Skip to main content

Δέσμευση προς τους διαδηλωτές στη Μόρια για μετακίνηση στην ενδοχώρα

Πάνω από 1000 Αφγανοί διαδήλωσαν σήμερα έξω από το ΚΥΤ της Μόριας ζητώντας άμεση μετακίνηση και δικαιοσύνη για τα θύματα της πυρκαγιάς.

Περισσότεροι από 1000 Αφγανοί αιτούντες άσυλο, διαδήλωσαν επί ώρες φωνάζοντας «Azanti» - «ελευθερία», αποκλείοντας την παράκαμψη της Μόριας, δρόμο που συνδέει τον ανατολικό οδικό άξονα του νησιού με την κεντρική Λέσβο. Κρατώντας ένα ομοίωμα ενός νεκρού άταφου ανθρώπου, διαδήλωσαν ζητώντας ισότιμη αντιμετώπισή τους με τους 'Αραβες ή τους Αφρικανούς, άμεση μετακίνησή τους στην Αθήνα και δικαιοσύνη σχετικά με τα θύματα της πυρκαγιάς την περασμένη Κυριακή.

Δυνάμεις της αστυνομίας δημιούργησαν με κλούβα της Αστυνομίας και ισχυρές δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης, φραγμό περί τα 500 μέτρα από τον καταυλισμό της Μόριας, προκειμένου να αποφευχθεί η κάθοδος των Αφγανών στην πόλη της Μυτιλήνης.

Σημαντική, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, υπήρξε η παρέμβαση κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης, του γενικού αστυνομικού διευθυντή βορείου Αιγαίου, ταξίαρχου Λευτέρη Ντουρουντού, που καθησύχασε τους διαδηλωτές ζητώντας τους να κάνουν υπομονή, δεσμευόμενος ότι αρκετά άτομα θα αναχωρήσουν για την ενδοχώρα τις επόμενες ημέρες.

«Έχω να σας πω συγκεκριμένα πράγματα, που θα υλοποιηθούν σχεδόν άμεσα» είπε ο ταξίαρχος. Και συνέχισε: «Αυτά που θα σας πω είναι οι αποφάσεις που έλαβε χτες η κυβέρνηση της χώρας που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για σας. Θα σας μιλήσω μέσα από την καρδιά μου. Όλοι ξέρουμε ότι οι συνθήκες μέσα στη Μόρια είναι δύσκολες. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε από την κυβέρνηση της χώρας που σας φιλοξενεί, μέσα σε ένα μήνα περίπου από τώρα, ο μεγαλύτερος αριθμός των διαμενόντων στο κέντρο υποδοχής της Μόριας να μεταφερθεί σε δομές φιλοξενίας». Σύμφωνα με τον ταξίαρχο που διαπραγματεύτηκε το άνοιγμα του δρόμου από τους Αφγανούς διαδηλωτές, «η Ελλάδα, είναι η χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και η φιλοξενία. Με νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, η όλη διαδικασία θα περαιώνεται με βάση αυτά που γνωρίζω, το λιγότερο σε τρεις μήνες». Και κατέληξε ο κ. Ντουρουντούς, πείθοντας αργά το μεσημέρι τους Αφγανούς να αποχωρήσουν, λέγοντας πως «για τους ασυνόδευτους ανήλικους, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες και θα ξεκινήσει μέσα στον μήνα άμεσα η μετακίνησή τους σε δομές φιλοξενίας».