Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021
x

ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΑΝ 900 ΚΙΛΑ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΣΤΗ ΛΑΧΑΝΑΓΟΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κατάστημα βρέθηκε να διαθέτει ελληνικά ακτινίδια ποικιλίας Summer kiwi χωρίς να έχει εκδοθεί απόφαση έναρξης συγκομιδής τους

Σχεδόν έναν τόνο παράνομα διακινούμενων ελληνικών ακτινιδίων εντόπισε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε ελέγχους που διεξάγει από τις 24 Αυγούστου σε συγκέντρωσης και εμπορίας ακτινιδίων.

Ειδικότερα, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 έλεγχοι βαθμού ωρίμασης ακτινιδίων (προέλευση: Ελλάδα, Νέα Ζηλανδία, Χιλή) σε σούπερ μάρκετ και λαϊκές αγορές του Νομού Θεσσαλονίκης, καθώς και σε καταστήματα της κεντρικής λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης και όλα τα ακτινίδια βρέθηκαν να διαθέτουν ικανοποιητικό βαθμό ωρίμασης (όλα αρκετά  πάνω από το κατώτατο όριο των 9,5 brix).

Πιο αναλυτικά, σε παράλληλους ελέγχους που έγιναν σε 200 καταστήματα της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης για τον εντοπισμό διακίνησης και εμπορίας ελληνικών ακτινιδίων βρέθηκε (30/8/2017) ένα κατάστημα να διαθέτει ελληνικά ακτινίδια ποικιλίας Summer kiwi χωρίς να έχει εκδοθεί απόφαση έναρξης συγκομιδής αυτών από την αρμόδια υπηρεσία. Συγκεκριμένα βρέθηκαν 74 χαρτοκιβώτια και 11 ξυλοκιβώτια συνολικού μικτού βάρους 894 κιλών, τα όποια και δεσμεύτηκαν από τους ελεγκτές του τμήματος ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου της υπηρεσίας. Παράλληλα, οι υπεύθυνοι θα υποστούν τις κυρώσεις που προβλέπουν οι διατάξεις του Ν. 4235/2014 (ΦΕΚ32/Α/11-02-2014).    

Η υπηρεσία πραγματοποιεί έλεγχο βαθμού ωρίμασης  ακτινιδίων και έλεγχο, προκειμένου για τα ελληνικά ακτινίδια που διακινούνται να έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες αρχές οι απαραίτητες αποφάσεις έναρξης συγκομιδής αυτών. Οι έλεγχοι διεξάγονται λόγω του ότι επί σειρά ετών παρουσιάζεται το φαινόμενο της πρόωρης συγκομιδής (χωρίς την απαραίτητη έκδοση απόφασης έναρξης συγκομιδής) ορισμένων ποικιλιών ακτινιδίων (Sorelli, Τσεχελίδη κ.ά.).

 
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ