Skip to main content

ΔΕΘ: εντός ή εκτός πόλης; Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης απαντούν

Voria Debate: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης απαντούν για το θέμα της ανάπλασης του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Το τρίτο ερώτημα του debate της Voria.gr μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης αφορά την ανάπλαση του χώρου της Διεθνούς Εκθέσεως, ζήτημα το οποίο βρίσκεται ψηλά στην προεκλογική ατζέντα των δημοτικών εκλογών.

ΔΕΘ: εντός ή εκτός πόλης;

Χάρης Αηδονόπουλος

Η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου με διατήρηση των ιστορικών κτιρίων και η ύπαρξη συνεδριακού κέντρου και κτιρίου διοίκησης εντός πόλης διατηρώντας το εορταστικό δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ενώ κλαδικές εκθέσεις μπορούν να μετακινηθούν στις παρυφές του πολεοδομικού συγκροτήματος. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αντίθετοι στην ανέγερση γιγαντιαίων κτιρίων που θα μειώνουν αισθητικά τοπόσημα όπως ο Πύργος του ΟΤΕ κλπ. Το Μητροπολιτικό Πάρκο βέβαια θα πρέπει να είναι διαμπερές και φυλασσόμενο για να μη δημιουργηθεί νέα εστία παραβατικότητας.

Σπύρος Βούγιας

Η προσπάθεια να εγκατασταθεί η ΔΕΘ εκτός πόλης (στη Σίνδο) επιχειρήθηκε  και απέτυχε, περίπου 15 χρόνια πριν. Εκ του αποτελέσματος, και ασχέτως της ουσίας, δεν έχει νόημα να επανέρχεται πάλι. Άρα, πρέπει τώρα να σχεδιάσουμε σωστά την ανάπλαση της ΔΕΘ, στο υπάρχον οικόπεδο των 170 στρεμμάτων με κριτήρια λειτουργικά, αισθητικά και περιβαλλοντικά. Αυτό σημαίνει ένα σύγχρονο και προηγμένο ψηφιακά επιχειρηματικό κέντρο, υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής και λειτουργικότητας νέα κτίρια (με διατήρηση και ανακαίνιση των υψηλής αξίας σημερινών περιπτέρων 1 και 2) και μητροπολιτικό πάρκο σε ποσοστό 50% περίπου της έκτασης, ώστε να ολοκληρωθεί ο συνεχόμενος άξονας πρασίνου από τη θάλασσα μέχρι το δάσος.

Αντώνης Γαζάκης

Εκτός. Αυτό που φανταζόμαστε εμείς στη θέση της ΔΕΘ είναι αυτό που μας λείπει: ένα πάρκο υψηλού πρασίνου, το οποίο θα αποτελέσει, μαζί με το ΑΠΘ, τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του περιαστικού δάσους Σέιχ Σου και του παραλιακού μετώπου, δημιουργώντας στο κέντρο της πόλης ένα κάθετο άξονα ελεύθερων χώρων και χώρων πολιτισμού. Αντί για αυτό, με τη δικαιολογία του κόστους, η διοίκηση της ΔΕΘ (δηλαδή η κυβέρνηση) προτείνει μια επίσης πανάκριβη ανάπλαση εντός του ίδιου χώρου, με κατεδάφιση των υφιστάμενων κτιρίων, όχι όμως για να απελευθερώσει το χώρο, αλλά για να χτίσει νέα, παρόμοια, στη θέση τους! Ακόμα χειρότερα, προτείνει την κατασκευή νέου συνεδριακού κέντρου και μιας τεράστιας ξενοδοχειακής μονάδας στη θέση του Βελλιδείου. Το κέντρο δεν αντέχει όλες αυτές τις νέες υποδομές.

Σωτήρης Ζαριανόπουλος

Ο χώρος της ΔΕΘ πρέπει να αναμορφωθεί. Είμαστε αντίθετοι σε επιχειρηματικό κέντρο στη ΔΕΘ. Θα αποκλειστεί περισσότερο η πρόσβαση στους δημότες.

ΔΕΘ χώρος πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού. Αξιοποίηση τμήματος της σε συνδυασμό με το Γ’ Σώμα Στρατού, το παλιό νοσοκομείο 424 για δωρεάν πάρκιγκ και σταθμό μετεπιβίβασης της συγκοινωνίας από την ανατολική Θεσσαλονίκη σε μικρά, δωρεάν λεωφορεία για το κέντρο.

Δεν παραβλέπουμε τον συμβολικό της χαρακτήρα για την πόλη, ίσως με παραμονή ενός μικρού μουσείου, όμως πρέπει να αρχίσει να σχεδιάζεται η μετακίνηση της εκτός πόλης. Η ΔΕΘ για το λαό  έχει μόνο συμβολικό, ιστορικό χαρακτήρα. Το εμπορικό ενδιαφέρον βρίσκεται μόνο στη πλευρά των επιχειρήσεων.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Εμείς από την πρώτη στιγμή διατυπώσαμε μία εναλλακτική πρόταση που περικλείεται στη φράση: “Όχι μία Έκθεση στην Πόλη αλλά όλη η Πόλη μία Έκθεση”. Πρόκειται για μία λύση η οποία διατηρεί την εκθεσιακή δραστηριότητα μέσα στην πόλη αλλά ταυτόχρονα τη διαχέει σε χώρους και εμβληματικά κτίρια ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος και όχι αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ. Εμείς έχουμε ταχθεί κατά του προτεινόμενου σχεδίου αναμόρφωσης της ΔΕΘ γιατί θεωρούμε ότι η Θεσσαλονίκη χρειάζεται να “ανασάνει” με τη δημιουργία χώρων πρασίνου και συλλογικής δράσης και όχι να επιβαρυνθεί με νέα κτίρια και σταθερές κατασκευές, όπως προβλέπει το σχέδιο. Η λύση που προτείνουμε εμείς αφορά στη δικτύωση συμβολικών, κατάλληλων κτιρίων τα οποία  με την απαραίτητη προσαρμογή τους μπορούν να φιλοξενήσουν περιφερειακές αλλά και μεγάλες εκθέσεις. Ταυτόχρονα όμως διατηρούνται- εκτός από εκείνα τα κτίρια που έχουν έναν ιδιαίτερο συμβολισμό- τα 3/4 της έκτασης της ΔΕΘ ως χώρος πρασίνου περιβαλλοντικής και δημιουργικής αξιοποίησης, όπου ο πολίτης θα μπορεί να παρεμβαίνει ελεύθερα, ατομικά ή συλλογικά.

Κωνσταντίνος Ζέρβας

Εντός πόλης, με νέα μορφή μετά την ανάπλαση, πνεύμονας πρασίνου, χώρος αναψυχής και ταυτόχρονα υψηλής προστιθέμενης αξίας οικονομική δραστηριότητα που ευνοεί την εξωστρέφεια, την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη. Αστικός σχεδιασμός αξιώσεων, που θα αναβαθμίζει λειτουργικά αλλά και αισθητικά το κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα αποτυπώνει πειστικά στο χώρο τη συλλογική φιλοδοξία μας για τον 21αιώνα. Που θα υπενθυμίζει στον κάτοικο και τον επισκέπτη πως μπορεί η πόλη να έχει 24 αιώνες Ιστορίας πίσω της αλλά και ότι το μέλλον της προδιαγράφεται σπουδαίο. Παγκόσμιες εκθέσεις, σημείο αναφοράς, κόμβος, τουρισμός, εμπόριο και περιβαλλοντική ισορροπία. Νέα αντίληψη για το δημόσιο χώρο.

Μάκης Κυριζίδης

Η ΔΕΘ είναι το πιο ακριβό “οικόπεδο” της Ελλάδας μαζί με το Ελληνικό και οι εκθέσεις όπως και τα συνέδρια είναι η καλύτερη πηγή επισκεπτών και εσόδων για την πόλη. Έχουμε ανάγκη ενός μεγάλου σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου εφάμιλλου των ευρωπαϊκών όπως για παράδειγμα η Koln Messe. Η παρουσία του στην καρδιά της πόλης είναι σύμβολο του κοσμοπολιτισμού της Θεσσαλονίκης Ταυτόχρονα η πόλη έχει ανάγκη από τοπόσημα και από ένα σύγχρονο μητροπολιτικό πάρκο με πράσινο. Για αυτούς τους λόγους έχουμε ταχθεί υπέρ του σχεδίου ανάπλασης.

Πέτρος Λεκάκης

Στηρίζουμε απόλυτα το σχεδιασμό της άξιας διοίκησης της ΔΕΘ-Helexpo για ανάπλαση του χώρου του σημερινού εκθεσιακού κέντρου. Έχει διαμορφωθεί ευρύτερη συναίνεση γύρω από το θέμα και είναι ευκαιρία για την Θεσσαλονίκη αφενός να αποκτήσει ένα εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο άξιο της πόλης αλλά και ικανό να ανταποκριθεί στα φιλόδοξα σχέδια της διοίκησης της εταιρείας. Αφετέρου να αποκτήσει ένα μητροπολιτικό πάρκο που μπορεί, σε συνδυασμό με το χώρο του πάρκου της ΧΑΝΘ και του ΑΠΘ να δημιουργήσουν μια νησίδα πρασίνου και δημόσιου χώρου στην καρδιά της πόλης.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Η ιδέα για να μετατραπεί το σύνολο της έκτασης της ΔΕΘ σε ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης προέκυψε πριν από περίπου 20 χρόνια όταν η πόλη υπό την ηγεσία του κ. Βενιζέλου και του κ. Τσοχατζόπουλου διεκδίκησε την EXPO 2008, που σήμαινε ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα νέο πολύ μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο έξω από το πολεοδομικό συγκρότημα. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό σημείο, όμως στα 20 χρόνια που πέρασαν από τότε, δεν έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Ούτε νέο εκθεσιακό κέντρο έχουμε, που το χρειαζόμαστε, ούτε μητροπολιτικό πάρκο, που και αυτό το χρειαζόμαστε. Το σχέδιο λοιπόν που τώρα συζητάμε συνδυάζει και τα δύο. Και ένα νέο εκθεσιακό κέντρο και ένας νέος μεγάλος δημόσιος χώρος πρασίνου. Φυσικά η διαβούλευση συνεχίζεται, υπάρχουν σοβαρές παρατηρήσεις που πρέπει να γίνουν σεβαστές, πιστεύω όμως πως με βάση αυτό το σχέδιο θα πρέπει να προχωρήσουμε το έργο που ξεκινήσαμε.

Γιώργος Ορφανός

Έχω μελετήσει το σχέδιο ανάπλασης της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης στο χώρο που βρίσκεται. Είναι πολύ σημαντικό ότι σχεδόν ο μισός χώρος της ΔΕΘ δίνεται στους Θεσσαλονικείς για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, μια έκταση πρασίνου που θα συνδέει τα πάρκα της παραλίας με αυτά της πανεπιστημιούπολης και στη συνέχεια με το Σέιχ-Σου. Το σχέδιο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ΔΕΘ και μπορεί να τονώσει και το συνεδριακό τουρισμό.

Γιώργος Ρακκάς

Εξαρτάται. Εκτός, πού; Και με τι χαρακτήρα; Αν είναι να πάει προς αεροδρόμιο και να έχει έναν χαρακτήρα ενίσχυσης της εφαρμοσμένης έρευνας και παραγωγής, το συζητάμε. Αν παραμείνει εδώ, το ζήτημα είναι ποια ΔΕΘ; Μια τουριστική ΔΕΘ με ξενοδοχείο 35 μέτρων ύψους στο μέτωπό της, που θα ντουμπλάρει το Μακεδονία Παλάς; Αυτό είναι ανάπτυξη ή οικονομικός τυχοδιωκτισμός; Εμείς λέμε: Η ανάπλαση να δίνει προτεραιότητα στο πράσινο (στη λογική σύνδεσης του βουνού με τη θάλασσα), στην γνώση, την πανεπιστημιακή έρευνα, τις κεντρικές συνεδριακές χρήσεις, τον πολιτισμό (με χαρακτήρα ανάλογο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στην Αθήνα).

Νίκος Ταχιάος

Εκ των πραγμάτων, εντός πόλης. Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ως θεσμός, μπορεί πραγματικά να συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης. Το μοντέλο λειτουργίας εκθεσιακών χώρων μακριά από το πολεοδομικό συγκρότημα έχει αποδειχθεί πως δεν αποδίδει και πλέον έχει ξεπεραστεί διεθνώς. Η λειτουργία της ΔΕΘ θα έχει πολλαπλάσια αξία εφόσον διεθνοποιήσει την Θεσσαλονίκη και η ανάπλασή της διεθνοποιηθεί και η ίδια ως εγχείρημα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η ανάπλαση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης είναι το μεγαλύτερο project της πόλης για την επόμενη δεκαετία. Είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για τη Θεσσαλονίκη. Όλη η πόλη πρέπει να δουλέψει για το συγκεκριμένο έργο προκειμένου η περιοχή να γίνει ένα μεγάλο τοπόσημο.

Μιχάλης Τρεμόπουλος

Ξεκινάμε από το ότι θέλουμε υψηλή ποιότητα ζωής και πράσινο στο κέντρο της πόλης και όχι άλλο τσιμέντο, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία, που προσελκύουν ακόμη περισσότερα αυτοκίνητα. Όμως η νέα πρόταση για τον χώρο της ΔΕΘ επιβαρύνει πολεοδομικά την πόλη και ενισχύει την υπερσυγκέντρωση των λειτουργιών της. Αδικαιολόγητα εγκαταλείπεται η προοπτική μεταφοράς του εκθεσιακού χώρου στη Σίνδο, όπως και η εξαγγελία του πρωθυπουργού για υπογειοποίηση περιπτέρων. Αντίθετα, ο χώρος πυκνοδομείται, κτίρια αξιόλογης αρχιτεκτονικής σχεδιάζεται να κατεδαφιστούν και να αναπτυχθούν νέες υπέργειες εγκαταστάσεις. Σε αντιστάθμισμα, προβλέπεται μόνον ένας μικρός πράσινος χώρος, ένα «πάρκο τσέπης». Η έκταση της ΔΕΘ θα πρέπει να γίνει μητροπολιτικό πάρκο, ώστε με τα πανεπιστήμια και τον χώρο του Γ' Σώματος Στρατού να αποτελέσουν έναν πράσινο "χείμαρρο", που θα ενώνει το Σέιχ Σου με τα πάρκα της παραλίας και τη θάλασσα.

Παναγιώτης Ψωμιάδης

Δεν υφίσταται πλέον αυτό το δίλημμα. Η απόφαση είναι ειλημμένη, η ΔΕΘ θα παραμείνει στο κέντρο της πόλης. Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο προχωρά, έχει ξεκινήσει μια πλατιά δημόσια συζήτηση στην οποία συμμετέχουμε με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Στο πλαίσιο αυτό, δεν διαφωνούμε κατ’ αρχήν με το σχέδιο ανάπλασης που παρουσιάστηκε και με το οποίο η πόλη θα αποκτήσει (επιτέλους) το Μητροπολιτικό Πάρκο που δικαιούται. Μέσα στο Πάρκο, εκτός από τους αναγκαίους χώρους πρασίνου και αναψυχής, πρέπει να δημιουργηθούν χώροι άθλησης και πολιτισμού για να διατίθενται σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης. Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε να περιοριστούν οι ελεύθεροι χώροι σε ποσοστό κάτω από το 50%. Σε κάθε περίπτωση, η αναγέννηση της ΔΕΘ, του αγαπημένου παιδιού της Θεσσαλονίκης και κορυφαίου αναπτυξιακού φορέα της βόρειας Ελλάδος, συνιστά απόλυτη προτεραιότητα για την προώθηση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της βόρειας Ελλάδας.