Skip to main content

Καινοτομία σε τουρισμό, μετακίνηση, υγεία από τους startuppers της ΔΕΘ

Γνωρίστε έξι νεοφυείς επιχειρήσεις που παρουσιάζουν τις καινοτόμες προτάσεις τους και κλέβουν τις εντυπώσεις στο περίπτερο 12 της 83ης ΔΕΘ.

Την Ελλάδα που δημιουργεί και προτείνει νέες λύσεις σε ένα εύρος δραστηριοτήτων και τομέων της οικονομίας θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει όποιος επισκεφθεί το περίπτερο 12 της 83ης ΔΕΘ όπου έχουν συγκεντρωθεί 130 νεοφυείς επιχειρήσεις υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Στην είσοδο του περιπτέρου, η βόλτα ξεκινάει από τις start-ups που ασχολούνται με ένα από τα βασικά ατού της χώρας, τον τουρισμό.

Grekaddict

Ανάμεσα στα stand βρίσκεται αυτό της Grekaddict. Η start up με έδρα τη Θεσσαλονίκη έχει δύο επίπεδα. Βασικά, λειτουργεί ως διαδικτυακή πλατφόρμα που προσφέρει τη δυνατότητα στους τουρίστες να επιλέξουν και να κρατήσουν μια θέση σε υψηλού επιπέδου βιωματικές εμπειρίες, όπως το wine testing στο κτήμα Γεροβασιλείου. Παράλληλα, όμως η εταιρεία ανοίγει νέες αγορές σε μικρομεσαίους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον εναλλακτικό τουρισμό φέρνοντας τους σε επαφή με ξενοδοχεία, βίλες ή ακόμα και tour operators στο εξωτερικό με στόχο τη δημιουργία συνεργασιών.

Η ιδέα για τη δημιουργία της Grekaddict ανήκει στην general manager της, Σουζάνα Θεοδωρίδου, η οποία ασχολούνταν με τον τουρισμό περίπου πέντε χρόνια. «Όταν δούλευα στον τουρισμό, όλοι οι τουρίστες με ρωτούσαν τι μπορούσαν να κάνουν στην πόλη. Τους προέτρεπα να κοιτάξουν στο ίντερνετ για εναλλακτικές δράσεις, και μου απαντούσαν ότι δεν μπορούσαν να βρουν κάτι. Τότε συνειδητοποίησα το κενό που υπήρχε στην αγορά», δηλώνει στη voria.

Παρότι η εταιρεία μετράει μόλις μερικούς μήνες έχει ανοδική πορεία. «Δουλεύουμε σκληρά και προσπαθούμε να προσφέρουμε όσο το δυνατόν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες», τονίζει η κ. Θεοδωρίδου.

Rhoe

Στα 23 τους μόλις χρόνια και όντας ακόμα φοιτητές, τα μέλη της start up Rhoe μπορούν να υπερηφανεύονται πως έχουν δημιουργήσει μια εταιρεία που συνεργάζεται ήδη με δήμους της Θεσσαλονίκης.

Η νεοφυής επιχείρηση ξεκίνησε από μια ερευνητική ομάδα έξι φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, η οποία οραματίστηκε μια πόλη που θα λειτουργεί «έξυπνα» και χωρίς γραφειοκρατία.

Η Rhoe έχει δημιουργήσει ένα σύστημα με το οποίο η δημοτική αστυνομία μπορεί να κόβει κλήσεις μέσω κινητού και έπειτα ο πολίτης να πληρώνει την κλήση online μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Συλλέγοντας δεδομένα, το σύστημα προβλέπει σε ποιο σημείο υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να υπάρχουν διπλοπαρκαρισμένα ή να σημειώνονται άλλες παραβάσεις και έτσι «συμβουλεύει» τον δήμο πόσοι αστυνομικοί επαρκούν για κάθε βάρδια και πού αυτοί πρέπει να κινηθούν μέσα στην πόλη.

Το σύστημα εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά από τον δήμο Ευόσμου – Μενεμένης και από τον δήμο Πυλαίας – Πανοράματος.

Όπως δηλώνει στη voria, o CEO Θεοχάρης Βλαχοπαναγιώτης, το στοίχημα είναι να προσφέρονται εφαρμογές σε προσιτές τιμές έτσι ώστε και η πιο μικρή πόλη να γίνει έξυπνη.

Αναφορικά με την πορεία της εταιρείας, ο ίδιος είπε: «Το να ξεκινάς μιας start-up είναι σαν να σε πετούν στη θάλασσα. Το ότι μπορούμε ακόμα να κολυμπάμε, μας κάνει χαρούμενους».

Access Lab

Στον τομέα της πληροφορικής και των έξυπνων πόλεων δραστηριοποιείται και η Access Lab η οποία ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη ως Thess-ράμπα, πρωτοβουλία που είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο έναν χάρτη του κέντρου της πόλης που περιέχει όλες τις πιθανές διαδρομές με ράμπες που μπορούσε να ακολουθήσει ένα άτομο με αμαξίδιο. 

Με βάση πλέον την Αθήνα και έχοντας χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η start up μεγάλωσε και δημιούργησε έναν πλοηγό, ένα αντίστοιχο google map, που δείχνει τις διαδρομές μέσα από πεζοδρόμια και ράμπες.

Booking Clinic

Γιατρός στο επάγγελμα και μόλις 27 ετών, ο Θεσσαλονικιός Κωνσταντίνος Χατζηστεργίου είχε την ιδέα για μια online πλατφόρμα που θα φέρνει σε επαφή ασθενείς με κλινικές.

Με αυτόν τον στόχο, γεννήθηκε η Booking Clinic μέσω της οποίας ο χρήστης/ασθενής μπορεί εύκολα και γρήγορα να αναζητήσει ποιες κλινικές προσφέρουν τη θεραπεία την οποία αναζητεί και να την «κλείσει» μέσω διαδικτύου.

Η start up συνεργάζεται ήδη με 17 κλινικές σε τρεις χώρες (Ελλάδα, Ρουμανία, Κροατία) και 130 γιατρούς που προσφέρουν συνολικά 166 θεραπείες/είδη επεμβάσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το European Institute of Innovation and Technology/EIT Health της ΕΕ επέλεξε την BookingClinic ως μια από τις 25 καλύτερες ευρωπαϊκές start-ups του Κλάδου Υγείας, 

City Crop

Ένα έξυπνο οικιακό θερμοκήπιο παρουσίασε στην 83η ΔΕΘ ο Χρήστος Ραυτογιάννης, ο CEO της start up City Crop που δημιουργήθηκε το 2015.

Μέσω της εταιρείας του, ο νεαρός επιχειρηματίας δίνει την ευκαιρία σε ιδιώτες να καλλιεργήσουν τα δικά τους φυτά στο σπίτι τους χρησιμοποιώντας μόνο ρεύμα και νερό. Τα φυτά μεγαλώνουν μέσω υδροπονικής καλλιέργειας ενώ η City Crop στέλνει στους συνδρομητές της κάθε μήνα νέους σπόρους. Όπως λέει ο κ. Ραυτογιάννης, το θερμοκήπιο έχει μεγαλύτερη ζήτηση σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης όπου οι πολίτες καλλιεργούν από μαρούλι και σπανάκι μέχρι κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς.

Next Book Thing

Αέρα καινοτομίας στον τρόπο που επιλέγουν τα βιβλία που θα αγοράσουν οι αναγνώστες φέρνει η start up «Next Book Thing».

H εταιρεία έχει λανσάρει ήδη μια διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία ο χρήστης μπορεί να παρακολουθήσει διαδραστικά τρέιλερ για βιβλία. Συγκεκριμένα, η εταιρεία συνεργάζεται με 15 εκδοτικούς οίκους, οι οποίοι παραχωρούν μερικές σελίδες από τα βιβλία που πρόκειται να εκδοθούν. Ο χρήστης μπορεί να διαβάσει τα αποσπάσματα, τα οποία συνοδεύονται από εικόνες, βίντεο και επεξηγηματικές σημειώσεις ώστε ο αναγνώστης να μπει ευκολότερα στον κόσμο του βιβλίου.

Για κάθε βιβλίο μάλιστα, υπάρχει και το κομμάτι «Παρασκήνια», στο οποίο είτε ο συγγραφέας είτε ο μεταφραστής μοιράζονται κάποιες πληροφορίες ή προσωπικές ιστορίες αναφορικά με το βιβλίο.