Skip to main content

Δεσμεύθηκε προσωρινά η περιουσία του βασικού μετόχου της MLS

Η κατάσχεση της περιουσίας έγινε έπειτα από αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης που κατέθεσε προ ημερών η κυπριακή εταιρεία Leftwich Limited.

Την προσωπική περιουσία του κ. Γιάννη Καματάκη, βασικού μετόχου της MLS, δέσμευσε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με προσωρινή διαταγή, έπειτα από αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης που κατέθεσε προ ημερών η κυπριακή εταιρεία Leftwich Limited.

Αυτά, την ώρα που σήμερα οι ομολογιούχοι πιστωτές της εισηγμένης, που εγκαλείται για διογκωμένα στοιχεία του ενεργητικού της, συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινής, η διοίκηση της Leftwich Limited, αγνώστων προσώρας συμφερόντων, στην αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης που κέρδισε, αναφέρει πως τον Δεκέμβριο του 2018 απέκτησε περίπου το 3% του μετοχικού κεφαλαίου της MLS αγοράζοντας 373.000 μετοχές απευθείας από τον βασικό της μέτοχο Γ. Καματάκη έναντι 1,56 εκατ. ευρώ (discount 5% έναντι της χρηματιστηριακής αποτίμησης). Οπως υποστήριξε η Leftwich στο δικαστήριο, εκείνη την περίοδο, ο Γ. Καματάκης λάνσαρε τη νέα αλληλεπιδραστική συσκευή της εταιρείας με το εμπορικό όνομα και διέθετε μετοχές του σε επενδυτές κατόπιν κλειστών παρουσιάσεων.

Η κατάρρευση της μετοχής

Στις παρουσιάσεις εκείνες η Leftwich σημειώνει πως ο επιχειρηματίας ισχυριζόταν ότι οι παραγγελίες για την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης MAIC της MLS «ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία στην αγορά, και είχε δημιουργήσει δυνατότητες για άνοιγμα σε νέες αγορές, με θετικότατες προοπτικές άμεσης επέκτασης της δραστηριότητας». Η Leftwich όμως αγόρασε μεν το 3% αλλά υπέγραψε και ιδιωτικό συμφωνητικό (6 Δεκεμβρίου 2018) με τον Καματάκη και την MLS που προέβλεπε ότι εάν αποδειχθεί πως είχε αποκρύψει πληροφορίες ικανές να επηρεάσουν τη μετοχή, «θα επαναγόραζε τις μετοχές στην ίδια που τις πούλησε, πλέον των εξόδων κάθε συναλλαγής». Η κατάρρευση της τιμής της μετοχής της MLS δεν άργησε να έλθει παρά μόνον λίγες εβδομάδες. Μαζί με τη μετοχή υποχώρησαν σταδιακά και εντέλει απαξιώθηκαν και οι ομολογίες της. Νωρίτερα φέτος, οι αρμόδιες εποπτικές αρχές κατηγόρησαν την MLS για μεγάλη τεχνητή διόγκωση της πραγματικής καθαρής θέσης της εταιρείας.

Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, οπότε και αφού δεσμεύθηκαν τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία (και οι μετοχές στην MLS) του Γ. Καματάκη (τα ασφαλιστικά μέτρα επί της αιτήσεως της Leftwich θα συζητηθούν στις 8 Δεκεμβρίου), λαμβάνουν χώρα και οι γενικές συνελεύσεις των δύο ομάδων κατόχων ομολόγων, ύψους 4,99 εκατ. ευρώ και 7 εκατ. ευρώ, που εκπροσωπούνται από τις χρηματιστηριακές εταιρείες Beta και Euroxx, αντίστοιχα.

Η διαδικασία είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, όμως ελλείψει της απαιτούμενης απαρτίας, θα πραγματοποιηθεί σήμερα, οπότε δεν προβλέπεται –έχουν προηγηθεί ήδη δύο απόπειρες σύγκλησης των γενικών συνελεύσεων– ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής ομολογιούχων. Ως εκ τούτου, αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το ζέον θέμα της λήψης ή μη νομικών ενεργειών κατά της MLS και της καταγγελίας των δύο ομολόγων της. Ενδεχόμενη λήψη νομικών ενεργειών στηρίζεται στο σκεπτικό ότι, μεταξύ άλλων, παραβιάστηκαν συγκεκριμένοι όροι των ομολογιακών προγραμμάτων, που αφορούν τις εγγυοδοτικές δηλώσεις της εταιρείας, τα όσα δηλαδή έχει «δηλώσει υπεύθυνα» σχετικά με την κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων, σύμφωνα με τους «ισχύοντες λογιστικούς κανόνες, αρχές, συνήθειες και πρακτικές».

Αυτό, δεδομένου ότι κατά το, προ μηνών, πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ), τα εύρωστα μεγέθη της MLS έχουν στηριχθεί σε υψηλά μη ρεαλιστικά ποσά άυλων περιουσιακών στοιχείων που υπόκεινται σε αποσβέσεις. Από την άλλη πλευρά, κύκλοι της εταιρείας υποστηρίζουν ότι διεθνώς ο χρόνος απόσβεσης των άυλων περιουσιακών στοιχείων –κατά την ΕΛΤΕ η MLS θα έπρεπε να είχε πραγματοποιήσει απόσβεση σε ορίζοντα δύο ετών– αποτελεί υπόθεση ερμηνείας. Σήμερα όμως θα φανεί ποια από τις δύο πλευρές, της εταιρείας ή των ομολογιούχων, θα επικρατήσει.