Skip to main content

Δεσμεύσεις για την επιστροφή ΦΠΑ ζητεί η Μπακογιάννη

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον υπουργό Οικονομικών, Γ. απακωνσταντίνου, ασκεί η ανεξάρτητη βουλευτής, σχετικά με την επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ασκεί η ανεξάρτητη βουλευτής, Ντόρα Μπακογιάννη, σχετικά με την επιστροφή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις.

Μετά την κοινοποίηση της απάντησης του υπουργού Οικονομικών, σε ερώτηση που κατέθεσε η κα Μπακογιάννη στη Βουλή στις 25 Ιουνίου, υπογραμμίζει ότι «ο υπουργός Οικονομικών με την απάντηση του επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι ουσιαστικά έχει παγώσει η επιστροφή ΦΠΑ», συμπληρώνοντας πως «η κυβέρνηση αρνείται να δώσει ακριβή στοιχεία για τις οφειλές που έχει το δημόσιο έναντι των επιχειρήσεων από ΦΠΑ, όπως αρνείται να δώσει συγκεκριμένο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επιστροφής όπως έχει υποχρέωση το κράτος».

Παράλληλα, καλεί την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα ποσά που οφείλει το δημόσιο και να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επιστροφής του οφειλομένου ΦΠΑ, καθώς και δοθεί η δυνατότητα συμψηφισμού ΦΠΑ που οφείλει το δημόσιο με τις πάσης φύσεως  οφειλές των επιχειρήσεων.

«Σ΄ αυτή τη συγκυρία προτεραιότητα της κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς», επισημαίνει η κα Μπακογιάννη, αναφέροντας ότι το κράτος δεν πρέπει να συμπεριφέρεται ως «μπαταξής» έναντι των επιχειρήσεων σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Σε περίπτωση που δεν επιστραφεί άμεσα το ΦΠΑ, η κα Μπακογιάννη υποστηρίζει ότι «το κράτος θα είναι υπεύθυνο για την κατάρρευση επιχειρήσεων, υγιών και παραγωγικών, κυρίως εξαγωγικών αλλά και άλλων όπως κατασκευαστικές, ανάπτυξης ακινήτων, ανέγερσης τουριστικών υποδομών κλπ».