφάλεια να πούμε ότι υπάρχει τυπική ισότητα των δύο φύλων. Από εκεί και πέρα όμως η ουσιαστική ισότητα ακόμα αναζητείται. Η βιωμένη εμπειρία μας δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά χιλιόμετρα μέχρι να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Την ανισότητα θα της δείτε στα ανώτερα κλιμάκια επιχειρήσεων, στην πολιτική, στο περιβάλλον εργασίας, παντού. Ωστόσο, τουλάχιστον στο δικό μου επάγγελμα της δικηγόρου, οφείλω να ομολογήσω ότι πλέον υπάρχει πλήρης εναρμόνιση των δύο φύλων, ουσιαστική ενσωμάτωση των γυναικών και καμία απολύτως διαφορά στην αποδοχή μια γυναίκας συναδέλφου τόσο από τους άντρες συναδέλφους όσο και από τους πελάτες. Όμως οι πραγματικές συνθήκες της καθημερινότητας κάνουν την εργασιακή ζωή της γυναίκας δύσκολη. Η εγκυμοσύνη, η ανατροφή, το σπίτι είναι δουλειές που όχι λόγω παράδοσης αλλά πραγματικά λόγω ικανοτήτων επωμίζεται η γυναίκα. Για όλα αυτά η πολιτεία οφείλει να βοηθήσει ώστε τουλάχιστον να διευκολύνει όπου μπορεί. Στα πλαίσια αυτά αλλά ακόμη περισσότερο στην μετάλλαξη μιας εμπεδωμένης στρεβλής νοοτροπίας, εκτιμώ ότι οι θετικές διακρίσεις υπέρ της συμμετοχής των γυναικών στα αιρετά συμβούλια είναι ένα θετικό μέτρο.

Τα μέχρι σήμερα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν εκλογή του συνδυασμού σας ακόμα και από την πρώτη Κυριακή. Είναι τόσο εύκολος ο αγώνας; Μπορείτε τώρα οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι να αφιερωθείτε απερίσπαστοι στο κυνήγι του σταυρού;

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας με την Αλληλεγγύη του ξεκίνησε ένα δύσκολο αγώνα. Μετά από την ολοκλήρωση της πρώτης θητείας κατέθεσε στους πολίτες όλα όσα πέτυχε. Και ήταν πολλά.  Όπως όλα δείχνουν οι πολίτες θα επιβραβεύσουν την Αλληλεγγύη με επανεκλογή διότι έχουν εκτιμήσει το έργο που έχει παραχθεί τα τελευταία χρόνια. Και αυτό είναι το σωστό: Όμως δεν χρειάζεται εφησυχασμός καθώς οι προκλήσεις είναι συνεχείς και στόχος δικός μας είναι το καλύτερο δυνατό.  Το γεγονός ότι ο αντίπαλος ιδεολογικοπολιτικός χώρος δεν εκφράζεται με τρόπο ενιαίο δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε επανάπαυση. Μια επιπλέον παράμετρος είναι η απλή αναλογική, την οποία δεν πρέπει να αγνοούμε και εξ αυτού το λόγου πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας ώστε η Περιφέρεια μετά τις εκλογές να έχει μια διοίκηση αδέσμευτη από εξαρτήσεις και συμβιβασμούς μια επίπλαστης πλειοψηφίας.

Τώρα, το κυνήγι του σταυρού σε επίπεδο περιφέρειας είναι μία δύσκολη υπόθεση – πολύ πιο δύσκολη από αυτή ακόμη και του υποψήφιου Βουλευτή. Αλλά επιτρέψτε μου να πω πως νόημα έχει αυτή η προσπάθεια όταν συνοδεύεται από προτάσεις, από μία ατζέντα, από κάποιες προτεραιότητες και ιεραρχήσεις του κάθε υποψήφιου και από μέλημα για τον συνάνθρωπο. Μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε σε μία προγραμματική συνισταμένη που θα έχει τα εχέγγυα της υλοποίησης και της επιτυχίας.

 Με αυτή τη λογική επιδιώκω να γίνεται και η δική μου επαφή με τον κόσμο σε κάθε γωνιά του νομού. Δεν κάνω δημόσιες σχέσεις με τον κόσμο. Θέλω να ακούω και να καταλαβαίνω τα προβλήματα και τις ανάγκες του. Να ακούν τη γνώμη μου. Να προσπαθώ να βρω λύσεις. Να προσπαθούμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο.