Skip to main content

Έρχεται νέο πακέτο στήριξης 4,5 δισ. ευρώ - Ενίσχυση στους εποχικούς

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η συγκράτηση της ύφεσης-ρεκόρ της ελληνικής οικονομίας που στο δεύτερο τρίμηνο έφθασε στο 15,2%

Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει από το Φόρουμ της ΔΕΘ, νέο πακέτο στήριξης της αγοράς ύψους 4,5 δις ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, από συνήθως καλά ενημερωμένες πηγές, ο στόχος του θα είναι η συγκράτηση της ύφεσης σε λελογισμένα πλαίσια – στο μέτρο του δυνατού, πάντα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό θα περιλαμβάνεται πρόνοια για την επιδότητηση των εποχικά απασχολούμενων, που θα περάσουν δύσκολα το χειμώνα, μετά από ένα τόσο κακό τουριστικά καλοκαίρι λόγω της πρωτόγνωρης κρίσης του κορωνοϊού. Ηδη, οι ενδείξεις που υπάρχουν από το μέτωπο της ανεργίας είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικές. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν επιμένουν ότι η τελική μορφή του νέου πακέτου θα στηριχθεί στις προτάσεις Πισσαρίδη για τη στήριξη (και) της απασχόλησης.  

Ωστόσο, το νέο πακέτο στήριξης, θα λάβει, όπως είναι φυσικό, υπόψη του και τις ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ σχετικά με την ύφεση - ρεκόρ της ελληνικής οικονομίας στο β´ τρίμηνο κατά 15,2%.  Πρόκειται για ποσοστό πρωτόγνωρο για την Ελλάδα, υψηλότερο ακόμα κι εκείνου που είχε ανακοινωθεί το καλοκαίρι του '74, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ισως αυτός να είναι κι ένας βασικός λόγος που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σπεύδει να πάρει τα μέτρα του. Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν επιμένουν ότι το οικονομικό επιτελείο θα βγει στις αγορές σύντομα και με νέα έκδοση μετά την ανανέωση της υφιστάμενης που έγινε στις αρχές της εβδομάδας. Κι έτσι απαντά στο εύλογο ερώτημα: Γιατί να περιμένει γι' αργότερα, από τη στιγμή που ετοιμάζονται να βγουν σχεδόν όλες οι χώρες στις αγορές, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται;