Skip to main content

ΔΕΣΦΑ: Στον δρόμο για τη δημιουργία Πλατφόρμας Συναλλαγών φυσικού αερίου

Στο επίκεντρο του διαδικτυακού workshop είναι η δημιουργία πλατφόρμας συναλλαγών φυσικού αερίου, καθώς και η spot ελληνική αγορά φυσικού αερίου

Η δημιουργία πλατφόρμας συναλλαγών φυσικού αερίου, καθώς και η spot ελληνική αγορά φυσικού αερίου βρέθηκαν στο επίκεντρο του διαδικτυακού workshop που διοργανώθηκε από κοινού από τον ΔΕΣΦΑ και τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ & EnExClear), υπό την αιγίδα της ΡΑΕ, τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021, με τίτλο «Hellenic Natural Gas Market Joint Workshop on Natural Gas Trading Platform».

Πιο συγκεκριμένα, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν το προτεινόμενο πλαίσιο και οι βασικές έννοιες της Νέας Πλατφόρμας Συναλλαγών, καθώς και οι νέες ρυθμίσεις για Εξισορρόπηση, Εμπορία (Trading) και Εκκαθάριση στην Ελληνική Αγορά Φυσικού Αερίου. Η πλατφόρμα αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί το επόμενο φθινόπωρο και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ανώνυμων συναλλαγών φυσικού αερίου προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων στην αγορά.

Εισαγωγική τοποθέτηση πραγματοποίησε ο δρ. Δημήτριος Ψυχογυιός, αν. καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιώς, αντιπρόεδρος Α’ της ΡΑΕ, ο οποίος σχολίασε πως «το έργο προσφέρει πολλά, τακτικά και στρατηγικά οφέλη στην Ελληνική Αγορά Ενέργειας και στην Ελλάδα, γενικότερα. Προκειμένου να καρπωθούμε τα προαναφερθέντα οφέλη, υπάρχουν βήματα που πρέπει να εφαρμοστούν και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως: Ενίσχυση παροχής ρευστότητας, επιλέξιμος ειδικός διαπραγματευτής / πάροχος ρευστότητας, δημοπρασίες μαζί με συνεχείς συναλλαγές, διασυνδέσεις με άλλες χώρες και πλατφόρμες συναλλαγών. Προς τον σκοπό αυτό, η ΡΑΕ θα υποστηρίξει πλήρως την υλοποίηση του έργου, καθώς πιστεύουμε απόλυτα στην επιτυχία και τα οφέλη του. Η ΡΑΕ θα εργαστεί για μια αποτελεσματική εποπτεία και παρακολούθηση της αγοράς σε ένα αρκετά χαμηλά ρυθμιζόμενο περιβάλλον».

Κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο CEO του Ελληνικού Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ), Καθ. Γιώργος Ιωάννου, δήλωσε σχετικά πως «στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης της Ε.Ε. και της Ελλάδας, η δημιουργία της Πλατφόρμας Συναλλαγών Φυσικού Αερίου αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς και ένα ορόσημο το οποίο είμαστε περήφανοι που πετύχαμε σε συνεργασία με τον ΔΕΣΦΑ. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα διευρύνει τη spot αγορά μας και θα ανοίξει την πόρτα για νέες διασυνδέσεις και ευκαιρίες συναλλαγών, οι οποίες θα ωφελήσουν τους συμμετέχοντες στην αγορά μας. Ανυπομονούμε να ξεκινήσουμε την πλατφόρμα φέτος και να τη δούμε να αναπτύσσεται περαιτέρω».

Η Maria Rita Galli, CEO του ΔΕΣΦΑ, κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου λόγου της, σημείωσε: «Σήμερα, μαζί με το Χρηματιστήριο Ενέργειας κάνουμε ένα σημαντικό βήμα, προκειμένου να παρέχουμε το εργαλείο διαπραγμάτευσης που απαιτείται για τη δημιουργία μιας άμεσης αγοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Χάρη σε αυτό το εργαλείο, ο ΔΕΣΦΑ θα μπορεί να παρέχει στους χρήστες του περισσότερες επιλογές για τη βελτιστοποίηση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας στην Ελλάδα και την επέκτασή τους διασυνοριακά, με οικονομικά αποδοτικό, διαφανή και χωρίς διακρίσεις τρόπο. Επιπλέον, στο πλαίσιο της διαδικασίας απολιγνιτοποίησης, προσμένουμε να δούμε τη μελλοντική επέκταση των δραστηριοτήτων του Ελληνικού Χρηματιστήριου Ενέργειας και στη νέα αγορά αερίων».

Το workshop παρακολούθησαν περισσότερα από 200 στελέχη της ελληνικής και διεθνούς αγοράς φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων εμπόρων, προμηθευτών και μεγάλων καταναλωτών.