Παρασκευή 14 Μαΐου 2021
x

ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ

Τι είπε ο καθηγητής Γενετικής για τις αντιδράσεις της Ιεραρχίας στα περιοριστικά μέτρα, το άνοιγμα των σχολείων και τη διαδικασία των εμβολιασμών

Σε σκληρούς τόνους σχολίασε ο ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, την αντίδραση της Ιεραρχίας στα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης για τον εορτασμό των Θεοφανείων.

Μιλώντας στο Θέμα FM για την πρόθεσή της να ανοίξει τους ναούς για τα Θεοφάνια είπε χαρακτηριστικά: «Είναι απαράδεκτο, δεν υπάρχει συζήτηση για αυτό, η Εκκλησία οφείλει να σέβεται τους νόμους». Ο καθηγητής τόνισε ότι «είναι άλλο το να απευθυνθεί στο ΣτΕ και άλλο να ανοίξει με το έτσι θέλω, είναι λάθος» και πρόσθεσε πως «ανεξάρτητα που στέκεται κάποιος όσον αφορά τη θρησκεία και την πίστη, θα πρέπει ο κάθε πολίτης, είτε ανήκει θεσμικά ή όχι στην Εκκλησία, να σέβεται τους νόμους της χώρας».

Ο ίδιος εμφανίστηκε θετικός στο να ανοίξουν και τα γυμνάσια – λύκεια μαζί με τα δημοτικά. Όπως είπε, τα σχολεία είναι από τις πιο ασφαλείς δραστηριότητες και εξήγησε ότι ειδικά για τα γυμνάσια και τα λύκεια η μετακίνηση «δεν είναι τόσο μεγάλη και καθότι δεν είναι ανοιχτές οι καφετέριες η διασπορά δεν θα είναι τόσο σοβαρή για τις μεγαλύτερες τάξεις. Με τη βασική προϋπόθεση όμως να φορούν μάσκες και να τηρούνται τα μέτρα».

Όσο για τα εμβόλια ο κ. Δερμιτζάκης επέμεινε ότι είναι ασφαλή, ενώ επέρριψε στις κυβερνήσεις και όχι στην Κομισιόν την ευθύνη για τα προβλήματα στην οργάνωση του εμβολιασμού. Το πρόβλημα έγκειται, όπως είπε, στην αυστηρή προσκόλληση των κυβερνήσεων στην προτεραιοποίηση, με αποτέλεσμα ακόμα και μεγάλες χώρες να μην προχωρούν γρήγορα τη διαδικασία, όπως η Γαλλία, που έχει κάνει μόλις 500 εμβολιασμούς.

Αντιτάχθηκε επίσης στην τακτική κάποιων χωρών, οι οποίες επιλέγουν να καθυστερήσουν τη δεύτερη δόση στους εμβολιασμένους, ώστε να εμβολιάσουν αρχικά όσο γίνεται περισσότερους. «Είναι λάθος να καθυστερεί η δεύτερη δόση» σημείωσε, προειδοποιώντας για τη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Παράλληλα, εξήγησε ότι είναι σημαντικό να γίνει πολύ προσεκτικά η μεταφορά των εμβολίων με τα απαραίτητα πρωτόκολλα. Κάλεσε μάλιστα, τις εταιρίες να επεμβαίνουν όπου βλέπουν αστοχίες, ώστε να προφυλαχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Για το φαινόμενο να ανοίγει και να κλείνει η αγορά σημείωσε ότι είναι μεν σημείο της εποχής, αλλά η συχνή αλλαγή μέτρων προκαλεί κούραση και συχνά έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ